Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Economist: Γιατί οι Γερμανοί "ξέχασαν" το Grexit

Η Grexit δεν αποτελεί πλέον επιθυμητό σενάριο για τους Ευρωπαίους, εκτιμά το Economist. Το mea culpa της Ευρώπης, το ΔΝΤ και τα σενάρια για την Ελλάδα. Γιατί δεν έχει τελειώσει ακόμα το "δράμα της δραχμής".

Economist: Γιατί οι Γερμανοί ξέχασαν το Grexit
Η πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, αποτελεί σύμφωνα με το Economist την πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι μια Grexit δεν βρίσκεται πια στο μυαλό των Γερμανών πολιτικών.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του βρετανικού οικονομικού περιοδικού υπάρχουν τρεις λόγοι που εξηγούν την αλλαγή στάσης από την πλευρά της Γερμανίας.

Πρώτον, ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται λιγότερο απειλητικός από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και "ακροαριστερό", Αλέξη Τσίπρα.

Δεύτερον, η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι λιγότερο τρομακτική από το χάος που θα προκαλέσει μια Grexit.

Τρίτον, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αρχίζει να αποδέχεται τους όρους των Ευρωπαίων για την παροχή στήριξης.

Οπως σημειώνει το περιοδικό, όσο ήταν ακόμα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Σαμαράς είχε εξοργίσει επανειλημμένα τους Ευρωπαίους πολιτικούς. Αρχικά αρνήθηκε να ψηφίσει το πρώτο πακέτο διάσωσης, στη συνέχεια κράτησε διφορούμενη στάση απέναντι στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ενώ όταν επέβαλε τη διενέργεια εκλογών κατηγορήθηκε ότι ανοίγει την πόρτα στα άκρα.

Ωστόσο, η στάση που κράτησε από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας και το γεγονός ότι ανέθεσε τη θέση του υπουργού Οικονομικών στον αξιοσέβαστο στην Ευρώπη Γιάννη Στουρνάρα, έχουν προσφέρει αρκετούς πόντους στον Έλληνα πρωθυπουργό, σημειώνει ο Economist.

Εκτός από την Μέρκελ, πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να εκφράζονται με καλά λόγια για τον κ. Σαμαρά, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο οποίος στο πρόσφατο Eurogroup δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης.

Αλλά σύμφωνα με το Economist, οι εκδηλώσεις στήριξης και αναγνώρισης των Ευρωπαίων προς τον Έλληνα πρωθυπουργό οφείλονται και σε κάτι που οι ίδιοι αρνούνται πεισματικά να παραδεχτούν. Το γεγονός ότι η πολιτική της υπερβολικής λιτότητας έχει αποτύχει, προκαλώντας αχρείαστα δεινά.

Aν και οι Ευρωπαίοι δεν θα πουν ποτέ το "mea culpa", προτιμώντας να ρίχνουν το λάθος στις πρώτες ελληνικές κυβερνήσεις, ενώ δίνουν παράταση στην Πορτογαλία και την Ισπανία, το βέβαιο είναι ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα ξεπεράσει και φέτος τις αρχικές προβλέψεις.

Το Economist υπογραμμίζει ωστόσο, ότι παρόλο που οι Ευρωπαίοι έχουν πειστεί ότι δεν θέλουν να δοκιμάσουν το σενάριο Grexit, για να τελεώσει το "δράμα της δραχμής" θα πρέπει να επιλυθούν δύο προβλήματα, στα οποία μέχρι τώρα δείχνουν μια ξεκάθαρη αναβλητικότητα: 

Το πρόβλημα της επιπρόσθετης χρηματοδότησης και αυτό της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η διετής επιμήκυνση που επιθυμεί η ελληνική πλευρά, προϋποθέτει μια επιπρόσθετη χρηματοδότηση με 10-20 δισ. ευρώ. Ως τώρα η ΕΚΤ αρνείται να δεχτεί κάποιο κούρεμα ή μια μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων, ενώ κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος να δώσει νέα δάνεια.
H Ελλάδα υποστηρίζει ότι μπορεί να γίνει χωρίς νέα κεφάλαια αλλά χρειάζεται τη βοήθεια της ΕΚΤ τουλάχιστον για να δώσει το πράσινο φως στην έκδοση περισσότερων εντόκων γραμματίων.

Αλλά ακόμα και αν λυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης, το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να μην είναι και πάλι βιώσιμο και πιέζει τους Ευρωπαίους για λύση, απειλώντας με αποχώρηση.  

Ποια θα είναι η εξέλιξη για την Ελλάδα; Σύμφωνα με το Economist τρία είναι τα πιθανότερα σενάρια:

Α) Θα συνεχιστεί η εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα, με την υπόσχεση να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε "έλλειψη" στη συνέχεια.

Β) Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα χαρακτηριστούν υπερβολικά αβέβαιες και η ευρωζώνη θα υποσχεθεί να αντιμετωπίσει το ελληνικό χρέος, αν η ανάπτυξη κριθεί απογοητευτική.

Γ) Αν το ΔΝΤ αρνηθεί να συνεχίσει να χορηγεί δάνεια προς την Ελλάδα, η ευρωζώνη θα αναλάβει το βάρος από μόνη της, αγνοώντας το ΔΝΤ, όπως έκανε κάποτε με την Λετονία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v