Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παρασκήνιο για τις αλλαγές στην ΑΤΕ

Τις διαφορετικές απόψεις που εξέφρασαν για την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής, ”πλήρωσαν”, σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραιτηθέντες υποδιοικητές κ.κ. Καζαντζής και Ζαχαριάδης, των οποίων η παραίτηση είχε ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομίας τη Μεγάλη Πέμπτη.

Το παρασκήνιο για τις αλλαγές στην ΑΤΕ
Από το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης είχαν ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών οι παραιτήσεις των δύο υποδιοικητών της Αγροτικής Τράπεζας, κ.κ. Καζαντζή και Ζαχαριάδη. Μεσολάβησαν οι γιορτές του Πάσχα και τρεις ημέρες μετά, τελικώς, υποβλήθηκαν.

Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην ΑΤΕ, η εξέλιξη αυτή ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι δύο υποδιοικητές ”πλήρωσαν” τις διαφορετικές απόψεις που εξέφραζαν στα σενάρια περί ιδιωτικοποίησης της τράπεζας.

Το ενδεχόμενο να βρεθεί η Αγροτική από τη μια μέρα στην άλλη στην αγκαλιά ενός τρίτου πιστωτικού ιδρύματος, χωρίς να έχει προηγηθεί του ”γάμου” ένας ”αρραβώνας”, έβρισκε αντίθετα τα ανώτατα διοικητικά κλιμάκια της τράπεζας.

Ενδεχομένως, οι αντιρρήσεις αυτές να κάμπτονταν αν επίδοξος συνέταιρος της ΑΤΕ ήταν η Εμπορική, που λόγω και της Credit Agricole φάνταζε η καλύτερη επιλογή. Ομως, από το μέγαρο της οδού Σοφοκλέους, η απάντηση που δόθηκε, μετά τη σχετική κρούση που έγινε, ήταν αρνητική. Και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο.

Οι εναπομείνασες εναλλακτικές λύσεις ήταν εκ των πραγμάτων περιορισμένες. Μια από αυτές, η Τράπεζα Πειραιώς. Όμως, ο ένας τουλάχιστον από τους δύο υποδιοικητές πολύ δύσκολα φαίνονταν ότι θα αποδέχονταν μια απευθείας ”διασύνδεση” των δύο τραπεζών. Αντιθέτως, πρότεινε ένα αρχικό, προκαταρκτικό στάδιο, που προέβλεπε, για παράδειγμα, τη σύσταση κάποιων κοινών θυγατρικών εταιριών ή τη λειτουργία ενός αγροτικού ταμιευτηρίου, πριν οι δύο οργανσιμοί συμβαδίσουν.

Πιθανόν, όλα τα παραπάνω να μην αποτελούν παρά μια από τις πολλές συνισταμένες της αναγκαστικής αποχώρησης των δύο υποδιοικητών. Εσείς πάντως να έχετε πάντα υπόψη σας τη δήλωση που έκανε ο διοικητής της ΑΤΕ, Πέτρος Λάμπρου, σχετικά με του πού θα αναζητηθεί ο στρατηγικός εταίρος, της Αγροτικής: ”Εντός κι εκτός Ελλάδας”.

Κι επειδή η προσπάθεια που έγινε πέρυσι να βρεθεί ο εταίρος ”αποκλειστικά από το εξωτερικό” απέτυχε, αναζητήστε τον καλύτερα εντός Ελλάδας.

Γιώργος Μαντέλας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v