Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Οι απειλές για τα ομόλογα σε ΗΠΑ- Ευρωζώνη

Τις μειωμένες πληθωριστικές προσδοκίες και την αύξηση των επιτοκίων επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Εθνική Τράπεζα ως λόγους για τους οποίους η απόδοση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων θα υποαποδώσει των προβλέψεων των αναλυτών στο 2005. Ανάλογη θα είναι η εικόνα για τα ομόλογα της Ευρωζώνης σε περίπτωση νέας ενδυνάμωσης του ευρώ.

Εθνική: Οι απειλές για τα ομόλογα σε ΗΠΑ- Ευρωζώνη
Χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών θα διαμορφωθούν το 2005 οι αποδόσεις των ομολόγων σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη εκτιμά η Εθνική Τράπεζα στο μηνιαίο της δελτίο Euro με ημερομηνία Ιανουάριος 2005.

Το ενδεχόμενο επαναφοράς των μακροχρόνιων αποδόσεων στο μέσο επίπεδο της περασμένης δεκαετίας (6,5% στις ΗΠΑ και 6% στην ευρωζώνη) εγείρει έντονες ανησυχίες, κυρίως λόγω των σημαντικών απωλειών που συνεπάγεται για τους επενδυτές, αναφέρει η Εθνική, προσθέτοντας ότι οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων θα ανεβούν κατά τη διάρκεια του 2005 στο 4,9% για τις ΗΠΑ και στο 4,1% για την ευρωζώνη.

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησε τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων στα τρέχοντα επίπεδα είναι τα πραγματικά επιτόκια, τα οποία έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (1% σε σύγκριση με το μέσο επιτόκιο των δύο τελευταίων δεκαετιών, της τάξης του 3,5%), λόγω της αβεβαιότητας των επενδυτών όσον αφορά τη διατηρησιμότητα της ανάκαμψης στις ΗΠΑ.

Η αβεβαιότητα αυτή πιθανότατα απορρέει από το ενδεχόμενο πτώσης των τιμών στα ακίνητα (με αρνητικές συνέπειες στον πλούτο των νοικοκυριών), από την πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Μπους (με εκτιμώμενη συσταλτική επίδραση στο ΑΕΠ κατά ½% ετησίως), καθώς και από την πορεία των τιμών του πετρελαίου.

Επιπλέον, η πτωτική πορεία που ακολουθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες από το δεύτερο εξάμηνο του 2004 (από 3% τον Ιούνιο του 2004, σε 2½% τον Ιανουάριο του 2005) ασκεί περαιτέρω περιοριστική επίδραση στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων στις ΗΠΑ. Παράλληλα, η αβεβαιότητα των αγορών όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού έχει μειωθεί (ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης αξιοπιστίας της νομισματικής πολιτικής), μειώνοντας τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων κατά 20 μονάδες βάσης περίπου.

Όσον αφορά την ευρωζώνη, το τρέχον χαμηλό επίπεδο των δεκαετών κρατικών ομολόγων είναι λιγότερο αινιγματικό, καθώς συμβαδίζει με την ευάλωτη εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, (i) τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν χαμηλά (1,6% σε σχέση με τον μέσο όρο επιτοκίου των δύο προηγούμενων δεκαετιών, της τάξης του 3,4%), αντανακλώντας την αυξημένη αβεβαιότητα όσον αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης, (ii) οι πληθωριστικές προσδοκίες ακολουθούν καθοδική πορεία (1,8% τον Ιανουάριο του 2005 από 2,7% το Μάιο του 2004), κυρίως λόγω της ανατίμησης του ευρώ και (iii) η ΕΚΤ τηρεί στάση αναμονής.

Με δεδομένη την πρόβλεψη για σταθερό ρυθμό ανάπτυξης το 2005 (1,8%) και πτωτικό πληθωρισμό (1,7% στο τέλος του 2005), εκτιμάμε ότι οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων θα ανέβουν στο 4,1% στο τέλος του έτους.

Ωστόσο, αν το ευρώ ισχυροποιηθεί περαιτέρω περιορίζοντας την ανάπτυξη και τις πληθωριστικές πιέσεις στις χώρες της ευρωζώνης, οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων προβλέπουμε να παραμείνουν αμετάβλητες (3,6% στο τέλος του 2005). Τέλος, αν και το αρνητικό σενάριο για την πορεία των χρηματιστηρίων πραγματοποιηθεί, αναμένουμε την απόδοση των δεκαετών κρατικών ομολόγων να μειωθεί στο 3,3%, στο τέλος του έτους.

* Το πλήρες κείμενο της ανάλυσης της Εθνικής δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v