Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλό επιχειρηματικό ”χτύπημα” στη Σερβία

Κοντά σε εξαγορά εταιρίας μεταλλικού νερού βρίσκεται η Coca-Cola 3E, ενώ το τμήμα κατασκευής φορτηγών αυτοκινήτων της Zastava θα διεκδικήσει η Spider, αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα ”Μέτοχος”. Οι λεπτομέρειες. Το κλίμα για την ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα στη Σερβία.

Διπλό επιχειρηματικό ”χτύπημα” στη Σερβία
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου *

Την είσοδό τους σε σημαντικούς τομείς της σερβικής οικονομίας διεκδικούν με αξιώσεις δύο εισηγμένες εταιρείες. Πρόκειται για την Coca-Cola 3E, η οποία βρίσκεται στις τελικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του 100% της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας μεταλλικού νερού Vlasinka και η μεταλλοβιομηχανία Spider - Ν. Πέτσιος & Υιοί Α.Ε., που ενδιαφέρεται για το κομμάτι κατασκευής φορτηγών αυτοκινήτων της Zastava.

Παράλληλα, ελληνικές εταιρείες που πλαισίωσαν πρόσφατη αποστολή στη Σερβία της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμύνης συζητούν το ενδεχόμενο συνεργασίας στον αμυντικό τομέα της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, η Coca- Cola 3E συγκαταλέγεται ανάμεσα στους διεκδικητές της εξαγοράς της Vlasinka, θυγατρικής του ομίλου της Sibo, που καλύπτει μια ευρεία γκάμα παραγωγής προϊόντων και συνεργάζεται στην Ελλάδα και με τη Sato.

Η Vlasinka, με έδρα το Βελιγράδι, είναι ιδιωτική εταιρεία και ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές είναι η γαλλική Danone, η Nestle, εταιρείες από τη Σλοβενία, την Κροατία, καθώς και τοπικές επιχειρήσεις. Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Coca-Cola 3E έχει λάβει προβάδισμα έναντι των άλλων διεκδικητών της σερβικής εταιρείας, ενώ εντός του επόμενου 10ημέρου αναμένεται να γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις.

Εξάλλου, η μεταλλοβιομηχανία Spider ενδιαφέρεται για την εξαγορά του κομματιού της Zastava που αφορά στην κατασκευή φορτηγών αυτοκινήτων, ενώ την παραγωγή των επιβατικών διεκδικεί η ιταλική Fiat, καθώς η σερβική αυτοκινητοβιομηχανία έχει σημαντικές οφειλές από παλαιότερη συνεργασία με τους Ιταλούς, οι οποίοι ενδιαφέρονται με τον τρόπο αυτό να καλύψουν το άνοιγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σερβική κυβέρνηση, που ενδιαφέρεται για την αναδιοργάνωση της Zastava, σχεδιάζει να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του σερβικού συγκροτήματος,

οπότε θεωρείται δεδομένο το ενδιαφέρον συμμετοχής της ελληνικής Spider, η οποία, με έδρα τα Ιωάννινα, δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία ειδών εξοπλισμού καταστημάτων, ειδών αποκομιδής απορριμμάτων, καθώς και στις υποκατασκευές αμυντικού -κυρίως- υλικού για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η Spider έχει αυτή τη στιγμή παρουσία στα Βαλκάνια με θυγατρική στη Ρουμανία.

Πριν από περίπου 20 ημέρες, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο ”Μ”, επισκέφθηκε το Βελιγράδι 15μελής αποστολή που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 10 ελληνικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων, οι κρατικές ΕΑΒ και ΕΒΟ, ο όμιλος Βαρδινογιάννη, η Intracom, η ASE (κατασκευάζει ανεπτυγμένα ηλεκτρονικά αμυντικά συστήματα), τα Χυτήρια Θεσσαλονίκης, η Ολυμπιακή Βιομηχανία κ.ά.

Τα μέλη της αποστολής συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Yugo Import - Export, εταιρεία η οποία έχει την ευθύνη του διεθνούς εμπορίου για πολλές σερβικές, μεταξύ των οποίων και η Zastava. Η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται ειδικότερα για εξαγωγές ηλεκτρονικών συστημάτων της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και την ανάληψη του σέρβις των σερβικών αμυντικών συστημάτων.

Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, που προσδιορίζει και την προοπτική συνεργασιών στον κρίσιμο αυτό τομέα.

Τον τελευταίο καιρό, πάντως, φαίνεται να αναθερμαίνεται το ελληνικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά της Σερβίας, η οποία με πρωθυπουργό τον Vojislav Kostunica και πρόεδρο τον Boris Tadic συνεχίζει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να επιταχύνει την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και να δώσει δείγματα ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος.

Τον περασμένο Δεκέμβριο επήλθε συμφωνία μεταξύ της Telekom Serbjia και του ΟΤΕ για την υπογραφή νέου καταστατικού και την επιστροφή του δανείου, ύψους 43 εκατ. ευρώ, που είχε χορηγήσει ο ΟΤΕ στη σερβική εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Τούτο σημαίνει ότι έληξε και η δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών, που είχε ως αφετηρία το θέμα του δανείου.

Παράλληλα, ενισχύθηκε και η παρουσία του ΟΤΕ (20%) στο διοικητικό συμβούλιο της Telekom Serbjia, όπου πλέον εκπροσωπείται με τρία μέλη. Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Alpha Bank ανακοίνωσε επίσημα την εξαγορά ποσοστού 88,64% της σερβικής Jubanka με έδρα το Βελιγράδι.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 359 της εφημερίδας ”Μέτοχος & Επενδύσεις”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v