Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Κρουαζιέρα θα σε πάω”

Οι κρουαζιέρες σε ”εξωτικούς” προορισμούς, όπως στη Χαβάη ή τα νησιά της Καραιβικής, αποτελούν τον ευσεβή πόθο πολλών ατόμων. Πόσο κοστίζει μία ανάλογη περιπέτεια για το απλό βαλάντιο και πόσο εάν κάποιος επιθυμεί να ταξιδεύσει σε σουίτα με ιδιωτικό μπαλκόνι.

”Κρουαζιέρα θα σε πάω”
Όταν ο γνωστός ηθοποιός Μ. Μπράντο αποφάσισε ουσιαστικά να αποσυρθεί από τη δημοσιότητα και τον κινηματογράφο, επέλεξε με το ”πενιχρό του εισόδημα”, να αγοράσει ένα μικρό νησάκι στη Καραϊβική, ώστε να απολαύσει τον επίγειο αυτό παράδεισο.

Στην ίδια περίπου περιοχή είχε εκφράσει τη προτίμησή του ο Ερνεστ Χέμινγουει, όταν από τα χρόνια του μεσοπολέμου, είχε εγκατασταθεί σχεδόν μόνιμα στη Κούβα.

Ο κατάλογος των διασημοτήτων που επιλέγουν την Καραϊβική ή άλλες εξίσου εξωτικές τοποθεσίες (Χαβάη, Βερμούδες) είναι ατελείωτος και σε ένα συνήθη παρατηρητή πιθανόν να προκαλεί και απορία η ”μονομανία” με την οποία επιλέγονται τα συγκεκριμένα μέρη.

Πάντως, οι τοποθεσίες αυτές αποτελούν επιλογή διακοπών πολυάριθμων ατόμων που διαθέτουν ένα αξιοσέβαστο ποσό- (όχι πάντως του μεγέθους των σταρ)- ώστε να πραγματοποιήσουν μια ονειρεμένη κρουαζιέρα και προς τούτο, οι μεγαλύτερες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της επιβατηγούς ναυτιλίας να διαθέτουν αρκετά δρομολόγια για τις συγκεκριμένες περιοχές.

Τα προγράμματα των εταιριών αυτών ποικίλλουν εξαιρετικά και δύναται να καλύψουν τις επιθυμίες των πιο απαιτητικών πελατών ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Αν λοιπόν κάποιος επιθυμεί η κρουαζιέρα αυτή να του μείνει πραγματικά αξέχαστη, (και να νιώσει λίγο πιο κοντά στους σταρ), τότε δεν έχει παρά να επιλέξει την σουίτα με προσωπικό μπαλκόνι, στο υψηλότερο (προσβάσιμο) σημείο του καραβιού.

Θα του κοστίσει κάτι παραπάνω, (περί τα 1.049 δολάρια τη ημέρα), αφού διαθέτει πολυτέλειες που ο ταξιδιώτης μάλλον δεν απολαμβάνει στην οικογενειακή του εστία, αλλά πιθανόν να μην εξέλθει και καθόλου αυτής...

Οι εταιρίες απευθύνονται βέβαια σε όλα τα βαλάντια. Έτσι το να ταξιδεύσει κανείς στην εξωτική Καραϊβική για 5 ημέρες, σύμφωνα με την Carnival, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση που πραγματοποιεί κρουαζιέρες, δεν είναι και σπουδαίο πράγμα, αφού η συγκεκριμένη εταιρία προσφέρει τέτοιες περιγιήσεις από 379 δολάρια!!!

Δεν θα απολαύσει βέβαια τις ανέσεις άλλων συνταξιδιωτών, αλλά το κρουαζιερόπλοιο που θα τον μεταφέρει θα τον αποζημιώσει με το παραπάνω.

Στην περίπτωση που το βαλάντιο είναι... κάπως μεγαλύτερο -για τον ίδιο πάντα προορισμό- οι διακοπές θα κοστίσουν περί τα 6.800 δολάρια, αλλά στην παραπάνω τιμή η πολυτέλεια ξεπερνά τα κοινά ανθρώπινα μέτρα. Στην παραπάνω τιμή περιλαμβάνονται δυο γεύματα-

(πρωινό και κύριο )- όπου τα εδέσματα, από όποια εθνική κουζίνα επιλεγούν, διαδέχονται το ένα το άλλο.

Ενδεικτικά (για κύριο γεύμα) αναφέρουμε: 6 διαφορετικά πιάτα, στα οποία περιλαμβάνονται εξωτικά φρούτα και θαλασσινά, απίθανοι συνδυασμοί γλυκών με σάλτσες και εξαιρετικά ενημερωμένη κάβα (επί παραδείγματι διαθέτουν το Chateau Mouton Rothschild με αριθμημένες φιάλες το εξώφυλλο των οποίων φιλοτεχνείται κάθε χρόνο από ένα γνωστό ζωγράφο της κλάσης των Νταλί και Πικάσσο).

Οι τυχεροί ταξιδιώτες απολαμβάνουν Clubs, Café με θέα τα γαλάζια νερά της Καραϊβικής, τραπεζικές και ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, ιερείς για να εκκλησιαστούν ή να νυμφευτούν, πισίνες, μαγαζιά γνωστών οίκων, καζίνο- (όπως διαφημίζεται, κάποιος κέρδισε το ποσό του 1.065.000 δολαρίων)- κινηματογράφο με έργα που δεν έχουν ακόμα προβληθεί σε πολλές χώρες ή κανάλια, αλλά και spa για να χαλαρώσουν...

Ο παρεχόμενος κατάλογος υπηρεσιών είναι ατελείωτος και επεξηγεί απίστευτες λεπτομέρειες όπως το φιλοδώρημα που απαιτείται να δοθεί στον ”άρχισερβιτόρο” (3,5 δολ. το λιγότερο) ή στον απλό υπάλληλο που θα σας σερβίρει το κουβέρ (0,5 δολ. το λιγότερο).

Το πλοίο, που αναχωρεί από το λιμάνι του Μαϊάμι και καταλήγει σε αυτό μετά το πέρας της κρουαζιέρας, αποτελεί ναυπηγικό θαύμα, ενσωματώνοντας σε συνολικό μήκος 963 ποδιών το σύνολο της σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς είναι ικανό να μεταφέρει 2.124 άτομα με προσωπικό 930 εργαζομένων.

Η εταιρία Princess αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις με 600.000 μεταφερθέντες επιβάτες για το 2001 από εννέα μεγάλα πλοία. Τα πακέτα προσφορών της περιλαμβάνουν περιηγήσεις από 7 έως 72 ημέρες σε 6!!! Ηπείρους και 260 λιμάνια ανά τον κόσμο.

Από τις δημοφιλέστερες αυτών αποτελεί το δρομολόγιο Καναδά-Χαβάης/Ταϊτής. Το κόστος ξεκινά από 999 δολάρια και περιλαμβάνει 7πταήμερη αναψυχή στο σύμπλεγμα των εξωτικών αυτών νησιών με πολυτελή κρουαζιερόπλοια (Regal Princess, Dawn Princess).

Οι τιμές όπως και στην προηγούμενη περίπτωση ποικίλλουν ανάλογα με τις απαιτήσεις και την οικονομική ευρωστία του ενδιαφερόμενου. Έτσι σε αυτή την περίπτωση το... ”μπαλκόνι με θέα” κοστίζει περί τα 1.499 δολάρια τη ημέρα, αλλά και γενικότερα οι τιμές είναι κατά τι τσιμπημένες σε σχέση με την Καραϊβική, λόγω κυρίως του δημοφιλέστερου προορισμού.

Αν πάντως κάποιος δεν ικανοποιείται με τα δεδομένα προγράμματα ή επιθυμεί προσωπική επαφή για την ανάλυση των προσωπικών του αναγκών, τότε η Princess μπορεί να τον εξυπηρετήσει αφού διαθέτει ειδικό ερωτηματολόγιο (με ερωτήσεις του στιλ αν είναι αθλητικός τύπος ή αν πιστεύει στον ξαφνικό έρωτα) για να τον κατατάξει εκεί που του ταιριάζει και να του προτείνει αναλόγως.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι πολυτέλειες ξεπερνούν κάθε προσδοκία και, σύμφωνα με την Princess βέβαια, κανείς δε θα παραπονεθεί.

Μια τρίτη μεγάλη εταιρία (με κέρδη προ φόρων 254 εκ. δολ. το 2001) είναι η Royal Caribbean που, αντίθετα με όπως ονομάζεται, διοργανώνει κρουαζιέρες όχι μόνο στην Καραϊβική αλλά ανά τον κόσμο. Ένα από τα δημοφιλέστερα δρομολόγιά της αποτελεί εκείνο που έχει ως προορισμό τα νησιά των Βερμούδων.

Η μεταφορά όπως και στις προηγούμενες εταιρίες πραγματοποιείται με 22 υπερσύγχρονα πλοία (Νοrdic Empress, Adventure of the seas) και το εύρος των κοστολογήσεων διαφέρει και πάλι ανάλογα με τις επιθυμίες του πελάτη.

Ο οξύς ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τιμών, αλλά και σε υιοθέτηση περαιτέρω σύγχρονων πλοίων, οικονομικών προγραμμάτων και γενικότερα παροχής υπηρεσιών γεγονός βέβαια που δε μπορεί παρά να ωφελεί τα μέγιστα τους ενδιαφερόμενους- ταξιδιώτες.

Η επικείμενη μάλιστα εξαγορά της Princess από τη Royal Caribbean, αν τελικώς πραγματοποιηθεί, θεωρείται σύμφωνα με ειδικούς πως θα σημάνει την περαιτέρω συρρίκνωση του κόστους.

Αρης Δαμουλάκης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v