Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι γκρίζες ζώνες στη μείωση του χρέους

Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, με ανοιχτά όμως αρκετά ερωτήματα θεωρούν οι αναλυτές την απόφαση του eurogroup. Βλέπουν την ανάγκη για νέα μείωση στο χρέος και τονίζουν τη σημασία της επαναγοράς αλλά και της ανάπτυξης.

Οι γκρίζες ζώνες στη μείωση του χρέους
Άλλη μία μεταμεσονύκτια συνεδρίαση στης Βρυξέλλες, αν και αυτή ήταν λιγότερο χαοτική από την προηγούμενη. Το eurogroup ανακοίνωσε ότι κατάφερε να κάνει μερικούς υπολογισμούς και να καταλήξει σε συμφωνία για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, σημειώνουν οι Financial Times σε ανάρτησή τους στο μπλογκ Κόσμος.

Το ΔΝΤ, που είχε στυλώσει τα πόδια σε ό,τι αφορά την ανάγκη τα άλλα δύο μέρη της τρόικας να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, δήλωσε ικανοποιημένο, αν και το ελληνικό χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 αντί του 120% που το ταμείο είχε θέσει ως όριο πριν από δύο εβδομάδες.

Στην πραγματικότητα, σημειώνει, μετά την ατελέσφορη συνεδρίαση του eurogroup την προηγούμενη εβδομάδα, το ταμείο είχε ήδη κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τον στόχο του 120%, με αντάλλαγμα μεγαλύτερες μειώσεις στα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Αυτό υποδηλώνει ότι πιθανότατα δεν θα ήταν καλή ιδέα να κάνει «φασαρία» για το νούμερο αυτό, διότι αυτό το κάνει να φαίνεται πως, για νιοστή φορά, έδωσε τη συγκατάθεσή του σε μια συμφωνία με την οποία δεν είναι ευχαριστημένο.

Βέβαια, καθώς αυτή είναι η κρίση της ευρωζώνης, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ας αφήσουμε στην άκρη το θέμα του αν αυτή η συμφωνία θα καταστήσει πράγματι το χρέος της Ελλάδας διαχειρίσιμο μεσοπρόθεσμα (κάποιοι αυτό πιστεύουν). Αυτό εξαρτάται από το αν η Ελλάδα επιτύχει ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρωτογενές πλεόνασμα και ορισμένους στόχους ανάπτυξης. Βραχυπρόθεσμα, επίσης υπάρχει το ζήτημα της επαναγοράς ομολόγων, το οποίο εντάσσεται στη χρηματοδοτική συμφωνία, και με βάση την οποία η ευρωζώνη θα αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα που εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα.

Το ΔΝΤ έκανε τη συμφωνία του στο deal της Δευτέρας (και ως εκ τούτου την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων διάσωσης προς την Ελλάδα) να εξαρτάται από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς χρέους. Ωστόσο, όπως εξήγησε χθες ο Gabriel Sterne της Exotix, θα πρέπει να παιχτεί ένα περίπλοκο παιχνίδι, όπου θα πρέπει αρκετοί ιδιώτες κάτοχοι ελληνικού χρέους να προσφέρουν προς πώληση τα ομόλογά τους ώστε να μειωθεί το συνολικό χρέος της χώρας, χωρίς η τιμή να αυξηθεί τόσο πολύ ώστε να γίνει απαγορευτικά ακριβή για να αγοραστούν από τις ευρωπαϊκές αρχές.

«Η πολυσυζητημένη απόφαση επαναγοράς ελληνικών ομολόγων είναι περίπλοκη, αντάξια των δεκάδων game theorists που έχουν μέχρι τώρα κερδίσει το Νόμπελ οικονομίας», καταλήγει ο Sterne.

Με άλλα λόγια, υπάρχουν πολλά «κινητά» μέρη -η ελληνική κυβέρνηση, η ευρωζώνη, το ΔΝΤ και οι ιδιώτες ομολογιούχοι- τα οποία θα πρέπει να αλληλεπιδράσουν με ομαλό τρόπο ώστε το τελευταίο deal, από ανακοίνωση τύπου, να γίνει πραγματικότητα.

Πράγματι, όταν η Christine Lagarde του ΔΝΤ ανακοίνωσε τη συμφωνία της στη συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα, πρώτα είπε ότι όλα εξαρτώνται από την επαναγορά χρέους και μετά δήλωσε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για το θέμα της επαναγοράς χρέους για να μην προκαταβάλει τη διαδικασία.

Όπως σχολίασε ο Alessandro Leipold του think tank Lisbon Council, στο tweet της βραδιάς, «όχι κεφάλαια του ΔΝΤ στην Ελλάδα πριν από τις επαναγορές. Η Lagarde πρόσθεσε: Όσο λιγότερο μιλάμε για την επαναγορά, τόσο καλύτερη θα είναι η τιμολόγηση. Α, καλά».

Δεδομένης της έκβασης των συνεδριάσεων του eurogroup (που συνήθως είναι κακή), αυτή η συνεδρίαση ήταν κάπως παραγωγική. Προσέφερε όμως οριστική λύση στην Ελλάδα; Όχι...


Societe Generale: Έγινε ένα θετικό βήμα, αλλά χρειάζονται περισσότερα…

Σε αυτήν τη φάση, δεν έχουμε ακόμα δει τους λεπτομερείς αριθμούς πίσω από τη νέα συμφωνία, όμως είναι ενθαρρυντικό ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σηματοδοτούν ένα επιπλέον βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, σχολιάζει η Societe Generale. Η ανησυχία μας, σημειώνει ο οίκος, είναι ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό για να καταστήσει διαχειρίσιμα τα δημοσιονομικά της Ελλάδας και να επιτρέψει στη χώρα να επιστρέψει στη χρηματοδότηση από την αγορά το 2017.

Η πιθανότητα αστοχιών στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι το ένα ρίσκο, όμως η πραγματική ανησυχία είναι η οικονομική ανάπτυξη, συμπληρώνει. Μέχρι τώρα, η ισχνότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη εξηγεί την υπέρβαση του στόχου για τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ κατά 37%.

Συνεπώς, αν και αυτό το σχέδιο θα αγοράσει χρόνο μέχρι τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο του 2013, η Societe Generale εκτιμά ότι θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα για να βοηθήσουν στη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους και πέραν αυτής της ημερομηνίας. Ήταν ενθαρρυντικό, από αυτήν την άποψη, το ότι στη συνέντευξη Τύπου αφέθηκε ένα παραθυράκι για περαιτέρω μέτρα όταν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Επίσης, εξετάζεται η πιθανότητα να μειωθεί το ελληνικό μερίδιο χρηματοδότησης των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρώπης. Αυτό το μέτρο θα μπορούσε να είναι θετικό για την ανάπτυξη, διότι θα ξεμπλοκάρει πόρους για διάφορα μέτρα. Κατά την εκτίμηση της Societe Generale, θα απαιτηθεί κάτι πιο ουσιαστικό, με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που έχει στα χέρια του ο επίσημος τομέας να αποτελεί μια πραγματική, αλλά πολιτικά δύσκολη, πιθανότητα.

Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, η Societe Generale σχολιάζει πως αυστηρή τήρησή τους παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος του νέου προγράμματος και τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη διαχειρισιμότητα του χρέους θα υλοποιηθούν τμηματικά και μόνο υπό προϋποθέσεις. Μια νέα εξέλιξη είναι η δημιουργία μιας νέας «εργαλειοθήκης» αυτόματων διορθωτικών μηχανισμών.

Το παράδειγμα που δόθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ήταν ότι οι όποιες αστοχίες στις ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να αντισταθμιστούν από αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος ίση με το 50% του ποσού της αστοχίας μέσω περικοπών στις τρέχουσες δαπάνες, σημειώνει. 


Bruegel: Απαιτείται τέλεια εφαρμογή και πολλή... τύχη

Η νέα συμφωνία για την Ελλάδα έχει δύο αναγνώσεις, σχολιάζει ο Zsolt Darvas του think tank Bruegel.

Η πρώτη είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο ρίσκο σε ό,τι αφορά την επιτυχία της πρωτοβουλίας για την επαναγορά ομολόγων, ενώ ο στόχος που τίθεται για μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 δεν είναι αρκετά φιλόδοξος:

- Δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας για την επαναγορά ομολόγων, πέραν της ευχής αυτή να πραγματοποιηθεί σε τιμές που δεν θα είναι υψηλότερες των τιμών της 23ης Νοεμβρίου 2012 (δηλαδή από 25 έως 34 σεντς στο ευρώ για διάφορες λήξης των νέων ελληνικών ομολόγων). Από τη στιγμή όπου τα νέα ελληνικά ομόλογα διέπονται από τον βρετανικό νόμο και διαφυλάσσονται με μια συμφωνία συγχρηματοδότησης με το EFSF, τα κίνητρα που δίνονται στους ομολογιούχους να πουλήσουν τα ομόλογα που κατέχουν σε τόσο χαμηλές τιμές πιθανότατα θα είναι λίγα. Το ΔΝΤ έθεσε ως όρο για τη συνέχιση της στήριξής του προς την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, την επιτυχή έκβαση της επαναγοράς ομολόγων.

- Επίσης, ο πρότερος στόχος για χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 έχει αποδειχθεί ανεπαρκής για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και συνεπώς τον περιορισμό της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Μια επανάληψη παρόμοιων στόχων είναι απίθανο να βοηθήσει. Απλώς θα παρατείνει την οικονομική και κοινωνική μιζέρια και την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη ανάγνωση της συμφωνίας:

- Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ισχυρή αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης και δήλωσαν ότι θα εξεταστούν «περαιτέρω μέτρα και βοήθεια» όταν επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, υπό την προϋπόθεση της εκπλήρωσης των όρων και προϋποθέσεων του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας προς αυτήν.

Αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει το κλίμα στην αγορά και συνεπώς να στηρίξει μια ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας, διότι οι μεγάλες συρρικνώσεις ακολουθούνταν από ταχείες ανακάμψεις και το ελληνικό ΑΕΠ έχει «βουτήξει» κατά σχεδόν ένα τέταρτο.

Ποια από τις δύο αναγνώσεις θα δει ο ιδιωτικός τομέας; «Φοβάμαι πως η πρώτη ανάγνωση θα είναι αυτή που θα κυριαρχήσει», λέει ο Darvas. «Σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσαν να αποθαρρυνθούν ακόμα περισσότερο οι επενδύσεις, να συνεχιστεί η σταδιακή φυγή κεφαλαίων, οι οικονομικές επιδόσεις θα μπορούσαν να παραμείνουν ισχνές, η απασχόληση να μειωθεί ακόμα περισσότερο, και να αυξηθεί η κοινωνική πίεση στην κυβέρνηση και στη Βουλή. Εν μέσω μιας παρατεταμένης ύφεσης, η τρέχουσα κυβέρνηση συνασπισμού μπορεί να καταρρεύσει, οδηγώντας σε εγχώρια πολιτική παράλυση και σε μια αλυσίδα γεγονότων, που θα οδηγήσουν σε έξοδο από το ευρώ, με καταστροφικές συνέπειες εντός και εκτός Ελλάδος».

Κατά τον ίδιο, για να γυρίσει το κλίμα από την πρώτη στη δεύτερη ανάγνωση θα χρειαστούν «μια τέλεια εφαρμογή και πολλή τύχη».


Citirgroup: Η συμφωνία "ανοίγει την πόρτα" για μελλοντικό OSI

Η συμφωνία στο eurogroup υιοθετεί κατά πάσα πιθανότητα όλες τις βιώσιμες επιλογές που ήταν διαθέσιμες για τη μείωση του ελληνικού χρέους, με τη σαφή εξαίρεση των οριστικών διαγραφών στα δάνεια του επίσημου τομέα, επισημαίνει η Citi.

Η σημαντική μείωση στο βάρος του χρέους θα εξαρτηθεί από την απόφαση της επαναγοράς, ενώ οι λεπτομέρειες του σχεδίου πρόκειται να συζητηθούν στις επόμενες μέρες, συμπεριλαμβανομένου και του καίριου ερωτήματος τι ποσό θα διατεθεί τελικά για την επαναγορά, συνεχίζει η Citi.

Είναι σημαντική ένεση ρευστότητας η απόφαση για τα επιτόκια των δανείων του EFSF, αν και δεν βοηθάει ιδιαίτερα στη μείωση του χρέους σε μακροπρόθεσμη βάση, ωστόσο, πιστεύουμε ότι αν η Ελλάδα επιτύχει τους στόχους της, στο τέλος της περιόδου οι τόκοι θα μπορούσαν να χαριστούν.

Η συμφωνία συνολικά ανοίγει την πόρτα σε μελλοντικές διαγραφές δανείων του δημόσιου τομέα -ίσως γι' αυτό ζήτησε το ΔΝΤ πρόσθετη ασφάλιση από την ευρωζώνη-, αλλά τελικά όλα θα εξαρτηθούν από την ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει τους στόχους της.

Το να επιτύχει η Ελλάδα του στόχους πιστεύουμε ότι θα αποδειχθεί πολύ δύσκολο, καθώς η πολιτική κόπωση αυξάνεται και η οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται, εκτιμά η Citi.

Οι βασικές παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν από την τρόικα για την αύξηση του ΑΕΠ είναι πολύ φιλόδοξες και ως εκ τούτου αμφιβάλλουμε αν η χώρα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στον στόχο του 124% μέχρι το 2020, ακόμη και αν όλες οι συμφωνημένες πράξεις υλοποιηθούν σωστά και στην ώρα τους, καταλήγει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος.


BoFA: Η συμφωνία "αγοράζει χρόνο" για την προετοιμασία του OSI

Η συμφωνία που επετεύχθη στο eurogroup καλύπτει το βραχυπρόθεσμο κενό στη χρηματοδότηση, αλλά αφήνει το επίπεδο του χρέους σε πολύ υψηλά επίπεδα κατά την άποψη της Merrill Lynch - Bank of America.

Οι τρόποι με τους οποίους το κενό χρηματοδότησης αντιμετωπίστηκε δείχνει ότι για ακόμα μία φορά το πρόβλημα μετατέθηκε χρονικά και πολύ σύντομα, σε ένα τρίμηνο περίπου, η Ελλάδα θα είναι και πάλι πρωτοσέλιδο.

Η συμφωνία που επετεύχθη είναι θετική μόνο γιατί η Ελλάδα αποφεύγει τα χειρότερα για την ώρα. Η συμφωνία που αποσκοπεί στη μείωση τους χρέους ως προς ΑΕΠ στο 124% το 2020 και κάτω από το 110% μέχρι το 2022 εξαρτάται από την υλοποίηση του προγράμματος, επισημαίνει ο διεθνής οίκος.

Η συμφωνία αγοράζει χρόνο για την Ελλάδα και δεν αφαιρεί τους κινδύνους για τη χώρα στο επόμενο έτος, σύμφωνα με την BoFA, ενώ η επέκταση των λήξεων και η αναβολή πληρωμών των τόκων αγοράζει χρόνο για την περαιτέρω διαπραγμάτευση του OSI.


Nomura: Δόθηκε "αέρας" σε Ελλάδα *OSI το 2015-16 ή κοινωνική αποσταθεροποίηση

Συνολικά, η χθεσινή συμφωνία αποτελεί σημαντική πρόοδο, μετά από εβδομάδες αδιέξοδης συζήτησης, εκτιμά η Nomura. Στα θετικά, η συμφωνία έχει θέσει κάποιες νέες αρχές και επιπρόσθετα έχει δημιουργήσει λίγο περισσότερο χώρο στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου «να αναπνεύσει».

Από την αρνητική πλευρά βλέπουμε πολλούς παράγοντες: η όλη συμφωνία εξαρτάται από την επιτυχημένη επαναγορά μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου και δεύτερον, η πιθανότητα ενός επιπρόσθετου OSI μετά το 2015-16 φαίνεται εξαιρετικά χαμηλή σε αυτό το στάδιο, εκτιμά η Nomura.

Παρ 'όλα αυτά, κατά την άποψή τους, το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δεν λύνεται με μειώσεις επιτοκίων και επαναγορές. Προκειμένου η Ελλάδα να επιβιώσει τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, χωρίς σοβαρές κοινωνικές αναταράξεις και πολιτικές συνέπειες, το 2015-16 ένα ουσιαστικό OSI απαιτείται και αυτό απέχει πολύ από τη σημερινή συμφωνία σε αυτό το σημείο. Οι εκταμιεύσεις των δόσεων που θα δοθούν σταδιακά στο 1ο τρίμηνο θα καθυστερήσουν την απαιτούμενη ρευστότητα που χρειάζεται η Ελληνική Οικονομία.


Πώς αντιδρούν οι αναλυτές

PIMCO: «Τουλάχιστον είναι μια ανακούφιση, όμως στην πραγματικότητα ήταν ό,τι θα περίμενε ο κόσμος. Σίγουρα δεν αλλάζει το παιχνίδι», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής συναλλάγματος της PIMCO στο Μόναχο, Thomas Kressin. «Υπάρχει ένα κάποιο αρχικό ράλι ανακούφισης στην αγορά σήμερα, όμως δεν θα πρέπει να περιμένουμε να διαρκέσει πολύ, διότι όλοι περίμεναν ότι θα επιτυγχανόταν αυτή η συμφωνία. Αυτό που πρέπει να συμπεράνουμε σε τελική ανάλυση είναι ότι αυτή είναι άλλη μία προσπάθεια να κλοτσήσουμε το τενεκεδάκι, διότι αυτά τα μέτρα δεν αρκούν για να επιλύσουν τα προβλήματα της Ελλάδας».

JPMORGAN: Ο οικονομολόγος David Mackie δηλώνει ότι η συμφωνία «ίσα που βοηθάει την Ελλάδα να συνεχίσει», όμως δεν βάζει τέλος στο βραχυπρόθεσμο δημοσιονομικό βάρος για τη χώρα. Και φαίνεται ότι θα χρειαστεί περισσότερη επίσημη στήριξη μελλοντικά. Η τράπεζα σημειώνει ότι το eurogroup δηλώνει ρητά ότι εάν χρειαστεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

SCHRODERS: Ο Clive Dennis, επικεφαλής του τμήματος συναλλάγματος, επισημαίνει πως η συμφωνία για την Ελλάδα ήταν αναμενόμενη από τη Schroders και την αγορά γενικότερα, όπως φαίνεται από τη συνεχιζόμενη επανατιμολόγηση του ελληνικού χρέους και των μετοχών τις πρόσφατες εβδομάδες και μήνες. «Αν και είναι θετική είδηση ότι η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί, υπάρχει, πιστεύω, περιορισμένο περιθώριο για ράλι του ευρώ μόνο από αυτήν την είδηση», σχολιάζει.

BLUEBAY ASSET MANAGEMENT: «Αν και η συμφωνία αυτή βγάζει βραχυπρόθεσμα από το τραπέζι το ελληνικό ρίσκο, αναμένω πως τα προβλήματα στην Ελλάδα θα αναζωπυρωθούν πάλι μέχρι το τέλος του α΄ τριμήνου του 2013», εκτιμά ο senior fixed-income portfolio manager, Mark Dowding. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, αναφέρει: «Δεν είμαι σίγουρος αν αυτή η επαναγορά είναι ιδιαίτερα ελκυστική. Κανονικά, θα προσφέρονταν premium στους επενδυτές για να εμπλακούν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Οι τιμές στη δευτερογενή αγορά είναι ήδη λίγο υψηλότερες των ‘αναμενόμενων’ επιπέδων επαναγοράς».

UBS: Η σιωπηλή αντίδραση στις αγορές συναλλάγματος δείχνει μέχρι τώρα ότι η Ισπανία και όχι η Ελλάδα είναι η χώρα που πραγματικά προβληματίζει τους επενδυτές, σύμφωνα με τον αναλυτή Geoffrey Yu. «Ένα πραγματικά καλό ράλι ρίσκου θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει στην Ισπανία», τονίζει.

JEFFERIES BACHE: «Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι και τεράστια έκπληξη», δηλώνει ο επικεφαλής FX strategy, Jonathan Webb. «Έπρεπε να κάνουν κάποιου είδους παραχώρηση στο ΔΝΤ, καθώς μέρος της αξιοπιστίας του προγράμματος αφορά τη συμμετοχή του». «Η Ελλάδα είναι μια κάπως δευτερεύουσα υπόθεση σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για την Ευρώπη. Τα θέματα αφορούν πολύ περισσότερο την Ισπανία και την ανάπτυξη στον πυρήνα».

HSBC: «Πάντα θα αρέσει στην αγορά, διότι τουλάχιστον δεν καθυστέρησε πάλι», σύμφωνα με τον αναλυτή Daragh Maher. «Δεν νομίζω ότι περιμένει κανείς αυτή να είναι η τελευταία λέξη στη διαδικασία, και δεν είναι καθησυχαστικό το ότι χρειάστηκε να κοπανήσουν τόσο πολύ τα κεφάλια τους για να καταλήξουν σε αυτήν τη συμφωνία».

RBC CAPITAL MARKETS: Τι θα γίνει με τις άλλες χώρες που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης, διερωτάται η τράπεζα. «Κατά την άποψή μας, αυτή η συμφωνία είναι ουσιαστική και θα πρέπει να βελτιώσει σημαντικά τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας», αναφέρει. «Εγείρει, όμως, πολλά ερωτήματα, ένα από τα οποία είναι ποια θα είναι η θέση των άλλων οικονομιών που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης (Πορτογαλία και Ιρλανδία), οι οποίες, υποθέτουμε, θα ήθελαν επίσης να δουν χαμηλότερα επιτόκια κ.λπ. στις δικές τους συμφωνίες - κάτι που μπορεί να αναδυθεί ως ζήτημα τις επόμενες εβδομάδες».

DEUTSCHE BANK: «Θα μας εξέπληττε αν, έχοντας φτάσει μέχρι εδώ, το eurogroup αρνούνταν τη στήριξη προς την Ελλάδα λόγω χαμηλής συμμετοχής στην ανταλλαγή ομολόγων», σύμφωνα με τον οικονομολόγο Mark Wall.

BARING ASSET MANAGEMENT: «Αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας για την Ελλάδα… Τα πράγματα πιθανότατα θα αναζωπυρωθούν και πάλι του χρόνου», εκτιμά ο Dagmar Dvorak. «Η είδηση (για την Ελλάδα) είναι μια ανακούφιση, όμως δεν αλλάζει ριζικά το παιχνίδι. Υπάρχουν ακόμα πολλές αβεβαιότητες στην παγκόσμια αγορά ξένου συναλλάγματος… Νομίζω ότι το ευρώ θα παραμείνει αδύναμο, κάτι που θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμψει ταχύτερα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v