Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ICAP:Βελτίωση κερδών σε μεταποίηση-εμπόριο το 2003

Σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας στη μεταποίηση, στο εμπόριο και στις υπηρεσίες σημειώθηκε το 2003 στην Ελλάδα, ενώ κάμψη κερδών παρουσίασε ο τομέας του τουρισμού, σύμφωνα με το τεύχος ”Η Ελλάδα σε Αριθμούς” του ελληνικού οικονομικού Οδηγού που εκδίδει η ICAP.

ICAP:Βελτίωση κερδών σε μεταποίηση-εμπόριο το 2003
Σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας στη μεταποίηση, στο εμπόριο και στις υπηρεσίες σημειώθηκε το 2003 στην Ελλάδα, ενώ κάμψη κερδών παρουσίασε ο τομέας του τουρισμού, σύμφωνα με το τεύχος ”Η Ελλάδα σε Αριθμούς”, που αποτελεί μέρος του ελληνικού οικονομικού Οδηγού που εκδίδει η ICAP.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η ICAP, το 2003 ήταν έτος ”χαμηλής πτήσης” για την ελληνική μεταποίηση. Ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων των 5.675 επιχειρήσεων ΑΕ και ΕΠΕ, τα στοιχεία των οποίων περιλαμβάνονται στην εν λόγω μελέτη, επιβραδύνθηκε έναντι του 2002, παραμένοντας χαμηλός (4,4%).

Όσον αφορά τις εμπορικές επιχειρήσεις, ο ρυθμός ανόδου των πωλήσεων επιταχύνθηκε σημαντικά, σε 9,4%, το δε περιθώριο μικτού κέρδους διευρύνθηκε σε 20,3%. Η αύξηση των μικτών κερδών ήταν ουσιαστικά και ο λόγος της μεγάλης βελτίωσης του λειτουργικού αποτελέσματος (κατά 29,6%) και των προ φόρου κερδών, κατά 32,8%.

Αντίθετα δε από ό,τι συνέβη στη μεταποίηση, στο εμπόριο τα μη λειτουργικά στοιχεία δεν επέδρασαν ουσιαστικά στην κερδοφορία.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται πως το 2003 επήλθε η ανάκαμψη στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος συγκεντρώνει 1.219 επιχειρήσεις.

Σημαίνον γεγονός ήταν η βελτίωση των προ φόρων κερδών του τομέα, τα οποία, μετά τη δραστική υποχώρηση του προηγούμενου έτους, επανήλθαν στα επίπεδα του έτους 2001.

Επίσης, οι πωλήσεις των 7.096 επιχειρήσεων των λοιπών υπηρεσιών αυξήθηκαν το 2003 με ρυθμό 3,7%. Ωστόσο, το μικτό περιθώριο περιορίστηκε κατά τέσσερις σχεδόν ποσοστιαίες μονάδες, σε 23,2%.

Όπως διευκρινίζεται από την ICAP, το 2003 δεν ήταν καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, κάτι που προκύπτει και από την εξέλιξη των αφίξεων και των ταξιδιωτικών εισπράξεων.

Οι πωλήσεις τους σημείωσαν ισχνή αύξηση (μόλις 2,5%), ενώ σημειώθηκε κάμψη των μικτών κερδών (κατά 7,1%). Έτσι, το περιθώριο μικτού κέρδους περιορίστηκε σε 22,4%, ενώ δραματική πτώση σημειώθηκε στο λειτουργικό αποτέλεσμα του τομέα. Αντίστοιχη ήταν και η κάμψη των προ φόρων κερδών.

Τα συμπεράσματα της έρευνας της ICAP δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v