Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανασφάλιστα ΙΧ, φακέλωμα & γόρδιος δεσμός

Μια ιστορία γραφειοκρατικής και πολιτικής τρέλας. Επί 15ετία χρονίζει ένα απλό πρόβλημα. Το μηχανογραφικό σύστημα που πάγωσε, το πόρισμα της Επιτροπής Παπαδήμου και η απουσία μηχανισμών.

Ανασφάλιστα ΙΧ,  φακέλωμα & γόρδιος δεσμός
Στην ασφαλιστική αγορά είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο: «Θα πιάσουν τα ανασφάλιστα οχήματα».

Και είναι ανέκδοτο γιατί ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '90 οι ασφαλιστικές, υπό την πίεση των μεγάλων χρεών που συσσώρευε ήδη από τότε το Επικουρικό Ταμείο, διεκδικούν λύση στο θέμα, χωρίς καμία ανταπόκριση.

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα όταν η κυβέρνηση Παπαδήμου, αντιμετωπίζοντας την ανάγκη εξυγίανσης του Επικουρικού, συνέστησε επιτροπή για το θέμα.

Στελέχη από το ΥΠΟΙΚ, το ΚΕΠΥΟ, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κάθισαν γύρω από ένα τραπέζι και εξέδωσαν προ διμήνου πόρισμα, το οποίο επισήμανε το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.

Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί εφόσον στη βάση δεδομένων που διατηρεί το ΚΕΠΥΟ για τα τέλη κυκλοφορίας «ρίχνουν» οι ασφαλιστικές και τα δεδομένα των ασφαλιστήριων συμβολαίων.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορεί ταχύτατα να εντοπιστούν ποιοι πλήρωσαν τέλη, χωρίς όμως να ασφαλίσουν το Ι.Χ. τους.

Η προκήρυξη διαδοχικών εκλογών έστειλε το πόρισμα στις καλένδες.Αυτό ουδόλως παραξένεψε την ασφαλιστική αγορά. Τα στελέχη των ασφαλιστικών θυμούνται ότι η Ένωση είχε φθάσει κοντά στο να λύσει το θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων και επί Σημίτη.

Επί υπουργίας Χρ. Βερελή στο ΠΕΧΩΔΕ οι ασφαλιστικές είχαν πληρώσει οι ίδιες για τη δημιουργία ενός μηχανογραφικού συστήματος, που μέσω διασταυρώσεων θα έπιανε τα ανασφάλιστα οχήματα.

Το σύστημα φτιάχτηκε και λίγο πριν λειτουργήσει τέθηκε θέμα προσωπικών δεδομένων, με αποτέλεσμα η διαδικασία να παγώσει και αυτό να αχρηστευθεί!

Τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων έχει αυξηθεί σημαντικά.

Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την κατάρρευση των όποιων ελεγκτικών μηχανισμών υπήρχαν, εκτόξευσε τον αριθμό των ανασφάλιστων οχημάτων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στα 2 εκατομμύρια από περίπου 700 χιλιάδες.

Ιδρώνει το αφτί κανενός; Ασχολείται κάποιος με μικρά, αλλά καυτά ζητήματα όπως η επαπειλούμενη κατάρρευση του Επικουρικού;
 
Όχι, είναι η μόνιμη απάντηση στη χώρα, όπου μπορεί ένα απλό πρόβλημα να αναχθεί με διαχρονική ευκολία σε γόρδιο δεσμό!

Και μετά αυτή να ζητά Μεγαλέξανδρους για να τον… κόψουν…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v