Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πάμπλουτοι της λίστας Forbes για το 2004

Αυξήθηκε σε σημείο-ρεκόρ ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, σύμφωνα με τη λίστα Forbes, για το 2004. Στον έλεγχό τους βρίσκονται συνολικά 2,2 τρισ. δολάρια. Πολλοί οι νεοεισερχόμενοι από ”εξωτικές” αγορές - σφύζει από ζάμπλουτους η Μόσχα. Πού κατατάσσονται οι ”σταρ” του επιχειρηματικού κόσμου.

Οι πάμπλουτοι της λίστας Forbes για το 2004
Η λίστα Forbes με τους πλουσιότερους πολίτες του κόσμου έφτασε στον αριθμό-ρεκόρ των 691 πάμπλουτων, με συνολική περιουσία της τάξης των 2,2 τρισ. δολ.

Για 11η συνεχόμενη χρονιά ο Bill Gates της Microsoft βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των δισεκατομμυριούχων με περιουσία 46,5 δισ. δολ. και τον ακολουθεί ο ”γκουρού” των επενδύσεων Αμερικανός Warren Buffett.

Ο Ινδός Lakshmi Mittal (3η θέση) της ομώνυμης χαλυβουργίας και ο Ingvar Kamprad (6η θέση) της Ikea είναι οι νεοεισερχόμενοι στο top-10 του διάσημου καταλόγου του αμερικανικού περιοδικού.

Ο Μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Carlos Slim εισήλθε επίσης για πρώτη φορά στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους. Η περιουσία του Slim, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της αμερικανικής MCI, εκτινάχθηκε στα 23,9 δισ. δολ. από 13,9 δισ. δολ.

Στη Ρωσία ο Roman Abramovich έχει γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας με περιουσία 13,3 δισ. δολ. και καταλαμβάνει την 21 θέση του καταλόγου, ενώ η περιουσία του έγκλειστου πρώην ιδιοκτήτη της Yukos Mikhail Khodorkovsky καταποντίστηκε στα 2,2 δισ. δολ. από 15 δισ. δολ.

Το Forbes αναφέρει ότι φέτος εκπροσωπούνται 47 χώρες στον κατάλογο, με νεοεισερχόμενους από το Καζακστάν, την Πολωνία, την Ουκρανία και την Ισλανδία.

Γεωγραφικά, τον μεγαλύτερο αριθμό πλουσίων έχει η πόλη της Νέας Υόρκης (34) και ακολουθούν η Μόσχα και το Σαν Φραντσίσκο (20 έκαστη), το Λονδίνο και το Λος Αντζελες (18 έκαστη.) Από τα 691 ονόματα της λίστας οι 388 είναι αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται 68 γυναίκες, εκ των οποίων οι επτά είναι αυτοδημιούργητες. Ακολουθεί το top-10 του καταλόγου Forbres.

Bill Gates (ΗΠΑ) – 46,5 δισ. δολ.

Warren Buffett (ΗΠΑ) - 44 δισ. δολ.

Lakshmi Mittal (Ινδία) - 25 δισ. δολ.

Carlos Slim (Μεξικό) - 23,9 δισ. δολ.

Πρίγκιπας Alwaleed Bin Talal Alsaud (Σ. Αραβία) - 23,7 δισ. δολ.

Ingvar Kamprad (Σουηδία) - 23 δισ. δολ.

Paul Allen (US) - 21 δισ. δολ.

Karl Albrecht (Γερμανία) - 18,5 δισ. δολ.

Lawrence Ellison (ΗΠΑ) - 18,4 δισ. δολ.

S. Robson Walton (ΗΠΑ) - 18,3 δισ. δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v