Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από την ”ΠΡΟΟΔΟ” στην... ”ΕΞΕΛΙΞΗ”!!!

Ολοένα και περισσότερο ανάβει η φωτιά γύρω από θέματα διαφάνειας και εταιρικής διακυβέρνησης στο χώρο των ελληνικών εταιριών επενδύσεων. Πέραν της σκληρής ”κόντρας” μεταξύ Laxey και ΠΡΟΟΔΟΣ, η εταιρία CFS, μέτοχος της ”ΕΞΕΛΙΞΗ” ΕΕΧ, απαίτησε και πέτυχε τη σύγκληση συνέλευσης με ”ατζέντα” που εδράζεται σε κατηγορίες της για ”σύγκρουση συμφερόντων” στα πλαίσια του ομίλου Proton Bank.

Από την ”ΠΡΟΟΔΟ” στην... ”ΕΞΕΛΙΞΗ”!!!
του Γιώργου Παπανικολάου

H ”φωτιά” που άναψε γύρω από το ζήτημα της διαφάνειας και της καθιέρωσης των ουσιαστικών αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης στο χώρο των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου με την κόντρα μεταξύ του ξένου θεσμικού επενδυτή Laxey Partners και της διοίκησης της εταιρίας ”ΠΡΟΟΔΟΣ” που πρόσκειται στον όμιλο Eurobank, εξαπλώνεται.

Σε άλλο θέμα του euro2day.gr υπάρχει ανακοίνωση της Laxey για την πλήρη ικανοποίηση των ενημερωτικών της αιτημάτων από την NEXUS ΕΕΧ, η οποία παραχώρησε στο συγκεκριμένο θεσμικό και θέση στο διοικητικό της συμβούλιο.

Η τελευταία και άκρως σημαντική εξέλιξη όμως, είναι ότι κατόπιν σχετικού αιτήματος μετόχου της με ποσοστό άνω του 5% η διοίκηση της εταιρίας επενδύσεων χαρτοφυλακίου ”ΕΞΕΛΙΞΗ” υποχρεώθηκε να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της για την 11 Ιανουαρίου 2005, η ”ατζέντα” της οποίας αφορά θέματα ευθέως αντίστοιχα, αν όχι ”όμοια” με αυτά που έχει ήδη θίξει η Laxey στη περίπτωση της ΠΡΟΟΔΟΣ.

Αναλυτικά, στην επιστολή του μετόχου CFS Ηoldings (που κατέχει ποσοστό της τάξεως του 6,16%, στην ΕΕΧ, σύμφωνα όμως με πληροφορίες το συνολικό ποσοστό μετοχών που κατέχουν συγγενείς εταιρίες με αυτή ανέρχεται σε περίπου 13% της ”ΕΞΕΛΙΞΗ”) αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

”Ποσοστό 11,87% του ενεργητικού της ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΕΕΧ έχει τοποθετηθεί από τη διαχειρίστρια ΕΠΕΥ σε μετοχές ανταγωνιστριών Ε.Ε.Χ. και εξ αυτών ποσοστό 10,49% στις ARROW ΑΕΕΧ και ΕΥΡΩΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΕΧ. Αντιστοίχως, σημαντικά ποσοστά του ενεργητικού κάθε μιας από τις συγκεκριμένες ΕΕΧ έχουν τοποθετηθεί σε μετοχές των λοιπών δύο από την ίδια διαχειρίστρια (και εκείνων) ΕΠΕΥ.

Ως αυτονόητο αποτέλεσμα (και προφανές ζητούμενο) προκύπτει ο ουσιαστικός μετοχικός έλεγχος των συγκεκριμένων ΕΕΧ από τη διαχειρίστρια ΑΕΠΕΥ και τον όμιλό της. [κι όλα αυτά βέβαια στο πλαίσιο μίας εξαιρετικά επαχθούς σύμβασης διαχείρισης όπου η εν λόγω διαχειρίστρια εισπράττει προμήθεια ακόμα και για τα ποσά τα οποία επενδύει σε ΕΓΕΔ, μεγαλύτερη κι από αυτή την απόδοσή τους (!!!) τη στιγμή που η προμήθεια διαχείρισης για το ποσό που είναι τοποθετημένο σε ΕΓΕΔ είναι μεγαλύτερη από την απόδοσή τους (!)]

”Ανεξάρτητα πάντως από την ορθότητα ή μη της επιλογής της επένδυσης του 11%, συνεχίζει η επιστολή, ”περίπου του ενεργητικού της ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΕΕΧ σε μετοχές δύο, μόνον, ανταγωνιστριών ΕΕΧ, δεν είναι δυνατό να διαλάθει της προσοχής ουδενός:

Ότι οι συγκεκριμένες ανταγωνίστριες ΑΕΕΧ έχουν την ίδια διαχειρίστρια ΕΠΕΥ με την ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΕΕΧ καθώς και ότι στις ίδιες, ανταγωνίστριες εταιρείες, έχει σημαντικά μετοχικά συμφέροντα ο όμιλος που ελέγχει τη διαχειρίστρια ΕΠΕΥ. Ακόμη, ποσοστό 1,63% του ενεργητικού έχει επενδυθεί από την ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΕΕΧ σε Αμοιβαία Κεφάλαια του ομίλου της διαχειρίστριας ΕΠΕΥ, ενώ η θεματοφυλακή της ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΕΕΧ έχει ανατεθεί στην PROTON BANK, η οποία ελέγχει μετοχικά τη Διαχειρίστρια ΕΠΕΥ. Επίσης, οι συναλλαγές της ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΕΕΧ διενεργούνται μέσω μέλους του ΧΑ, που επίσης ανήκει στον όμιλο της Διαχειρίστριας ΕΠΕΥ”.

Και η επιστολή συνεχίζει: ”Θα ήταν δυνατό να συναγάγει κάποιος, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΕΕΧ δεν ευθυγραμμίζεται με τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο μιας και δε λειτουργεί με γνώμονα την προάσπιση και προαγωγή των συμφερόντων των μετόχων της αλλά των συμφερόντων, του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας των επιμέρους νομικών προσώπων που συναπαρτίζουν τον όμιλο της διαχειρίστριας ΕΠΕΥ.

Καθίσταται πρόδηλο ότι το σύνολο των ως άνω πρακτικών προσκρούει σε σωρεία νομοθετικών ρυθμίσεων, περισσοτέρων, μάλιστα, κλάδων του δικαίου. Ανεξάρτητα όμως από τη διαπίστωση αυτή, θεωρούμε επιβεβλημένη τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων από τα αρμόδια όργανα της ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΕΕΧ”.

”Λαμβανομένης υπόψη της διάταξης του αρθρ. 39 παρ. 1 του ν. 2190/1920”, καταλήγει η επιστολή της CFS, ”καλείσθε από την εταιρεία μας (στο πρόσωπο της οποίας πληρούνται οι νόμιμες, προς τούτο, προϋποθέσεις) να συγκαλέσετε Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΕΕΧ σε ημερομηνία η οποία δεν θα απέχει περισσότερες από 30 ημέρες από τη λήψη της παρούσας, με θέματα Ημερήσιας Διάταξης:

1. Καθορισμός περιορισμών στην εξουσία του Διοικητικού Συμβουλίου και των λοιπών οργάνων της εταιρείας αναφορικά με την επενδυτική της πολιτική και, ειδικότερα, αναφορικά με τις επενδύσεις της:

α. επί μετοχών Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, επί μεριδίων Αμοιβαίων Κεφαλαίων που εκδίδονται από ΑΕΔΑΚ καθώς και επί μετοχών εισηγμένων (ή μη) εταιρειών, οι οποίες (ΕΕΧ, ΑΕΔΑΚ, Εταιρείες) είτε είναι συνδεδεμένες με τον (ή ανήκουν στον) όμιλο της διαχειρίστριας ΕΠΕΥ είτε για το χαρτοφυλάκιο των οποίων παρέχει η τελευταία (ΕΠΕΥ) υπηρεσίες διαχείρισης (ή συμβουλευτικής διαχείρισης).

β. επί χρηματοπιστωτικών μέσων τα οποία εκδίδονται ή διατίθενται στην ελληνική αγορά από εταιρείες, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με τον (ή ανήκουν στον) όμιλο της διαχειρίστριας ΕΠΕΥ.

2. Λήψη αποφάσεων αναφορικά με την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων ανάμεσα στη διαχειρίστρια ΕΠΕΥ, την Εταιρεία και τους μετόχους της τελευταίας.

3. Καθορισμός περιορισμών στην εξουσία του Διοικητικού Συμβουλίου και των λοιπών οργάνων της Εταιρείας αναφορικά με την επιλογή του μέλους του ΧΑ που θα διενεργεί τις συναλλαγές της εταιρείας, ώστε να επιλέγεται το μέλος εκείνο που δεν ανήκει στον όμιλο της διαχειρίστριας ΕΠΕΥ και προσφέρει μικρότερο ύψος προμήθειας.

4. Εκλογή μελών νέου Διοικητικού Συμβουλίου”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v