Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O blogger που "έσωσε" την οικονομία των ΗΠΑ

Ο καθηγητής οικονομικών που πρωταγωνίστησε σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά "success story" στην ιστορία του blogging. Τα "like" από Krugman, η ομιλία στο Jackson Hole,  η αλλαγή πολιτικής από τη Fed.

O blogger που έσωσε την οικονομία των ΗΠΑ
Oι επενδυτές που υποδέχτηκαν με ικανοποίηση το εντυπωσιακό ράλι της Wall μετά την ανακοίνωση του Q3 από την Fed, θα έπρεπε να βγάλουν το καπέλο στο παθιασμένο και ευφυές blogging του Scott Sumner, καθηγητή οικονομικών στο Bentley.

Συνήθως οι καθηγητές από πανεπιστήμια του επιπέδου του Bentley, που δεν έχουν εκδώσει κάποιο διάσημο βιβλίο, δεν καταφέρνουν να επηρεάσουν το δημόσιο διάλογο, πόσο μάλλον να μετατοπίσουν την πολιτική της Fed.

Ωστόσο σύμφωνα με τους συντάκτες του Business Insider, το "αιχμηρό" και "αμείλικτο" blogging του κ. Sumner για μια νομισματική πολιτικής που θα εδράζεται στις προσδοκίες της αγοράς και στο στόχο για το ονομαστικό ΑΕΠ (Nominal GDP targeting) συνέβαλε στο να αλλάξουν τα δεδομένα.

Τι είναι το "NGDP targeting" ; Ορίστε ποια απάντηση δίνει ο Sumner στο blog του:

"Θα ήθελα να δω τη Fed να θέτει ένα συγκεκριμένο στόχο για την πορεία του ονομαστικού ΑΕΠ. Να κάνει “level targeting”, το οποίο σημαίνει ότι δεσμεύεται σε μια συγκεκριμένη πορεία για το ΑΕΠ ή τις τιμές και ότι θα επανορθώσει για τις όποιες αποκλίσεις από το στόχο. Συνεπώς, αν βάλει σαν στόχο να αναπτυχθεί το ονομαστικό ΑΕΠ κατά 5% το χρόνο και αναπτυχθεί μόνο με 4% για ένα χρόνο, να πάει για 6% τον επόμενο".

Ο Sumner επιχειρηματολογούσε υπέρ της ιδέας του "NGDP targeting" αποκλειστικά μέσα από το blog του, αλλά άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός όταν έγινε "link" από τον Tyler Cowen και όταν ο διάσημος συνάδελφος του Paul Krugman του έκανε την τιμή να αναφερθεί στις απόψεις του.

Σταδιακά, το blog του Sumner άρχισε να αποκτά αναγνώστες όπως ο Ryan Avent στο Economist, o Josh Barro στο Bloomberg και ο Ramesh Ponnuru στο National Review. Μέχρι και η ομάδα των οικονομολόγων της Goldman Sachs έδειξε ενδιαφέρον για το "NGDP targeting".

Το μεγάλο άλμα έγινε όταν ο Michael Woodford του πανεπιστημίου Columbia παρουσίασε μια εργασία για την ιδέα του Sumner στο Jackson Hole.

Την Πέμπτη η Fed δεν επέλεξε τελικά να υιοθετήσει ένα στόχο για την ανάπτυξη του ονομαστικού ΑΕΠ, αλλά το πνεύμα της προσέγγισης της δείχνει την επιρροή των ιδεών του Sumner.

Το βράδυ της Πέμπτης ο P. Krugman έγραψε:

"Φαίνεται ότι ο Bernanke αντιδρά στην κριτική του Woodford, που λέει ότι η ποσοτική χαλάρωση είναι αποτελεσματική μόνο μέσα από την επίδραση της στις προσδοκίες. Ο Bernanke προσπαθεί να συντηρήσει τις προσδοκίες διακηρύσσοντας ότι η Fed θα συνεχίσει την χαλάρωση για κάποιο καιρό αφότου η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει".

Σύμφωνα με τον Tyler Cown του Marginal Revolution, η κίνηση της Fed το βράδυ της Πέμπτης "μπορεί να μην είχε συμβεί χωρίς τις ηρωϊκές προσπάθειες του blogger Scott Sumner. Aναρίθμητοι άλλοι bloggers, συμπεριλαμβανομένων μονεταριστών, κενσιανών και μη κενσιανών, ήταν και αυτοί σημαντικοί, αλλά ο Scott είναι πραγματικά ο τύπος που ξεκίνησε το παιχνίδι και που μας έπεισε ότι εδώ υπάρχει κάτι και ότι δεν πρέπει να το ξεχάσουμε".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v