Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 34 δισ. ευρώ οι υποχρεώσεις των εισηγμένων

Στα 34 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι συνολικές υποχρεώσεις των εισηγμένων στο εννεάμηνο του 2004, όπως προκύπτει από έρευνα της Marfin Bank. Στο σύνολο της αγοράς η εξάρτηση από ξένα (δανειακά) κεφάλαια είναι αυξημένη και βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας. Η μικρότερη κεφαλαιοποίηση ακόμα μία φορά βρίσκεται στη δυσχερέστερη θέση.

Στα 34 δισ. ευρώ οι υποχρεώσεις των εισηγμένων
Με τον ίδιο ρυθμό συνεχίσθηκε τους πρώτους εννέα μήνες του 2004 και σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περιόδους προηγουμένων ετών τόσο η αύξηση των υποχρεώσεων των εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών (δηλαδή της εξάρτησής τους από ξένα κεφάλαια) όσο και η μείωση των περιθωρίων λειτουργικού κέρδους στις μικρότερες εταιρείες. *

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία που εξετάζει το Τμήμα Ανάλυσης της Marfin Bank στα πλαίσια της τακτικής ενημέρωσης των πελατών της Ιδιωτικής Τραπεζικής (private banking), με ειδική επικέντρωση σε επιλεγμένα κρίσιμα μεγέθη τα οποία επηρεάζουν τις επενδυτικές αποφάσεις.

Συγκεκριμένα, τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης είναι τα ακόλουθα:

• Τους πρώτους 9 μήνες του 2004 το σύνολο των υποχρεώσεων των εισηγμένων του μη χρηματοοικονομικού χώρου ανήλθε στα 33,9 δισ. ευρώ, έναντι 32,4 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2003.

• Το μέσο περιθώριο λειτουργικού κέρδους για το σύνολο της αγοράς, καθώς και για τις εταιρείες μεσαίας, μικρομεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης επιδεινώνεται συνεχώς. Η βελτίωση που είχε παρατηρηθεί το 2003 ήταν, έτσι, προσωρινή.

• Αντίθετα, στις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας.

• Στο σύνολο της αγοράς η εξάρτηση από ξένα (δανειακά) κεφάλαια είναι αυξημένη και βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας. Η μικρότερη κεφαλαιοποίηση ακόμα μία φορά βρίσκεται στη δυσχερέστερη θέση.

Η ανάλυση για τα στοιχεία των εννέα πρώτων μηνών θα πρέπει, βέβαια, να λάβει υπόψη της δύο παράγοντες:

1. Τα λειτουργικά περιθώρια περιλαμβάνουν (δηλαδή απ’ αυτά έχουν αφαιρεθεί) οι αποσβέσεις, που δεν είναι ταμειακό μέγεθος.

2. Η εξάρτηση από ξένα κεφάλαια υπολογίζεται με το λόγο ”σύνολο υποχρεώσεων προς σύνολο ενεργητικού”, μέγεθος που περιλαμβάνει ορισμένα στοιχεία του κεφαλαίου κίνησης.

Είναι πιθανόν, έτσι, η εικόνα να αλλάξει (είτε προς το χειρότερο είτε προς το καλύτερο) όταν θα εξεταστούν τα μεγέθη για το σύνολο του 2004.

Είναι, όμως, θέση του Τμήματος Ανάλυσης ότι τα συμπεράσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα της προηγούμενης έρευνας που είχε κάνει το Τμήμα Ανάλυσης της Marfin Bank για την περίοδο 1998-2003 και ότι η εικόνα δεν θα διαφοροποιηθεί ως προς τα βασικά συμπεράσματα όταν θα εξεταστούν τα στοιχεία για το σύνολο του 2004.

* Το πλήρες κείμενο της ανάλυσης της Marfin Bank δημοσιεύεται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v