Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτικές ευκαιρίες σε Ελλάδα και Κύπρο

Η παρέμβαση του Γενικού Διευθυντή του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου κ. Νώντα Μεταξά σε σχετικό συνέδριο και ο ρόλος των κεφαλαιαγορών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Επενδυτικές ευκαιρίες σε Ελλάδα και Κύπρο
Ο Γενικός Διευθυντής του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, κ. Νώντας Μεταξάς, έλαβε μέρος, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, στο 2ο Συνέδριο του Ka-business.gr που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία στις 17 Μαΐου 2012. Το θέμα του συνεδρίου αφορούσε τις Κυπριακές – Ελληνικές Επενδυτικές Ευκαιρίες και το ρόλο της Κύπρου ως κόμβου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Ο κύριος Μεταξάς αναφέρθηκε στον ουσιαστικό αναπτυξιακό ρόλο του Χρηματιστηρίου και στην προσπάθεια της Κύπρου για να επανέλθει στο δρόμο της προόδου και της οικονομικής ανάπτυξης. Το Χρηματιστήριο παρέχει τη δυνατότητα στους επενδυτές και στους επιχειρηματίες, μέσω της διαμόρφωσης της τιμής λόγω του μηχανισμού της αγοράς, για να επενδύουν και να ρευστοποιούν τις επενδύσεις τους με αποτελεσματικότητα.

Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες του Χρηματιστηρίου για περιφερειακή ανάπτυξη και συνεργασία με αριθμό Χρηματιστηρίων, όπως για παράδειγμα το Χρηματιστήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα Χρηματιστήρια του Ισραήλ, του Κατάρ, της Μάλτας κ.α.

Ειδική αναφορά έγινε στην περίπτωση του Ισραήλ αφού λόγω των διευρυμένων διακρατικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ωθείται στην παρούσα φάση, η περαιτέρω ανάπτυξη και συνεργασία μεταξύ των δύο αγορών έχοντας υπόψη την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες που διαθέτει η χώρα αυτή σε θέματα ενέργειας, νέων καινοτόμων έργων, έργων σε υψηλή τεχνολογία κ.α.

Όσον αφορά την αναβάθμιση των προϊόντων και υπηρεσιών του Χρηματιστηρίου, επεξήγησε στους συμμετέχοντες ότι καταβάλλονται πολύπλευρες προσπάθειες για την εισαγωγή ενός ευρύτατου φάσματος νέων υπηρεσιών και προϊόντων, ώστε το Χρηματιστήριο να παραμείνει ανταγωνιστικό και να μην υπολείπεται των αντίστοιχων ρυθμίσεων που ισχύουν στις πλέον ανεπτυγμένες αγορές.

Πρόσθεσε δε ότι κεντρικός άξονας των πρωτοβουλιών του Χρηματιστηρίου, είναι η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και υλικοτεχνικής υποδομής του Οργανισμού, η παροχή υπηρεσιών/ προϊόντων με ευελιξία προσαρμοστικότητα και με συνεχείς απλοποιήσεις, με ανταγωνιστικό κόστος για τους συντελεστές της αγοράς.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι το Χρηματιστήριο θα ολοκληρώσει προσεχώς το πλαίσιο για τα Παραστατικά Τίτλων (GDR’s) με στόχο την ικανοποίηση σχετικού ενδιαφέροντος από εταιρείες του εξωτερικού και ειδικότερα από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Τόνισε το αυξημένο ενδιαφέρον το οποίο παρατηρείται για εισαγωγή αξιών στην ΝΕΑ αγορά του ΧΑΚ από εκδότριες εταιρείες της Κύπρου και του εξωτερικού, παρόλο το δυσμενές οικονομικό κλίμα.

Επίσης ανέφερε ότι πρόσφατα έχει εισαχθεί από το ΧΑΚ ο θεσμός του Ειδικού Διαπραγματευτή και αναμένεται αφού ληφθούν οι σχετικές εγκρίσεις να εισαχθεί και ο θεσμός του δανεισμού αξιών και των ανοικτών πωλήσεων, με στόχευση την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Μεγάλη έμφαση δίδεται, όπως ανέφερε, τόσο από τους εμπλεκόμενους φορείς όσο και από το ΧΑΚ, για τακτοποίηση εντός του 2012 όλων των εκκρεμοτήτων, ώστε να είναι δυνατή η εγγραφή στο Χρηματιστήριο των συλλογικών επενδυτικών σχεδίων (funds) και ότι προς την κατεύθυνση αυτή, καταβάλλονται συνεχείς και επίπονες προσπάθειες.

Ολοκληρώνοντας ο κύριος Μεταξάς σημείωσε ότι το Χρηματιστήριο μπορεί να συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στην όλη προσπάθεια για αναβάθμιση της Κύπρου και προώθηση της ως χρηματοοικονομικού κέντρου και παράλληλα για αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρονται ευρύτερα στον Ελλαδικό χώρο.

Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι βάσει και των εμπειρικών επισημάνσεων διεθνώς, οι χώρες που κατάφεραν να αναδειχθούν ως περιφερειακά χρηματοοικονομικά κέντρα και χώρες προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων, εστίασαν τις ενέργειες τους στην ενδυνάμωση των χρηματιστηρίων τους. Το Χρηματιστήριο είναι ουσιαστικός μοχλός οικονομικής ανάπτυξης και συνεπώς τόσο η Πολιτεία όσο και οι συντελεστές της αγοράς, πρέπει να δώσουν την απαραίτητη έμφαση στην ανάπτυξη του, έχοντας βασικότατο εργαλείο το Χρηματιστήριο.

Σημείωσε επιγραμματικά, ότι την περίοδο αυτή όπου καταβάλλονται προσπάθειες στην Κύπρο για δημοσιονομική εξυγίανση, για έλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων, για αξιοποίηση των κοιτασμάτων με τους υδρογονάνθρακες στην Κυπριακή ΑΟΖ, το Χρηματιστήριο επιβάλλεται να τεθεί στο επίκεντρο της προσπάθειας για ανασυγκρότηση και για περαιτέρω αναπτυξιακή δραστηριότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v