MIG: Ζητά αναστροφή της κρατικοποίησης

"Πραξικόπημα" κατά του ομίλου κατήγγειλε ο Α. Βγενόπουλος. Πώς εξήγησε την απόφαση για προσφυγή κατά της Κύπρου. Το αίτημα για αναστροφή κρατικοποίησης της Λαϊκής. Η διακριτική μεταχείριση και το χρονικό.

Σοβαρές καταγγελίες για διακριτική μεταχείριση σε βάρος της ΜΙG έκανε ο Ανδρέας Βγενόπουλος στη συνέντευξη τύπου, κατά την οποία εξήγησε τους λόγους της προσφυγής του ομίλου κατά του Κυπριακού Δημοσίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βγενόπουλος επισήμανε τα εξής:

1. Με πραξικοπηματικό τρόπο οι κυπριακές αρχές επέβαλλαν την αλλαγή της διοίκησης της τράπεζας, μετερχόμενες ακόμη και παρασκηνιακές μεθόδους, με εκβιαστικό τρόπο, πριν καν ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία κρατικοποίησης. Από εκεί μετά η κατηφόρα στο μέτωπο των εταιρικών επιδόσεων είναι συνεχής.

2. Έλήφθησαν από τη νέα διοίκηση αποφάσεις στο μέτωπο των προβλέψεων, που οδήγησαν στην αύξηση των κεφαλαίων που χρειαζόταν η τράπεζα, σε υπερβολικό βαθμό. Με αποτέλεσμα να ευνοείται ο νέος μέτοχος (το κράτος) έναντι των παλαιών (αφού οι προβλέψεις έγιναν μονομιάς αντί σταδιακά σε διάστημα ετών) αλλά και να διογκωθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια.

3. Έγινε "εκστρατεία" δυσφήμησης της τράπεζας, ακόμη και με δημοσιεύματα που είχαν ως επίσημη πηγή την νέα διοίκησης της Λαϊκής, (τον πρόεδρο κ. Σαρρή) ενόσο υποτίθεται ότι θα γινόταν προσπάθεια προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών για την αύξηση των κεφαλαίων της.

4. Ψηφίστηκε νόμος που ουσιαστικά δεν επέτρεπε στους ιδιώτες να συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου, καθότι προέβλεπε ότι ακόμη κι αν το κυπριακό Δημόσιο βάλει ένα ευρώ, θα έχει δικαίωμα κρατικοποίησης, ενώ για παράδειγμα στην Ελλάδα , αρκεί η συμμετοχή ιδιωτών κατά 10% για να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας.

5. Το κυπριακό Δημόσιο δεν έχει βάλει χρήματα αλλά ένα «χαρτί», όπως είπε χαρακτηριστικά, ένα ομόλογο η αξία του οποίου βρίσκεται σήμερα, δεδομένων των συνθηκών «υπο συζήτηση»..

Ο κ. Βγενόπουλος ανέλυσε τις κινήσεις που έγιναν, κυρίως από την πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και του τότε επικεφαλής της κ. Α. Ορφανίδη, και οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να υποστεί ο όμιλος τεράστιες ζημίες. Στάθηκε στο γεγονός ότι "πραξικοπηματικά" εκδιώχθηκε η διοίκηση από την τράπεζα, ενώ ανέλυσε το πώς οι αρχές είχαν εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση στη Λαϊκή έναντι της Κύπρου.

Η προσφυγή

"Με την προσφυγή ζητάμε την προστασία της επένδυσής μας. Λόγω της δύσκολης συγκυρίας για την Κύπρο, ζητούμε αποκατάσταση της κατάστασης". Θα μπορούσε να αποκατασταθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας της τράπεζας και να ακυρωθεί η διαδικασία της αύξησης που έγινε από το κυπριακό δημόσιο και να γίνει ΑΜΚ με όρους αντίστοιχους με αυτούς που γίνονται στην Ελλάδα, είπε ο κ. Βγενόπουλος.

"Αν καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει διάθεση φιλικής διευθέτησης, θα διακόψουμε τη διαδικασία και θα προσφύγουμε στο δικαστήριο, ζητώντας πλήρη αποζημίωση για την επένδυση", τόνισε.

Ο κ. Βγενόπουλος εκτίμησε ως δικηγόρος ότι αν φτάσει η προσφυγή της MIG κατά του Κυπριακού Κράτους στο Διαιτητικό Δικαστήριο είναι 100% βέβαιο ότι θα δικαιωθεί, δεδομένου ότι υπάρχει τεράστια νομολογία.

Συγκεκριμένα, η MIG ισχυρίζεται τεκμηριωμένα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραβίασε τις υποχρεώσεις που είχε:

1. Βάσει του άρθρου 2 της σύμβασης που προβλέπει ότι η επένδυσή της έπρεπε να τύχει στην Κύπρο "δικαίας μεταχειρίσεως και πλήρους προστασίας και ασφάλειας" και ότι δεν έπρεπε "να παρακωλύεται καθ’οιονδήποτε τρόπο με μέτρα αυθαίρετα ή διακριτικής φύσεως".

2. Βάσει του άρθρου 3 της σύμβασης που προβλέπει ότι η επένδυσή της δεν έπρεπε "να έχει μεταχείριση λιγότερο ευνοϊκή από εκείνη που επιφύλαξε η Κύπρος στους ίδιους επενδυτές της ή στις ίδιες επενδύσεις της" και

3. Βάσει του άρθρου 4 της σύμβασης που προβλέπει ότι η επένδυση της MIG "δεν υπόκειται σε απαλλοτρίωση, εθνικοποίηση ή οποιοδήποτε άλλο μέτρο που ισοδυναμεί με απαλλοτρίωση ή εθνικοποίηση", παρά μόνον κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, που όμως δεν τηρήθηκαν.


Το ιστορικό


Ο κ. Βγενόπουλος παρουσίασε διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετώπισε στην Κύπρο. "Οι αρχές συμπεριφέρθηκαν στον όμιλο σαν να ήταν αλλοδαπός επενδυτής", είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ως παράδειγμα το γεγονός πως στις 12 Ιανουαρίου 2007 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαγόρευσε παρανόμως μια επένδυση του ομίλου, θέμα για το οποίο η ΜΙG δικαιώθηκε στα δικαστήρια.

Μια άλλη υπόθεση, όπως είπε ο κ. Βγενόπουλος, αφορά το Hilton της Λευκωσίας, που είχε αποκτήσει ο όμιλος. Αμέσως μετά, η κυβέρνηση της Κύπρου, υπό τον κ. Χριστόφια, αποφάσισε να δώσει την έκταση του Δημοσίου απέναντι από το ξενοδοχείο στο Κατάρ για δημιουργία εξάστερου ξενοδοχείου, χωρίς διαγωνισμό, κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα στον όμιλο ΜIG ή σε άλλο όμιλο να επενδύσει.

Το 2009, συνέχισε, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη συγχώνευση της Marfin Egnatia Bank με απορρόφηση της Λαϊκής και έδρα στην Ελλάδα. Τότε, σημείωσε ο κ. Βγενόπουλος, "είχα κάνει μια σειρά καταγγελίες για το γιατί πρέπει να φύγει η τράπεζα από τη χώρα". Όπως ανέφερε, το κυπριακό κοινοβούλιο τον κάλεσε σε μία συνεδρία μαζί με άλλους εμπλεκομένους ώστε να βρεθούν τρόποι να μείνει η τράπεζα στην Κύπρο.

Ο κ. Βγενόπουλος σημείωσε ότι οι τότε κινήσεις είχαν στόχο να μοιραστεί ο κίνδυνος σε διάφορες χώρες και να αντιμετωπιστούν ορισμένα προβλήματα που υπήρχαν στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου για τις τράπεζες. Αυτά αφορούσαν τις απαιτήσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια αλλά και τον τρόπο διαχείρισης των δανείων, τις οποίες είχε επισημάνει στον κ. Ορφανίδη, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος όμως δεν τα δέχθηκε. Ζήτησα αυστηροποίηση του πλαισίου και με κατηγόρησαν γι' αυτό, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο, η απόφαση να μείνει η έδρα στην Κύπρο είχε ως στόχο να γίνει ξεκάθαρο ότι ο όμιλος δεν εκβιάζει με την κίνησή του αυτή. Παραπλανηθήκαμε από αυτά που μας υποσχέθηκαν, σημείωσε και αναγνώρισε ότι ήταν επιχειρηματικό λάθος, όμως η πίεση ήταν αφόρητη από όλες τις πλευρές.

"Όταν διαπίστωσα ότι ο κ. Ορφανίδης με παραπλάνησε, αποχώρησα από την εκτελεστική διοίκηση του ομίλου", τόνισε. 

Ο κ. Βγενόπουλος σημείωσε ότι το β΄ εξάμηνο του 2011 ξεκίνησε μια οργανωμένη εκστρατεία δυσφήμησης κατά της τράπεζας. "Είπαν ακόμα και ότι θα χαθούν καταθέσεις σε μια χρονιά όπου είχαμε ρεκόρ καταθέσεων", τόνισε και κατήγγειλε ότι σε αυτήν την εκστρατεία είχαν εμπλοκή εργαζόμενοι της Κεντρικής Τράπεζας.

Η δυσφήμηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει φυγή καταθέσεων από την τράπεζα. Στα τέλη της χρονιάς η τράπεζα προσέφυγε στον ELA, κάτι που δεν είναι "χάρη" ούτε δείγμα αδυναμίας, αλλά ο κ. Ορφανίδης έβαζε συνεχώς προσκόμματα, τόνισε ο κ. Βγενόπουλος.

Εν συνεχεία, ο κ. Ορφανίδης έκανε ώμο εκβιασμό, κατήγγειλε ο κ. Βγενόπουλος. "Φώναξε επενδυτές και μέλη του Δ.Σ. του ομίλου και τους είπε ότι αν θέλετε βοήθεια στον ELA πρέπει να παραιτηθεί ο Βγενόπουλος".

Ο επικεφαλής της ΜΙG είπε ότι για να προστατεύσει την τράπεζα αποφάσισε να παραιτηθεί. Εν συνεχεία, ο κ. Ορφανίδης επέβαλε αλλαγή και του διευθύνοντος συμβούλου.
 
"Όταν άλλαξε η διοίκηση της τράπεζας, ο ELA ήταν 3 δισ. και τώρα είναι 9,5 δισ. ευρώ", ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο επικεφαλής της MIG στο θέμα των ελληνικών ομολόγων και στο γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία δεν επισήμανε στην ευρωζώνη τις τεράστιες ζημίες που θα προκαλούσε στο τραπεζικό σύστημα του νησιού το ελληνικό PSI.

Ο κ. Βγενόπουλος μίλησε για διακριτική μεταχείριση υπέρ της Τράπεζας Κύπρου, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να πάθει η Τράπεζα Κύπρου αυτά που έπαθαν οι ίδιοι.

Προσπαθούμε να αποχωρήσουμε οριστικά ως επενδυτές από την Κύπρο, τόνισε, λέγοντας πως αναζητείται τρόπος απεμπλοκής από τα δύο νοσοκομεία που ελέγχει η MIG στο νησί αλλά και από το Hilton.
 
* Η ανακοίνωση της Marfin Investment Group για την έναρξη της διαδικασίας προσφυγής κατά της Κύπρου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v