Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Finance: 2+3 σενάρια για ΟΠΑΠ - Intralot

Δύο διαφορετικά σενάρια για τον ΟΠΑΠ και τρία για την Intralot εξετάζει η Alpha Finance σε ανάλυσή της για τον εγχώριο κλάδο των τυχερών παιχνιδιών με ημερομηνία 26 Ιανουαρίου 2005, όπου αναβάθμισε τη σύστασή της σε ”outperform”. Οι τιμές-στόχοι και οι συστάσεις για ΟΠΑΠ, Intralot, Hyatt.

Alpha Finance: 2+3 σενάρια για ΟΠΑΠ - Intralot
Δύο διαφορετικά σενάρια για τον ΟΠΑΠ και τρία για την Intralot εξετάζει η Alpha Finance σε ανάλυσή της για τον εγχώριο κλάδο των τυχερών παιχνιδιών με ημερομηνία 26 Ιανουαρίου 2005, όπου αναβάθμισε τη σύστασή της σε ”outperform”.

Στην ίδια έκθεση η χρηματιστηριακή προχώρησε σε αναβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή του ΟΠΑΠ από ”neutral” σε ”outperform”, αναβαθμίζοντας παράλληλα τη δωδεκάμηνη τιμή-στόχο στα 23,2 ευρώ από τα 19 ευρώ.

Αναλύοντας την τιμή-στόχο η χρηματιστηριακή εξηγεί πως προκύπτει από την τιμή-στόχο των 22,4 ευρώ (στα τέλη του 2005) συν το υπόλοιπο του μερίσματος για τη χρήση του 2004, το οποίο τοποθετεί στα 0,90 ευρώ, ενώ υπενθυμίζει πως ο ΟΠΑΠ έχει ήδη διανείμει προμέρισμα ύψους 0,55 ευρώ.

Παράλληλα, η Alpha Finance επαναδιατύπωσε τη σύσταση ”outperform” για τη μετοχή της Intralot, αυξάνοντας την τιμή-στόχο στα 20,5 ευρώ από τα 19 ευρώ.

Από την άλλη, υποβάθμισε σε ”neutral” την Hyatt, αν και αύξησε την τιμή-στόχο στα 10,9 ευρώ από 9,8 ευρώ.

Αναφορικά με την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής του ΟΠΑΠ η Alpha Finance την αποδίδει στην αυξημένη κατά κεφαλήν κατανάλωση στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών, στην εισαγωγή ελληνικών αγώνων στο ”Πάμε Στοίχημα”, στην εισαγωγή νέων παιχνιδιών μετά το 2006 και στη διεύρυνση του ωραρίου για το ΚΙΝΟ.

Σε ό,τι αφορά την Intralot η χρηματιστηριακή εξηγεί πως διατηρεί τη θετική της άποψη λόγω της αναθεώρησης των εκτιμήσεων όσον αφορά στις λειτουργίες εκτός Ελλάδος, στο ενδεχόμενο επιστροφής μετρητών προς τους επενδυτές μετά το 2005, στην ικανότητα που έχει η εταιρία για τη σύμβαση νέων συμβολαίου, αλλά και στη μείωση της φορολόγησης.

Από την άλλη, η υποβάθμιση της σύστασης για τη Hyatt είναι το αποτέλεσμα της διαμάχης που έχει ξεσπάσει για το Καζίνο της Πάρνηθας.

Τα σενάρια για ΟΠΑΠ

Η Alpha Finance εξετάζει δύο διαφορετικά σενάρια για τον ΟΠΑΠ. Ειδικότερα, το πρώτο σενάριο πρώτο κάνει λόγο για απελευθέρωση της αγοράς, με τον ΟΠΑΠ να αυξάνει το ποσοστό απόδοσης των παιχνιδιών.

Σε αυτή την περίπτωση η Alpha Finance εκτιμά πως θα ενταθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο δημοφιλέστερων και περισσότερο κερδοφόρων παιχνιδιών του ΟΠΑΠ: του ”Πάμε Στοίχημα” και του ”KINO”.

Αναφορικά με το ποσοστό της απόδοσης των παιχνιδιών σημειώνει πως ο ΟΠΑΠ θα το αυξήσει στο 70% από το 60%, μειώνοντας παράλληλα το κόστος διαχείρισης, σε 5% από 8,7% που είναι τώρα.

Σε αυτή την περίπτωση τα έσοδα του ”Πάμε Στοίχημα” αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 15% στο 2006 και κατά 10% στο 2007, ενώ προβλέπει μείωση 18% και 14% για το 2006 και το 2007 αντίστοιχα στα έσοδα του ΚΙΝΟ.

Τα συνολικά έσοδα του Οργανισμού αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 14% το 2006 (την πρώτη χρονιά της απελευθέρωσης) και κατά 3% το 2007, αν και η χρηματιστηριακή εκτιμά πως ο ΟΠΑΠ θα επωφεληθεί από την εισαγωγή δύο νέων παιχνιδιών, του Bingo και του Super 4.

Η μείωση των EBITDA θα είναι της τάξεως του 24% στο 2006 και 1% στο 2007, με τα κέρδη ανά μετοχή να υποχωρούν κατά 23% το 2006.

Η αποτίμηση του Οργανισμού με βάση τις προαναφερθείσες εκτιμήσεις θα μειωνόταν σημαντικά και συγκεκριμένα κατά 33% στα 15,5 ευρώ ανά μετοχή, συμπληρώνει η Alpha Finance.

Το δεύτερο σενάριο εξετάζει τη διατήρηση του μονοπωλιακού καθεστώτος με τον ΟΠΑΠ και πάλι να αυξάνει το ποσοστό απόδοσης των παιχνιδιών.

Με βάση το συγκεκριμένο σενάριο ο ΟΠΑΠ προσθέτει ένα 10% στην πληρωμή των κερδών, ώστε να αναθερμάνει το ενδιαφέρον για το ”Πάμε Στοίχημα”.

Και σε αυτήν την περίπτωση τα έξοδα διαχείρισης μειώνονται σε 5% από 8,7% (που λαμβάνει στην παρούσα βάση η Intralot).

Τα συνολικά έσοδα του ΟΠΑΠ όμως θα αυξηθούν κατά 32% στα 4,1 δισ. ευρώ το 2005, από 3,4 δισ. ευρώ που προβλέπει στην παρούσα φάση, με τα EBITDA να ενισχύονται κατά 8% στα 702 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη θα παρουσιάσουν 7% κάμψη λόγω της μείωσης στο περιθώριο κέρδους (αποτέλεσμα του υψηλότερου ποσοστού απόδοσης των παιχνιδιών).

Η αποτίμηση του ΟΠΑΠ με βάση το συγκεκριμένο σενάριο διαμορφώνεται στα 21,5 ευρώ ανά μετοχή.

Σενάρια για Intralot

Παράλληλα η χρηματιστηριακή εξετάζει και τρία διαφορετική σενάρια για την Intralot. Με βάση το πρώτο η εταιρία θα ανανεώσει τη σύμβαση για το ”Πάμε Στοίχημα” με τους ισχύοντες όρους.

Οι προβλέψεις για τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της περιόδου 2004-2008 αυξάνονται στο 20% (από 3% που είναι τώρα), ενώ η τιμή-στόχος θα διαμορφωνόταν στα 24 ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο εξετάζει την ανανέωση της σύμβασης για το ”Πάμε Στοίχημα” με διαφορετικούς όρους και συγκεκριμένα με τα έσοδα διαχείρισης να διαμορφώνονται στο 5% από το 8,7% που είναι σήμερα και με την Intralot να είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει το 1% επί των συνολικών εσόδων του παιχνιδιού για διαφήμιση.

Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για το διάστημα 2004-2008 θα διαμορφωνόταν στο 13%, με την αποτίμηση της μετοχής να ανέρχεται στα 23 ευρώ.

Το τρίτο σενάριο βλέπει την Intralot να λειτουργεί σε μια απελευθερωμένη αγορά.

Σε αυτή την περίπτωση η Alpha Finance προϋποθέτει τα εξής: η απελευθέρωση θα ξεκινήσει το 2007, η Intralot θα παρέχει το ”Πάμε Στοίχημα” και το ΚΙΝΟ, η Intralot θα καταφέρει να αποσπάσει μερίδιο 5% από τον ΟΠΑΠ, τα περιθώρια EBITDA της Intralot θα διαμορφωθούν σε εγχώριο επίπεδο στα ίδια επίπεδα με εκείνα του ΟΠΑΠ (της τάξεως του 20%).

Σε αυτή την περίπτωση η αποτίμηση της Intralot θα διαμορφωνόταν στα 29 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v