Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΗΓΑΣΟΣ: ”Ναυάγιο” υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει ο εξαιρετικά ασυνήθιστος τρόπος με τον οποίο διακόπηκαν ξαφνικά οι διαπραγματεύσεις για τον ΠΗΓΑΣΟ, όταν η θετική κατάληξη θεωρείτο σχεδόν δεδομένη. Οι πληροφορίες για πρόβλημα υγείας του κ. Θ. Αγγελόπουλου, οι υπόνοιες για έντονο πολιτικο-οικονομικό παρασκήνιο.

ΠΗΓΑΣΟΣ: ”Ναυάγιο” υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες
του Γιώργου Παπανικολάου

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει σε οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους, η απότομη διακοπή των συνομιλιών μεταξύ της οικογενείας Μπόμπολα και του κ. Θ. Αγγελόπουλου, για τον έλεγχο της ΠΗΓΑΣΟΣ.

Και τούτο, με επιπρόσθετο δεδομένο ότι ο τελευταίος με ανακοίνωση του ανέλαβε ουσιαστικά την πλήρη ”ευθύνη” για το ναυάγιο των συνομιλιών ( τις οποίες σημειωτέον, πολύ καλά ενημερωμένες πηγές θεωρούσαν ουσιαστικά ”τετελεσμένες” ως προς την θετική κατάληξη τους από το περασμένο Σάββατο!)

Το γεγονός ότι ο κ. Θ. Αγγελόπουλος επικαλείται προσωπικούς – και άρα όχι επιχειρηματικούς λόγους- ενώ εκφράζει και την ”λύπη” του, για τη διακοπή των συνομιλιών, συνδέεται από ορισμένους κύκλους της αγοράς με τις πληροφορίες ότι αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα υγείας καρδιακής φύσεως εξαιτίας του οποίου φέρεται μάλιστα να εισήχθη για παρακολούθηση σε νοσοκομείο της Λωζάνης.

Από την άλλη πλευρά, έως και την τελευταία στιγμή προ της ανακοίνωσης Αγγελόπουλου, υπήρχαν άλλες πληροφορίες που έκαναν λόγο για διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών, ως προς το ύψος του τιμήματος, με την προσθήκη ότι η διακοπή των συνομιλιών δεν αποκλείεται να είναι προσωρινή.

Το ερώτημα αν τυχόν πρόβλημα υγείας του κ. Αγγελόπουλου συνδέεται-και σε ποιο βαθμό- με τη διακοπή των συνομιλιών είναι σίγουρα πολύ νωρίς να απαντηθεί, ιδίως καθόσον τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούσαν πληροφορίες για έντονες αντιδράσεις, σε σχέση με το κυοφορούμενο deal, τόσο από πλευράς πολιτικών παραγόντων, όσο και από πλευράς ισχυρών εκδοτικών συμφερόντων.

Επίκεντρο των τελευταίων, λένε οι πληροφορίες, αποτελούσε η ανατροπή στις ισορροπίες δυνάμεων που θα δημιουργούσε όχι μόνο στο εκδοτικό τοπίο αλλά και στο τηλεοπτικό κανάλι MEGA, η αλλαγή ιδιοκτησίας στην ΠΗΓΑΣΟΣ , αφού η εταιρία κατέχει επίσημα το 21,03% της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, ιδιοκτήτριας εταιρίας του καναλιού και εμφανίζεται ως βασικότερος μέτοχος ενός σύνθετου σχήματος συχνά αντικρουόμενων συμφερόντων.

Εξάλλου παράγοντες της αγοράς δεν παραγνωρίζουν τις δυσκολίες που δημιουργούσε στην κυβέρνηση, ως προς την προώθηση του νομοσχεδίου για τον βασικό μέτοχο ( η συζήτηση του ξεκίνησε σήμερα στη Βουλή) ένα ιδιόμορφο γεγονός.

Ο κ. Θ. Αγγελόπουλος, είναι αδελφός του κ. Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, με τον οποίο είναι γνωστό ότι έχουν βαθιές προσωπικές διαφορές, αλλά και σοβαρές δικαστικές διαμάχες.

Παρ όλα ταύτα, τυχόν αγορά της ΠΗΓΑΣΟΣ από τον Θεόδωρο, με βάση το νέο νόμο, θα δημιουργούσε προσκόμματα στην επιχειρηματική δράση του Κωνσταντίνου και των εταιριών στις οποίες συμμετέχει έστω και με ποσοστό 1%, σε ότι αφορά τα δημόσια έργα και τις προμήθειες του Δημοσίου!

Πρόκειται ίσως για μια ”εξαίρεση” η οποία όμως αναμφίβολα στοιχειοθετεί επιχειρήματα ενάντια σε ένα θεσμικό πλαίσιο που περιορίζει το ατομικό δικαίωμα ενός προσώπου να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, λόγω των επιλογών κάποιου συγγενικού του προσώπου, με το οποίο-αποδεδειγμένα- δεν έχει καθόλου κοινά συμφέροντα.

Το βέβαιον είναι ότι η ”ευκολία” με την οποία δημοσιοποιήθηκε ευρέως ενώ βρισκόταν σε σχετικά πρώιμη φάση, μια διαπραγμάτευση τόσο σημαντική για το πολιτικό αλλά και για το οικονομικό σκηνικό της χώρας, όπως και ο εξαιρετικά ασυνήθιστος τρόπος με τον οποίο τελικά διακόπηκε, δημιουργούν υπόνοιες για την ύπαρξη έντονου παρασκηνίου, το οποίο δεν αποκλείεται να αποκαλυφθεί στο επόμενο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v