Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Αντιμέτωπες με την "κατάρα των πόρων"

Τη μεγαλύτερη γεωπολιτική εξέλιξη μετά την ανάδυση της Κίνας ως ισχυρής οικονομίας χαρακτηρίζει το Foreign Policy το ενεργειακό "μπαμ" των ΗΠΑ. Πώς μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα και γιατί αποτελεί... παγίδα.

ΗΠΑ: Αντιμέτωπες με την κατάρα των πόρων
Οι τεχνολογικές καινοτομίες που δίνουν στις ΗΠΑ τη δυνατότητα άντλησης φυσικού αερίου από σχιστολιθικό άργιλο (shale gus) είναι σύμφωνα με τον David Rothkopf του Foreign Policy μια δυνητική παγίδα για τον πρόεδρο Ομπάμα και την αμερικανική κυβέρνηση.

Αν και παρουσιάζεται ως λαχείο για την οικονομία των ΗΠΑ -ο Ομπάμα πρόσφατα δήλωσε ότι "μπορούμε να μειώσουμε στο ήμισυ τις εισαγωγές πετρελαίου ως το 2020 και να δημιουργήσουμε 600.000 θέσεις εργασίας",- ο κ. Rothkopf προειδοποιεί ότι το σχιστολιθικό αέριο μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του περιοδικού, οι ΗΠΑ εμφανίζουν ήδη τα πρώτα συμπτώματα της κατάρας των πόρων. To επικίνδυνο σύνδρομο χτυπά όσες χώρες ανακαλύπτουν μεγάλα αποθέματα πετρελαίου, αερίου ή άλλων πολύτιμων φυσικών πόρων.

Παρόλο που οι ενεργειακοί θησαυροί έχουν πολλά πλεονεκτήματα, η απότομη εισροή πλούτου μπορεί να οδηγήσει σε αδράνεια. Οι πολιτικοί ηγέτες δεν χρειάζεται να καταβάλουν σκληρές προσπάθειες για να δημιουργήσουν ανθρώπινο δυναμικό και να προωθήσουν τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Ο κίνδυνος αυτός ελλοχεύει, σύμφωνα με τον κ. Rothkopf, και για την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ.

Το ενεργειακό μπαμ είναι κατά πάσα πιθανότητα η μεγαλύτερη γεωπολιτική αλλαγή μετά την οικονομική άνοδο της Κίνας. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τονώσει την ανάπτυξη των ΗΠΑ, θα μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου, ενώ μπορεί να βοηθήσει και στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Παράλληλα, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ δεν θα είναι εξαρτημένες από τη Μέση Ανατολή, μπορεί να επανεξετάσουν την εμπλοκή τους στην περιοχή.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Rothkopf, η αναπτυξιακή ώθηση από τη νέα πηγή ενέργειας δεν αρκεί για να γίνουν οι ΗΠΑ ανταγωνιστικές μακροπρόθεσμα.

Aυτό μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο αν υπάρξει πρόοδος και σε άλλους τομείς, όπως οι υποδομές και η εκπαίδευση. Αντίστοιχα, το σχιστολιθικό αέριο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων από φόρους, αλλά δεν αρκεί για την επίλυση του προβλήματος του χρέους.

Ο συντάκτης του Foreign Policy προειδοποιεί ότι, αν η Αμερική θαμπωθεί ή παραπλανηθεί από τον ενεργειακό θησαυρό, τότε δεν θα κερδίσει μια ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση, αλλά θα εθιστεί σε ενέσεις μορφίνης στο πολιτικό της σώμα, "κρύβοντας τον πόνο και συσκοτίζοντας το όραμά της για το τι είναι πραγματικά αναγκαίο για την εκμετάλλευση μιας δυνητικά μεγάλης στιγμής στην ιστορία της χώρας".


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v