Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνεται επικίνδυνα ο δανεισμός των εισηγμένων

Στα 22 δισ. ευρώ ανέρχεται πλέον ο δανεισμός των εισηγμένων στο ΧΑ επιχειρήσεων του μη χρηματοοικονομικού τομέα επισημαίνεται σε ειδική ανάλυση της Marfin Bank, στην οποία παράλληλα περιέχονται συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η διέξοδος. Η πλήρης ανάλυση.

Αυξάνεται επικίνδυνα ο δανεισμός των εισηγμένων
Στα 22 δισ. ευρώ ανέρχεται ο δανεισμός των εισηγμένων στο ΧΑ επιχειρήσεων του μη χρηματοοικονομικού τομέα επισημαίνει σε ειδική ανάλυση ”Η εξέλιξη του δανεισμού στων εισηγμένων στο ΧΑ επιχειρήσεων” που επεξεργάσθηκε το τμήμα ανάλυσης της Marfin Bank. *

Το επίπεδο δανεισμού, όπως επισημαίενται, αποτελεί ένα σημαντικό δείκτη που αποτυπώνει όχι μόνο την οικονομική υγεία μίας επιχείρησης ή του συνόλου ενός δείγματος, αλλά παράλληλα, και το βαθμό κινδύνου, στον οποίο είναι εκτεθειμένοι οι επενδυτές και η οικονομία γενικότερα.

Το τμήμα ανάλυσης της Marfin Bank, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των πελατών του Private Banking περί σημαντικών εξελίξεων που μπορεί να επηρεάσουν τον επενδυτικό χώρο προσχώρησε σε μία λεπτομερή ανάλυση με θέμα την εξέλιξη του δανεισμού των εταιριών που είναι εισηγμένες στο ΧΑ κατά την εξαετία 1998-2003.

Τα βασικά στοιχεία της ανάλυσης έχουν ως εξής:

1) Η ανάλυση έγινε με βάση τα στοιχεία των εταιριών μεγάλης, μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες είναι εισηγμένες στο ΧΑ – εκτός των εταιριών του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και των ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Cosmote.

2) Στην υπό εξέταση εξαετία οι πωλήσεις των εισηγμένων εταιριών αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 21%, το EBITDA (κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων) κατά 12% και τα καθαρά κέρδη (μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας) κατά 13,5%. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί, όμως, ότι μετά το 2000 οι ρυθμοί αυτοί υποχώρησαν αισθητά.

3) Στην ίδια περίοδο ο καθαρός δανεισμός σε απόλυτα μεγέθη αυξήθηκε από 9 δισ. ευρώ σε 22 δισ. ευρώ.

4) Ο καθαρός δανεισμός έχει αυξηθεί από 0,7 φορές το EBITDA το 1998 σε 2 φορές το EBITDA το 2003, ενώ για τις εταιρίες μικρής κεφαλαιοποίησης ξεπέρασε τις 3 φορές το EBITDA, επίπεδο που σηματοδοτεί αυξημένο κίνδυνο.

5) Ενώ ο δανεισμός των εισηγμένων στο ΧΑ επιχειρήσεων έχει αυξηθεί 2,5 φορές την ίδια περίοδο, ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων έχει επιβραδυνθεί και έως ποσοστό των πωλήσεων βρίσκεται πλέον στο 6%, ενώ το 2000 είχε πλησιάσει το 16%. Ταυτόχρονα, τα περιθώρια EBITDA έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας εξαετίας.

6) Σε σύγκριση με την Ευρώπη (STOXX-600) και τις ΗΠΑ (S&P 500) οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι κατά μέσο όρο περισσότερο δανεισμένες (2 φορές το EBITDA έναντι μίας φοράς) και έχουν μικρότερα περιθώρια EBITDA (σχεδόν 4 ποσοστιαίες μονάδες).

7) Αν και η έρευνά της Marfin Bank έδειξε ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των εταιριών, είναι προφανές ότι συνολικά δεν μπορεί για μακρό χρονικό διάστημα οι λειτουργικές ταμειακές ροές να παραμένουν αρνητικές, οι επιχειρήσεις να στηρίζονται σε μη λειτουργικές πηγές για την κάλυψη των αναγκών τους και τα περιθώρια να μειώνονται.

Η πιθανότητα ανόδου των επιτοκίων το 2005, η εφαρμογή πιο σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής και αρνητικές εξελίξεις στους συντελεστές της οικονομικής δραστηριότητας (επενδύσεις, ανεργία, κατανάλωση, πληθωρισμός) είναι παράγοντες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την εύθραυστη σημερινή εικόνα της αγοράς.

8) Εάν οι επιχειρήσεις μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής σταθερότητας εφαρμόσουν αποτελεσματικά προγράμματα αναδιάρθρωσης ώστε να διατηρήσουν και να βελτιώσουν τα περιθώριά τους, τότε οι προκύπτουσες από την ανάλυσή αρνητικές εξελίξεις στο θέμα του δανεισμού μπορεί να αντιμετωπισθούν και σε βάθος χρόνου να ανατραπούν.

Εάν όχι, τότε το ύψος του δανεισμού κινδυνεύει να μετατραπεί σε βρόγχο για την οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Στην περίπτωση αυτή, η εξυγίανση της αγοράς πιθανότατα θα ολοκληρωθεί μέσω και της απώλειας δανείων, κάτι που ίσως να είναι ένας από τους παράγοντες που προκάλεσαν και τις πρόσφατες τοποθετήσεις – προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας.

* Το πλήρες κείμενο της ανάλυσης της Marfin Bank δημοσιεύεται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v