Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: "Ξένοι" αγοράζουν τα σπίτια των Κροίσων

Οι μεγιστάνες του κόσμου δαπανούν εκατομμύρια δολάρια και αγοράζουν επαύλεις στις ΗΠΑ σε μια επίδειξη δύναμης. Τι φανερώνει το... διεθνές real estate για τη νέα τάξη κατανομής του παγκόσμιου πλούτου.    

ΗΠΑ: Ξένοι αγοράζουν τα σπίτια των Κροίσων
Πόσο κοστίζει το σπίτι σας; 100.000, 200.000, 400.000 ευρώ; Το σπίτι των ονείρων σας; Μήπως η αξία του φτάνει το 1 ή τα 2 εκατ. ευρώ; Όπως η διεθνής οικονομική ελίτ γνωρίζει, το κόστος της κατοικίας των Κροίσων ανέκαθεν ήταν περισσότερο θέμα status, παρά πραγματικής άνεσης.

Τον τελευταίο καιρό, με την υποχώρηση του δολαρίου και με τη ραγδαία πτώση στις τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ, η οποία ακολούθησε το σκάσιμο της φούσκας των subprimes, οι… έχοντες βρήκαν πεδίον δόξης λαμπρόν. Για όσους γνωρίζουν αυτό το background, η αγορά που έκανε τον Απρίλιο ο Ρώσος μεγιστάνας της Russian Standard Bank, κ. Roustam Tariko, ίσως και να μην προκαλεί εντύπωση.

Στην παραλία του Μαϊάμι και έναντι 25,5 εκατ. δολ. ο κ. Tariko αγόρασε μία έπαυλη 1.400 τετραγωνικών μέτρων, στο λεγόμενο Star Island, διαλέγοντας να γειτονέψει, μεταξύ άλλων, με έναν άλλον Ρώσο μεγιστάνα τον κ. Vladislav Doronin, αφεντικό της real estate εταιρίας Capital Group, ο οποίος το 2009 και έναντι 16 εκατ. δολαρίων είχε αγοράσει το δικό του… καλυβάκι, στο οποίο προηγουμένως έμενε ο Σακίλ Ονίλ.

"Αν είσαι πλούσιος και έχεις ένα σπίτι στο Μαϊάμι είναι σαν να έλεγες παλιά έχω ένα σπίτι στο Μονακό ή στην Ίμπιζα", είπε στο Bloomberg ο κ. Jorge Uribe, στέλεχος στη real estate εταιρία One Sotheby's International Realty, σχολιάζοντας την άνοδο στις πωλήσεις ακριβών σπιτιών τους τελευταίους μήνες.

Οι πωλήσεις κατοικιών με κόστος άνω των 20 εκατ. δολ. κινούνται σαφώς ανοδικά στη Νέα Υόρκη, στην Καλιφόρνια και στη Φλόριντα, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου. Χαρακτηριστικό είναι ότι τους πρώτους έξι μήνες του έτους και μόνο στο Μανχάταν έχουν πουληθεί επτά σπίτια αξίας μεγαλύτερης των 20 εκατ. δολ., ενώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ο αριθμός αυτός ήταν πέντε.

Το 12μηνο που τελείωσε στις 31 Μαρτίου αγοραστές από όλο τον κόσμο αγόρασαν στις ΗΠΑ ακίνητα αξίας 82 δισ. δολ. - 24% περισσότερα από όσα τον προηγούμενο χρόνο. Το Bloomberg συσχετίζει την παρουσία μη Αμερικανών στο high class real estate με τη μετακύλιση πλούτου και προς τις αναδυόμενες αγορές. Δεν έχει άδικο. Από τους 214 Κροίσους που μπήκαν για πρώτη φορά φέτος στη λίστα του "Forbes" που αφορά στους πλουσιότερους ανθρώπους οι 54 είναι από την Κίνα και οι 31 από τη Ρωσία.

Για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια στην ίδια λίστα οι μετέχοντες από την Ασία ήταν περισσότεροι από τους Ευρωπαίους, ενώ η Μόσχα ξεπέρασε τη Νέα Υόρκη ως χώρα προέλευσης των περισσότερων δισεκατομμυριούχων - 79 έναντι 58 του Μεγάλου Μήλου.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v