Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εισαγγελείς, οι μπαταξήδες και το "ενεργειακό”

Πώς δημιουργήθηκαν τα βραχυκυκλώματα στην αγορά ενέργειας. Τα ντεσού της αγοράς, ο ρόλος της ΔΕΗ, οι... μπαταξήδες και οι εισαγγελείς. Τα δεσμευμένα ποσά των Energa - Hellas Power και η ρευστότητα.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Οι εισαγγελείς, οι μπαταξήδες και το ενεργειακό”
Ενώ 150 εκατ. βρίσκονται τοποθετημένα στις τράπεζες με εισαγγελική εντολή και άλλα τουλάχιστον 400-500 εκατ. στα σεντούκια μπαταξήδων, η ενεργειακή αγορά στενάζει και το... ενεργειακό τείνει να μεταβληθεί σε μέγιστο πρόβλημα.

Ήδη ακούγονται φωνές από... επαΐοντες πολιτικούς και κάθε είδους πολιτικολογούντες ότι το ενεργειακό (αν ρωτήσεις τι εννοούν, σίγουρα θα ακούσεις αρλούμπες) θα είναι το επόμενο τεράστιο θέμα μετά τα φάρμακα, τα νοσοκομεία κ.λπ.

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, θα πρέπει να διευκρινίσουμε 2-3 πράγματα. Έτσι όπως είναι διαρθρωμένη η αγορά ηλεκτρισμού, τροφοδοτείται με ρευστό μέσω των λογαριασμών που πληρώνουν στους προμηθευτές (ΔΕΗ και ανεξάρτητους) οι τελικοί καταναλωτές.

Τα ποσά αυτά τα εισπράττει ο λειτουργός της αγοράς και με υστέρηση περίπου 40 ημερών τα αποδίδει στους δικαιούχους, δηλαδή στους παραγωγούς ηλεκτρικού και στους διαχειριστές των δικτύων.

Όμως, στο κύκλωμα αυτό, το τελευταίο 9μηνο παρουσιάστηκαν βραχυκυκλώματα.

Πρώτο βραχυκύκλωμα η ΔΕΗ. Παραβαίνοντας τη νομοθεσία, αντί να καταβάλλει τα ποσά από τους λογαριασμούς στον λειτουργό και ύστερα να εισπράττει ως παραγωγός, άρχισε να τα συμψηφίζει. Έτσι το σύστημα έχασε μία έστω τεχνητή ρευστότητα.

Δεύτερο βραχυκύκλωμα οι εταιρείες Εnerga και Hellas Power. Με παρέμβαση εισαγγελέα δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί τους, στους οποίους περιέχονταν ποσά που είχαν εισπράξει από πελάτες τους. Ο λόγος; Υποψίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Έτσι τα χρήματα δεσμεύτηκαν από τον εισαγγελέα, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι εξαγοράστηκαν με παράνομο χρήμα.

Έτσι αυτήν τη στιγμή, στους λογαριασμούς των δύο εταιρειών βρίσκονται ποσά περίπου 150 εκατ. τα οποία η Εισαγγελία αρνείται να αποδεσμεύσει επικαλούμενη τον νόμο και οι δικαιούχοι δεν απαιτούν «φοβούμενοι» τους εισαγγελείς.

Τρίτο βραχυκύκλωμα η μεγάλη αύξηση στους ανεξόφλητους λογαριασμούς ηλεκτρικού. Οι λογαριασμοί σε καθυστέρηση από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, εκτοξεύθηκαν και από 400-500 εκατ. ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο επίσης ότι μετά το κλείσιμο των δύο μεγαλύτερων ανεξάρτητων προμηθευτών το 95% των καταναλωτών είναι πελάτες της ΔΕΗ, κάποιος καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό για τη ρευστότητα της αγοράς. Όλοι οι παράγοντες εκτιμούν ότι μεγάλο μέρος των απλήρωτων λογαριασμών αφορά σε «μπαταξήδες» πελάτες, που απλώς εκμεταλλεύονται το ρευστό κλίμα, την ακυβερνησία και τις λογικές του κινήματος «δεν πληρώνω».

Οι επιπτώσεις έφτασαν και στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, στην οποία όσοι παραγωγοί παράγουν ρεύμα με φυσικό αέριο δημιούργησαν χρέη, αφού δεν πληρώνονται για τις πωλήσεις ηλεκτρικού ρεύματος.

Έτσι, με όλα αυτά, έφτασε να... ζητιανεύει ο λειτουργός 300-400 εκατ. από το Ταμείο Παρακαταθηκών, να ζητά παρεμβάσεις από την κυβέρνηση προς τα ταμεία για επίσπευση των διαδικασιών εκταμίευσης πριν από την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ οργιάζουν οι φήμες για επικείμενο μπλακ άουτ και άλλα παρόμοια.

Και όλα αυτά γιατί; Επειδή οι πολιτικές ηγεσίες δεν φρόντισαν να βρουν λύση στην αποδέσμευση των ποσών της Energa και της Hellas Power, ακόμη και με νομοθετική παρέμβαση, επειδή η ΔΕΗ δεν εφάρμοσε τον νόμο (συμψηφισμός) και δεν φρόντισε να αναθέσει σε εταιρείες εισπράξεων να βρουν τους μπαταξήδες πελάτες της. Βάζουμε στοίχημα ότι κάποιοι από αυτούς περιμένουν να κερδίσει τις εκλογές το κόμμα που θα ψηφίσουν για να τους χαρίσει τα χρέη.

Εχθές έγινε γνωστό ότι η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου πρότεινε στο Δικαστικό Συμβούλιο να αποδεσμεύσει 40 εκατ. από τις δεσμευμένες εισπράξεις της Energa και της Hellas Power. Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα από τους δικαιούχους των ποσών αυτών, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο, τον δήμο Αθηναίων, τον λειτουργό της αγοράς (ΛΑΓΗΕ) αλλά και από τις ίδιες τις εταιρείες Energa και Hellas Power.

Το πρόβλημα δε λύνεται σε καμία περίπτωση. Απλώς δίνεται ανάσα μιας ή δύο εβδομάδων. Μήπως και μέχρι τότε υπάρξει κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v