Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΕΙΡ-ATE: Τι θα γίνει με ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Folli, ΕΥΔΑΠ

Ποια από τα assets της ΑΤΕ που μεταβιβάστηκαν στην Πειραιώς μπορούν να πουληθούν. Τι θα γίνει με ΟΤΕ, ΕΛΛ.ΠΕ., Folli Follie και ΕΥΔΑΠ. Τα οφέλη για Πειραιώς.

ΠΕΙΡ-ATE: Τι θα γίνει με ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Folli, ΕΥΔΑΠ
Στην Πειραιώς μάλλον έχουν λόγους να είναι χαρούμενοι με την «αγορά» έναντι 95 εκατ. ευρώ του υγιούς χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ.

Πέραν της πρόσκτησης φθηνότερων, σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς, καταθέσεων, των συνεργειών 155 εκατ. ευρώ στην πρώτη τριετία και της εδραίωσης του συστημικού ρόλου της Πειραιώς, υπάρχουν και άλλοι λόγοι.

Ένα μέρος των στοιχείων ενεργητικού της ΑΤΕ που μεταβιβάστηκε στην Πειραιώς θα μπορούσε να πουληθεί ή να ρευστοποιηθεί, εφόσον οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, μέσα στον επόμενο χρόνο.

Το Euro2day έχει αναφερθεί, ήδη, στην περίπτωση της ΑΤΕ Ασφαλιστική, η οποία αποκτήθηκε από την Πειραιώς, αλλά θα επιχειρηθεί σε εύθετο χρόνο να πωληθεί σε τρίτο.

Η ΑΤΕ Ασφαλιστική με 750 εκατ. ευρώ ενεργητικό είναι ένα μέγεθος υπολογίσιμο στον ενοποιημένο ισολογισμό. Και αυτό γιατί πέραν του ενεργητικού της τα ίδια κεφάλαιά της αφαιρούνται από τα ενοποιημένα κεφάλαια του ομίλου, με βάση τις επιταγές της Βασιλείας.

Ενδεχόμενη πώλησή της, αφού προηγηθεί η κεφαλαιακή της ενίσχυση, θα μείωνε το ενεργητικό του ομίλου και κυρίως θα ενδυνάμωνε άμεσα και έμμεσα κεφαλαιακά την Πειραιώς.

Αντίστοιχα, θα μπορούσαν να πωληθούν οι συμμετοχές που είχε η ΑΤΕ σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Folli Follie και ΕΥΔΑΠ και μεταβιβάστηκαν στην Πειραιώς. Προφανώς σε τρέχουσα αποτίμηση.

Στην περίπτωση της Folli Follie και της ΕΥΔΑΠ, με δεδομένο ότι η Πειραιώς πλέον κατέχει ισχυρά ποσοστά μειοψηφίας, οι αποφάσεις πώλησης θα συναρτηθούν στις κινήσεις των βασικών μετόχων.

Στη μεν Folli Follie ο βασικός μέτοχός της έχει δικαίωμα προτίμησης για την απόκτηση του ποσοστού που κατείχε η ΑΤΕ και μεταβιβάστηκε στην Πειραιώς.

Για τη δε ΕΥΔΑΠ η Πειραιώς θα περιμένει την εξειδίκευση των αποφάσεων της κυβέρνησης για τον χρόνο και τον τρόπο ιδιωτικοποίησής της.

Το κεφαλαιακό όφελος για την Πειραιώς από μια ευρεία απομόχλευση των στοιχείων ενεργητικού που πήρε από την ΑΤΕ μπορεί να ανέλθει, σύμφωνα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις στελεχών της, και στα 900 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι και λίγα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v