Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π&Κ: Παραμένει θετική για τις ελληνικές τράπεζες

Θετική παραμένει η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, όπως αναφέρει σε έκθεσή της με τίτλο ”Ισχυρή ανάπτυξη σε λογικές τιμές”, όπου επισημαίνει πως οι τράπεζες θα καταγράψουν την ερχόμενη τριετία διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης. Σημαντικές αναβαθμίσεις στις τιμές-στόχους. Οι συστάσεις. Οι διαστάσεις του ασφαλιστικού προβλήματος.

Π&Κ: Παραμένει θετική για τις ελληνικές τράπεζες
Θετική παραμένει η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, όπως αναφέρει σε έκθεσή της με ημερομηνία 24 Μαρτίου 2005 και τίτλο ”Ισχυρή ανάπτυξη σε λογικές τιμές”.

Η χρηματιστηριακή προχωρεί σε σημαντικές αναβαθμίσεις στις τιμές-στόχους για καθεμία από τις πέντε ”μεγάλες” ελληνικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα, η τιμή-στόχος για την Εθνική αναθεωρείται στα 34 από τα 28 ευρώ, για την Alpha Bank στα 33 από 29 ευρώ, για τη Eurobank στα 29 από τα 26 ευρώ και για την Πειραιώς στα 18 από τα 12 ευρώ.

Για την Εμπορική Τράπεζα, ως τιμή-στόχος η οποία ήταν ”υπό αναθεώρηση” τίθενται πλέον τα 23 ευρώ.

Η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει πως πρώτη της προτίμηση από το σύνολο των ελληνικών τραπεζικών μετοχών αποτελεί η Εθνική Τράπεζα, αφενός λόγω των σημαντικών προοπτικών που διακρίνει όσον αφορά στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσής της και αφετέρου λόγω του ”ισχυρού” της ισολογισμού.

Η Alpha Bank αποτελεί τη δεύτερη επιλογή της Π&Κ, καθώς -όπως εξηγεί- πρόκειται για την περισσότερο υποτιμημένη από τον κλάδο, ενώ παράλληλα σημειώνει πως διαθέτει μια αξιόπιστη στρατηγική όσον αφορά στις χορηγήσεις των καταναλωτικών δανείων, η οποία όμως φέρεται να επιβραδύνεται λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει γύρω από το Ασφαλιστικό.

Επίσης, συμπληρώνει πως διατηρεί τη σύσταση ”overweight” για τη μετοχή της Eurobank, λόγω της ικανότητας της Τράπεζας να δημιουργεί αξία στους μετόχους της, των ”ελκυστικών” ρυθμών ανάπτυξης που διαθέτει, αλλά και στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ενίσχυσης του μεριδίου αγοράς της.

Τέταρτη επιλογή μεταξύ των τραπεζών για την Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ αποτελεί η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, για την οποία αναβαθμίζει τη σύσταση σε ”overweight”, καθώς προβλέπει σημαντική αύξηση στα κέρδη και στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων την ερχόμενη τριετία.

Σχετικά με την Εμπορική Τράπεζα, η χρηματιστηριακή σημειώνει πως συνιστά ”equalweight”, καθώς εκτιμά πως είναι ”δίκαια” αποτιμημένη στα τρέχοντα επίπεδα.

Εξάλλου, η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παρουσιάσουν την ερχόμενη τριετία διψήφιο ποσοστό αύξησης όσον αφορά στα έσοδά τους, στο πλαίσιο της ισχυρής επέκτασης στον τομέα των χορηγήσεων.

Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης από πλευράς εσόδων σε συνδυασμό με την χαμηλή προβλεπόμενη αύξηση στα κόστη θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των κερδών της τάξης του 24%, σε μέση ετήσια βάση την ερχόμενη τριετία, συμπληρώνει η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ.

Επισημαίνει δε πως κατά τη άποψή της ο κλάδος διαπραγματεύεται με ”λογικό τίμημα” (προβλεπόμενο Ρ/Ε για το 2006 12,3 και P/BV 2,5) και δη όσον αφορά στο ”υγιές” αναπτυξιακό outlook που διαθέτει, το ολιγοπωλιακό καθεστώς και με απόδοση ιδίων κεφαλαίων που υπερβαίνει το 20%.

Παράλληλα τονίζει πως η πρόσφατη πτώση στις τιμές των μετοχών (ο κλάδος υποχώρησε κατά 10% τις τελευταίες δέκα ημέρες), κάνει την επένδυση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο ακόμη περισσότερο ελκυστική.

--- Οι διαστάσεις του ασφαλιστικού προβλήματος

Τις επιπτώσεις που θα έχει στις πέντε μεγάλες τράπεζες το ενδεχόμενο να μη βρεθεί ενιαία λύση στο Ασφαλιστικό πρόβλημα εξετάζει η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ στο εβδομαδιαίο της report.

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή σημειώνει πως οι ελληνικές τράπεζες εξετάζουν το ζήτημα συλλογικά, ενώ προσθέτει πως σε περίπτωση που δεν βρεθεί μια κοινή λύση η κάθε τράπεζα θα πρέπει προχωρήσει στην επίλυση του θέματος αυτόνομα τις ερχόμενες εβδομάδες, ενόψει της υιοθέτησης των ΔΛΠ.

Ειδικότερα, για την Alpha Bank αναφέρει πως εάν δεν υπάρχει κοινή λύση στο ασφαλιστικό τις ερχόμενες εβδομάδες, η Τράπεζα θα καταγράψει - με την υιοθέτηση των ΔΛΠ - μείωση στα ίδια κεφάλαια (ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ), χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως θα έρθει αντιμέτωπη με προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας.

Για την Εμπορική Τράπεζα, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει πως με την υιοθέτηση των ΔΛΠ θα πρέπει να καταγράψει αναλογιστικό ασφαλιστικό έλλειμμα, μειώνοντας τα ίδια κεφάλαια.

Σχετικά με την Εθνική αναφέρει πως έχει υποχρέωση όσον αφορά στα επικουρικά ταμεία των θυγατρικών της, με το ασφαλιστικό έλλειμμα να διαμορφώνεται στα 230 εκατ. ευρώ.

Εάν δεν υπάρχει συλλογική λύση, τότε με την υιοθέτηση των ΔΛΠ η Εθνική Τράπεζα θα μειώσει τα ίδια κεφάλαια με ανάλογο ποσό, συμπληρώνει η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ.

Η Τράπεζα Πειραιώς από την άλλη έχει ασφαλιστική υποχρέωση (η οποία και υφίσταται από το 1992, οπότε και η Τράπεζα ήταν θυγατρική της Εμπορικής) σε επικουρικά ταμεία ύψους όχι μεγαλύτερη των 100 εκατ. ευρώ.

Τέλος και σχετικά με την Eurobank, η χρηματιστηριακή σημειώνει πως το έλλειμμα όσον αφορά στα επικουρικά ταμεία που χρησιμοποιούσε για την Τράπεζα Κρήτης είναι αμελητέο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v