Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρυσός: Τρομάζει η ξαφνική "βουτιά"

Απειλείται πλέον με bear market και η πιο ασφαλής επενδυτική επιλογή στη μετά Lehman εποχή, αφού το ράλι στην τιμή του δολαρίου και η υψηλότερη προσφορά στο ευγενές μέταλλο το 2012 αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού.

Χρυσός: Τρομάζει η ξαφνική βουτιά
Η ισχυρή διόρθωση που παρατηρείται στην αγορά του χρυσού και αποδεικνύεται ιδιαίτερα απότομη δημιουργεί αρνητική έκπληξη σε πολλούς επενδυτές και παρατηρητές της αγοράς του πολύτιμου μετάλλου.

Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές δεν χάνουν το κουράγιο τους! Το επίσημο σχόλιο των περισσότερων αναλυτών από αυτούς που παραμένουν bullish είναι: «Εκτιμούμε ότι οι θετικοί παράγοντες που ώθησαν προς τα πάνω τις τιμές του χρυσού παραμένουν σταθεροί, ωστόσο, με δεδομένη και την εξαιρετική απόδοση του 2011, οι επενδυτές επιδιώκουν να διασφαλίσουν τα κέρδη τους». Παρ' όλα αυτά, δεν περίμεναν το πολύτιμο μέταλλο να... λιώσει τόσο εύκολα κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών και να προσεγγίσει απώλειες κοντά στο 20%, γεγονός που και επισήμως θα εισαγάγει την αγορά σε bear market!

Να σημειωθεί ότι η τιμή του μετάλλου έχασε τη στήριξη του ΚΜΟ των 200 ημερών για πρώτη φορά την τελευταία 3ετία, στοιχείο το όποιο δείχνει την έντονη ανησυχία που επικρατεί στην αγορά.

Σύμφωνα λοιπόν με το υψηλό του χρυσού, στις αρχές Σεπτεμβρίου, και τα 1.900 δολάρια η ουγκιά, η πτώση μέχρι στιγμής προσέγγισε το 18%, ενώ το μικρό ριμπάουντ την Πέμπτη 15/12 κράτησε ζωντανή την ελπίδα ότι πρόκειται για διόρθωση, αλλά βίαιη, στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου.

Ταυτόχρονα, οι ανησυχίες αυξάνονται, αφού οι κινήσεις στα ETF χρυσού έχουν αρχίσει να είναι έντονες καθώς και το έτερο πολύτιμο μέταλλο, η πλατίνα, πραγματοποίησε χαμηλό διετίας και η αγορά της πλέον θεωρείται ότι τίθεται σε bear market.

Βασικό σημείο στο οποίο εστιάζουν όλοι οι παρατηρητές της αγοράς είναι η πορεία του δολαρίου και το πρόσφατο ράλι του. Όπως εξηγούν, η πτώση της τιμής του χρυσού οφείλεται πρωτίστως στην ανοδική κίνηση του αμερικανικού νομίσματος, που έχει βρεθεί σε σχέση με το ευρώ και κάτω από το 1,30 δολάριο, κοντά σε υψηλά 11 μηνών!

Η σχέση του χρυσού με το δολάριο την τελευταία δεκαετία είναι αντιστρόφως ανάλογη κατά 85%. Πάρα αυτήν την αντίστροφη σχέση μεταξύ χρυσού και δολαρίου, και οι εκτιμήσεις για την προσφορά του μετάλλου το 2012 μπορεί να έχουν παίξει τον ρόλο τους.

Στο μέτωπο της προσφοράς ήδη παρατηρούνται σημάδια αύξησης της παραγωγής, αν και με πολύ ήπιους ρυθμούς αφού έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον εξόρυξης γιατί και η τιμή του χρυσού διατηρείται με ευκολία πάνω από τα 1.000 δολάρια η ουγκιά.

Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές παραμένουν θετικοί σχετικά με αυτήν. Σύμφωνα με στοιχεία της FactSet από 60 σχεδόν παίκτες της αγοράς, η εκτιμώμενη μέση τιμή για το 2012 προβλέπεται στα 1.708 δολάρια η ουγκιά από 1.556 δολάρια το 2011. Ακόμα, επισημαίνουν ότι το bull market 10ετίας που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2001 δεν μπορεί να χαλάσει από ένα μόνο sell off!
 
Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι για το 2012, οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς εξακολουθούν να δίνουν υψηλές τιμές-στόχους. Η Deutsche Bank δίνει στόχο τα 1.800 δολάρια, η UBS τα 2.050, η Royal Bank of Scotland τα 1.800 αλλά και η Scotia Capital δίνει τιμή-στόχο τα 1.750 δολάρια.

Ωστόσο, υπάρχει και ο αντίλογος στην παραπάνω άποψη. Η Credit Suisse αναμένει σημαντική πτώση στον χρυσό και επισημαίνει ότι η τιμή-στόχος για το 2012 είναι πλέον τα 1.350 δολάρια.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στην ετήσια στρατηγική της για τα commodities, το 2012, η Credit Suisse έκανε λόγο για στόχο 1.850 δολ. την ουγκιά και 6 ημέρες μετά έδωσε νέα πρόβλεψη στα 1.350 δολάρια!

Την ίδια ώρα, και η Evolution Securities δίνει ως στόχο τα 1.350 δολάρια, ενώ η Unicredit Markets κατεβάζει το νούμερο ακόμα χαμηλότερα για το 2012 στα 1.161 δολάρια!


Χρυσός: Διάγραμμα 2ετίας




Οι μέσοι όροι των σημαντικών περιόδων




Πηγή: ScotiaMocatta

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v