Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος:Ο αρχιεπίσκοπος, η λίρα και τα μαχαίρια

Πρόκειται για «λαγό» του Αναστασιάδη ή μήπως οι δηλώσεις του Χρυσόστομου Β΄ κρύβουν πολύ «βαθύτερα» στοιχεία; Ο ρόλος της Εκκλησίας της Κύπρου και τα μαχαίρια που βγαίνουν στον τραπεζικό κλάδο.

Κύπρος:Ο αρχιεπίσκοπος, η λίρα και τα μαχαίρια
Η δήλωση του αρχιεπισκόπου Κύπρου «μπορούμε και με τη λίρα» μόνο γραφική δεν χαρακτηρίστηκε από τους γνωρίζοντες και πολλοί μάλιστα θεωρούν πως δεν θα πρέπει να περάσει στα χαμηλά.

Η αλήθεια είναι πως ο ρόλος της ορθόδοξης εκκλησίας στην Κύπρο είναι πολύ πιο ισχυρός από αυτόν που έχουμε συνηθίσει να βιώνουμε στην Ελλάδα.

Πρώτον, γιατί ο αρχιεπίσκοπος στην Κύπρο εκλέγεται από τον λαό (έστω και με πολλές… σπόντες), ενώ στην Ελλάδα από έναν κλειστό κύκλο ανώτατων κληρικών.

Δεύτερον, γιατί ο Χρυσόστομος Β΄ (ο νυν αρχιεπίσκοπος) παίζει ενεργό και σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα του τόπου, παίρνοντας συχνά τον λόγο και εκφράζοντας τις απόψεις του για σειρά πολιτικών θεμάτων, που ξεκινούν από το εθνικό ζήτημα και μπορούν να φτάσουν πολύ παραπέρα.

Ο Χρυσόστομος Β΄ μάλιστα δεν δίστασε στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές να στηρίξει ανοιχτά την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη (του σημερινού προέδρου), ενώ γνωστή είναι η διάσταση απόψεων που έχει με τον τέως πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

Και τρίτον, γιατί ο αρχιεπίσκοπος της Κύπρου είναι ένας από τους ισχυρότερους οικονομικούς παράγοντες της χώρας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η Εκκλησία της Κύπρου είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος σε τρεις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου: στην Ελληνική Τράπεζα, στην Τσιμεντοποιία Βασιλικού και στην ΚΕΟ (τρόφιμα, ποτά). Η κυπριακή εκκλησία επίσης -μεταξύ άλλων- κατέχει και μειοψηφικό -αλλά αξιοσημείωτο- ποσοστό στην Τράπεζα Κύπρου.

Άρα λοιπόν το «μπορούμε και με τη λίρα» έχει τη δική του σημασία, όταν λέγεται από έναν φορέα που έχει σημαντική πολιτική (προσοχή, στον κεντροδεξιό χώρο και όχι στην αριστερά) και οικονομική επιρροή στα τοπικά δρώμενα.

Το μυαλό βέβαια κάποιων πηγαίνει στο ότι ο Χρυσόστομος Β΄ παίζει τον ρόλο του «λαγού», θέλοντας να βοηθήσει ουσιαστικά τον πρόεδρο Αναστασιάδη στις διαπραγματεύσεις του με την τρόικα.

Όπως δηλαδή οι Γερμανοί βάζουν κάποιους «μεσαίους» Ευρωπαίους αξιωματούχους να απειλούν με «κουρέματα» ομολόγων και καταθέσεων, γιατί -σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους- ο Αναστασιάδης να μη βάζει τον Χρυσόστομο Β΄ να απειλεί τους Ευρωπαίους με αποχώρηση της Κύπρου από την ευρωζώνη;

Πρόκειται για ένα λογικοφανές επιχείρημα, ωστόσο υπάρχουν πολλές πιθανότητες να είναι και λανθασμένο. Πρώτον, γιατί όποιος γνωρίζει τον αρχιεπίσκοπο διαπιστώνει εύκολα πως πρόκειται για έναν χαρακτήρα που δεν διστάζει να συγκρουστεί όταν το κρίνει σκόπιμο. Και, δεύτερον, γιατί από την όλη εμπλοκή έχει και η κυπριακή εκκλησία να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα.

Συγκεκριμένα, μετά τη MIG, που προτίθεται να καταφύγει στα διεθνή δικαστήρια εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον τρόπο χειρισμού της Λαϊκής Τράπεζας από το κράτος και την Κεντρική Τράπεζα, έρχεται και ο αρχιεπίσκοπος (ο εκπρόσωπος του μεγαλύτερου μετόχου της Ελληνικής Τράπεζας) να δηλώσει πως εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει νομικά εναντίον του τέως προέδρου της Δημοκρατίας και του νυν διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για τον τρόπο διαχείρισης της υπόθεσης της Ελληνικής Τράπεζας.

Έχουμε δηλαδή τις δύο από τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου να ακονίζουν τα νομικά τους μαχαίρια (έστω και με διαφορετικό σκεπτικό, έστω και με διαφορετικές αφετηρίες) και τη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου να τηρεί στάση αναμονής!

Επίσης, την έντονη δυσφορία τους για τη στάση του Δημήτρη Χριστόφια και της κεντρικής τράπεζας εκφράζουν και κύκλοι των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, αναρωτώμενοι γιατί μπλέχτηκαν στη διαδικασία της PIMCO, αν και δεν είχαν ζητήσει την παραμικρή βοήθεια από την κυπριακή κυβέρνηση.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v