Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Panafon: Η απόκλιση από τις εκτιμήσεις αναλυτών

Στα προ φόρων κέρδη, τα οποία ήταν τελικώς κατά 6,5% χαμηλότερα από το ”μέσο όρο” των προσδοκιών, εστιάζονται οι αποκλίσεις των αποτελεσμάτων της Panafon, από τα consensus estimates των αναλυτών.

Panafon: Η απόκλιση από τις εκτιμήσεις αναλυτών
Η σχετική ”κόπωση” στα αποτελέσματα της εισηγμένης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, Panafon-Vodafone, δεν ”ξάφνιασε” ιδιαίτερα τους αναλυτές των μεγάλων ελληνικών χρηματιστηριακών εταιριών, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπώσει στην ΣΕΛΑΣ ΑΕΠΕΥ.

Η τελευταία τηρεί και επεξεργάζεται βάση δεδομένων (SelasNet) με προβλέψεις αποτελεσμάτων, στην οποία ”εισφέρουν” τις εκτιμήσεις τους μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρίες, ώστε να προκύπτουν και οι μέσοι όροι των προσδοκιών (consensus estimates).

Mοναδική εξαίρεση, όπου σημειώθηκε αρκετά αισθητή απόκλιση, σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ήταν τα καθαρά προ φόρων κέρδη της εταιρίας.

Συγκεκριμένα, με βάση τις εκτιμήσεις των εταιριών Alpha Finance AXE, Εγνατία Χρηματιστηριακή AEΠΕΥ, Εθνική Χρηματιστηριακή, HSBC -Παντελάκης ΑΧΕΠΕΥ, Marfin-Ελληνική ΑΧΕΠΕΥ, Π&K Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, και ΣΕΛΑΣ Επενδυτική ΑΕΠΕΥ, ο μέσος όρος διαμορφωνόταν ως εξής για τα βασικά αποτελέσματα της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας:

- Για τον κύκλο εργασιών 997,877 εκατ. ευρώ (έναντι πραγματοποιηθέντων που ανήλθαν σε 990,238 εκατ. ευρώ, ήτοι απόκλιση –0,8%)

- Για το EBITDA 429,5 εκατ. ευρώ (απόκλιση των πραγματοποιηθέντων που προσδιορίστηκαν σε 427,5 εκατ. ευρώ, –0,5%)

- Για τα καθαρά κέρδη προ φόρων 292,3 εκατ. ευρώ (απόκλιση των πραγματοποιηθέντων που ανήλθαν σε 273,4 εκατ ευρώ, –6,5%)

Σημειώνεται, ότι η μείωση στα κέρδη συσχετίζεται με τα έξοδα start up στην Αλβανία, τις κινήσεις αναδιάρθρωσης στο δίκτυο, καθώς και με τις επενδύσεις στην κινητή ”2ης και 3ης γενιάς”.

Ως εκ τούτου, η αρχική εκτίμηση είναι, ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις για την τιμή της μετοχής, άποψη που ενισχύεται και από το γεγονός, ότι οι πρώτες αντιδράσεις διεθνών και ελληνικών οίκων, αφορούν διατήρηση της ίδιας ”αξιολόγησης” για τη μετοχή της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v