Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγνατία: Από +42% έως -33% οι τράπεζες στο 9μηνο

Αύξηση 27% κατά μέσο όρο εκτιμά η Εγνατία Finance πως θα παρουσιάσουν τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων των Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Εμπορικής, στο εννεάμηνο του 2004, ενώ προβλέπει πως η Eurobank θα εμφανίσει τη μεγαλύτερη αύξηση από τις πέντε τράπεζες, και συγκεκριμένα της τάξεως του 42%.

Εγνατία: Από +42% έως -33% οι τράπεζες στο 9μηνο
Αύξηση 27% κατά μέσο όρο εκτιμά η Εγνατία Finance πως θα αυξηθούν τα κέρδη προ φόρων των τραπεζών που συμπεριλαμβάνονται στo universe list της στο εννεάμηνο του 2004 και συγκεκριμένα των Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Εμπορική, έναντι 36% ενίσχυσης που παρουσίασαν τα κέρδη στο πρώτο εξάμηνο και σε σχέση με βελτίωση 37% του πρώτου τριμήνου του 2004.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή, σε ειδικό της report για τα αποτελέσματα εννεαμήνου του τραπεζικού κλάδου με ημερομηνία 7 Οκτωβρίου 2004, αναφέρει πως έχει υπολογίσει χαμηλότερα χρηματοοικονομικά κέρδη στο τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με τα δυο προηγούμενα.

Επίσης, η Εγνατία Finance επαναδιατυπώνει τις τιμές-στόχους και τις συστάσεις. Συγκεκριμένα, θέτει στα 21,50 ευρώ την τιμή-στόχο για την Εθνική Τράπεζα, τα 26,30 ευρώ για την Alpha Bank, τα 21,50 ευρώ για την Eurobank, τα 24 ευρώ για την Εμπορική και τα 11 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, συνιστώντας για όλες ”accumulate”.

Τα καθαρά κέρδη της Eurobank, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας με βάση τις προβλέψεις της Εγνατίας Finance αναμένεται να αυξηθούν κατά 42%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση 32% και 38% αντίστοιχα.

Για την Εθνική Τράπεζα, η Εγνατία Finance προβλέπει αύξηση 22% στα κέρδη προ φόρων, ενώ για την Εμπορική Τράπεζα εκτιμά πως θα τα κέρδη προ φόρων θα υποχωρήσουν κατά 33%, με τις προβλέψεις να διατηρούνται σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα.

Η Εγνατία Finance εκτιμά πως παρά την προβλεπόμενη επιβράδυνση όσον αφορά στα κέρδη, την οποία αποδίδει στις εκτιμήσεις της για χαμηλότερα χρηματοοικονομικά κέρδη, τα λειτουργικά κέρδη για τις πέντε τράπεζες που παρακολουθεί αναμένεται να διατηρήσουν το ισχυρό τους momentum (κατά μέσο όρο).

Η ”ισχυρή” επέκταση των χορηγήσεων αναμένεται να διατηρηθεί, αντισταθμίζοντας την χαμηλότερη ανάπτυξη των εσόδων στην επενδυτική τραπεζική , που αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως τις προμήθειες, και τα χρηματοοικονομικά κέρδη.

Ειδικότερα, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας της Εθνικής Τράπεζας στο εννεάμηνο αναμένεται να αυξηθούν κατά 22% διαμορφούμενα στα 465,3 εκατ. ευρώ, με τα λειτουργικά κέρδη να ενισχύονται κατά 23%.

Για την Alpha Bank, η Εγνατία Finance εκτιμά πως τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας θα παρουσιάσουν 33% βελτίωση και θα φτάσουν στα 422,4 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να ενισχύονται κατά 38%, στα 308,4 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στην Alpha Bank, η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως οι προβλέψεις της για το ποσοστό φορολόγησης έχουν βασιστεί στην υπόθεση ότι η συγχώνευση της Δέλτα Singular θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους, και ως εκ τούτου η Τράπεζα θα αποκομίσει φορολογικά οφέλη από φέτος.

Σε ό,τι αφορά την Eurobank, η Εγνατία Finance προβλέπει αύξηση 41% στα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου τα οποία τοποθετεί στα 383,3 εκατ. ευρώ, με τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη να ενισχύονται κατά 42% στα 269,1 εκατ. ευρώ.

Υπογραμμίζει δε πως ο ρυθμός ανάπτυξης έχει επηρεαστεί από την πλήρη ενοποίηση της βουλγαρικής Post Bank η οποία δεν είχε ενοποιηθεί στο εννεάμηνο του 2003.

Σχετικά με την Εμπορική Τράπεζα, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως καθώς το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης συνεχίζεται περιμένει βελτίωση της απόδοσης της σε τριμηνιαία βάση, αν και σε ετήσια βάση εκτιμά πως για μια ακόμη φορά τα κέρδη θα χαρακτηριστούν από αρνητικό momentum κυρίως λόγω των αυξημένων προβλέψεων.

Τα καθαρά κέρδη για τον όμιλο της Εμπορικής θα υποχωρήσουν κατά 33% εκτιμά η Εγνατία Finance και θα κατέλθουν στα 56,2 εκατ. ευρώ.

Τέλος, για τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς η χρηματιστηριακή προβλέπει αύξηση 32% (στα 107,2 εκατ. ευρώ) στα καθαρά κέρδη. Η Εγνατία καταλήγει πως για τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς προβλέψει ισχυρή οργανική ανάπτυξη η οποία θα αποτυπωθεί τόσο στα έσοδα όσο και στα κόστη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v