Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπόγειος πόλεμος στον Ανδρέα Ηλιάδη

Υπόγειο πόλεμο με χτυπήματα και κάτω από τη μέση εμφανίζεται να δέχεται τελευταία ο ισχυρός άνδρας της Κύπρου Αν. Ηλιάδης, καθώς τα βέλη εκτοξεύονται και «εκ των έσω». Οι φήμες για το ομόλογο και η σαφής διάψευση.

Υπόγειος πόλεμος στον Ανδρέα Ηλιάδη
Υπόγειο πόλεμο με χτυπήματα και κάτω από τη μέση εμφανίζεται να δέχεται τελευταία ο ισχυρός άνδρας της Κύπρου Ανδρέας Ηλιάδης, καθώς τα βέλη εκτοξεύονται και «εκ των έσω». Οι φήμες για το ομόλογο και η σαφής διάψευση.

Υπόγειος πόλεμος όπου τα βέλη εκτοξεύονται και εκ των έσω φαίνεται ότι γίνεται το τελευταίο διάστημα ενάντια στον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέα Ηλιάδη.

Τα σημεία της εναντίον του κριτικής αφορούν μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, τη διενεργούμενη αύξηση κεφαλαίου, με την αιτιολογία ότι αποφασίστηκε πριν προσδιοριστούν τα δεδομένα του PSI Plus, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτηθεί και δεύτερη σε μεταγενέστερο χρόνο, προκειμένου να ικανοποιηθούν πλήρως οι κεφαλαιακές ανάγκες.

Η κριτική αυτή, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ενισχύθηκε μετά την κίνηση της Marfin Popular Bank να λάβει πρόσθετες προαιρετικές προβλέψεις έναντι μελλοντικών επισφαλειών, σε συνεργασία με ειδικευμένους οίκους.

Αυτό δεν έγινε από την πλευρά της Τράπεζας Κύπρου κι ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόσθετες προβλέψεις στο εγγύς μέλλον, οπότε θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην προσδοκώμενη κερδοφορία της τράπεζας.

Ομοίως, βέλη έχει δεχθεί ακόμη και για τις αγορές ελληνικών ομολόγων από την τράπεζα. Βεβαίως και τα τρία αυτά θέματα είναι σοβαρά και σηκώνουν συζήτηση.

Ωστόσο, η πολεμική αυτή εναντίον του Αν. Ηλιάδη, που προέρχεται κι από το εσωτερικό του Συγκροτήματος, δεν περιορίζεται στη «θεμιτή» ενδεχομένως κριτική επί επιχειρηματικών αποφάσεων και κινήσεων, αλλά έχει περάσει και σε άλλα επίπεδα, με δημοσιεύματα για τις απολαβές του, καθώς και «καταγγελίες» για σημαντικά ζητήματα.

Συγκεκριμένα, εδώ και κάποιο διάστημα υπήρξαν ενοχλητικές πληροφορίες που έφτασαν να κάνουν τον γύρο υψηλά ιστάμενων γραφείων του τραπεζικού και του πολιτικού τομέα, τόσο στην Κύπρο όσο και την Ελλάδα, συμπίπτοντας χρονικά με μια περίοδο κατά την οποία η κοινή γνώμη είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε θέματα διαφάνειας, ισονομίας αλλά και... ηθικής στον τραπεζικό κλάδο.

Οι πληροφορίες αυτές ήθελαν ο Ανδρέας Ηλιάδης να έχει εκτελέσει συναλλαγή επί αξιών της τράπεζας που διοικεί ιδιαίτερα σημαντικού ύψους (άνω του 1 εκατ. ευρώ) με τρόπο που δημιουργούσε θέμα.

Ειδικότερα, με βάση τις πληροφορίες αυτές, ο Αν. Ηλιάδης φερόταν να πραγματοποίησε πώληση μετατρέψιμου ομολόγου της Τράπεζας Κύπρου, συναλλαγή αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, η οποία, κατά τις ίδιες πηγές, έγινε σε τιμή λίγο υψηλότερα της ονομαστικής αξίας, ενώ η τιμή αγοράς - πώλησης (bid-ask) στην αγορά ήταν πολύ κατώτερη της ονομαστικής αξίας, με αποτέλεσμα να προκύψει σημαντική διαφορά στο όφελος.

Όπως ήταν επόμενο, από τη στιγμή που έλαβε γνώση των πληροφοριών αυτών, το Euro2day.gr προσπάθησε να τις διασταυρώσει ερευνώντας κατ' αρχάς στο database των συναλλαγών, που διατηρεί το Χρηματιστήριο της Κύπρου, προκειμένου περί «συνδεδεμένων προσώπων», εκείνων δηλαδή που κατέχουν κορυφαίες θέσεις σε εισηγμένες εταιρίες.

Στα αρχεία αυτά, στο έτος 2010 βρήκαμε μία και μόνο συναλλαγή, συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ, που έκαναν ο Αν. Ηλιάδης και η σύζυγός του, αλλά και διάφορες παραπλήσιες συναλλαγές δημόσιου ενδιαφέροντος, τις οποίες παρουσιάζουμε παρακάτω αναλυτικά, ώστε να βγάλει ο ίδιος ο αναγνώστης τα συμπεράσματά του: 

Οι συναλλαγές για ΤΚΜΑΚ









































Ταυτοχρόνως, απευθυνθήκαμε με γραπτό ερώτημα στον ίδιο τον κ. Ηλιάδη υπ' όψιν του οποίου θέσαμε τις διαθέσιμες πληροφορίες για τη φερόμενη συναλλαγή αλλά και το πρόσθετο ερώτημα αν υπήρξε γνωστοποίησή της, με βάση τις διατάξεις περί «συνδεδεμένων προσώπων».

Και από εκείνον λάβαμε επίσης γραπτώς την εξής λακωνική, αλλά σαφή διάψευση στις εν λόγω πληροφορίες:

«Η συναλλαγή έγινε εδώ και δύο χρόνια περίπου, σε τιμή της αγοράς στο πάτωμα. Όχι μόνο δεν υπήρξε κάποιο όφελος, αλλά αντίθετα υπήρξε απώλεια.

Η συναλλαγή, όπως κάθε συναλλαγή πράξεων συνδεδεμένων προσώπων της
Τράπεζας Κύπρου, ανακοινώθηκε λεπτομερώς στο site της τράπεζας και του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου».

Κατόπιν αυτών, οι μέχρι τώρα φημολογούντες εναντίον του θα πρέπει είτε να φέρουν στη δημοσιότητα συγκεκριμένα κι επίσημα στοιχεία, που να ανατρέπουν τα ανωτέρω δεδομένα, είτε να σιωπήσουν διότι πλέον εκτίθενται ανεπανόρθωτα οι ίδιοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v