Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 8,5 τρισ. δολάρια ο τζίρος για Β2Β ως το 2005

Στα 2,3 τρισ. δολάρια για την Ευρώπη και 8,5 τρισ. δολάρια παγκοσμίως, εκτιμάται σύμφωνα με σχετική έρευνα, ότι θα ανέλθει ο τζίρο των εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου ως και το 2005.

Στα 8,5 τρισ. δολάρια ο τζίρος για Β2Β ως το 2005
Σε 2,3 τρισ. δολάρια, εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου μεταξύ ευρωπαϊκών επιχειρήσεων (B2B) μέχρι το 2005, από μόλις 500 δισ. δολάρια που είναι σήμερα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Gartner.

Η αυξητική μάλιστα τάση του ηλεκτρονικού εμπορίου B2B φαίνεται να είναι παγκόσμια καθώς σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο τζίρος παγκοσμίως θα αυξηθεί σε 8,5 τρις.$ μέχρι το 2005 έναντι 1,9 τρις $ που είναι ο τζίρος σήμερα.

Μόλις το 18,5% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έχουν υιοθετήσει μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο τρόπο προμηθειών, ενώ στα τέλη του 2003 εκτιμάται ότι το ποσοστό θα αυξηθεί σε 73,6%. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Gartner κο. Pascal Hureau ”το διεπιχειρησιακό ηλεκτρονικό εμπόριο έχει ήδη ξεπεράσει κάθε προσδοκία και συνεχίζει την ανάπτυξή του αφήνοντας πολύ πίσω από πλευράς τζίρου το ηλεκτρονικό εμπόριο που απευθύνεται σε καταναλωτές (B2C).

Σύμφωνα με τις προαναφερθείσες εκτιμήσεις, το 2005 μέσω του B2B commerce θα πραγματοποιείται το 8% των συνολικών συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Στην προσπάθεια αυτή θα πρωτοστατήσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχοντας τη δυνατότητα να αναπτύξουν συστήματα on-line παραγγελιών, θα υποχρεώσουν τους (μικρούς ή μεγαλύτερους) προμηθευτές τους να εναρμονίσουν τα συστήματά τους, προκειμένου να μειώσουν το κόστος.

Στην Ελλάδα, τον τελευταίο χρόνο άρχισαν να γίνονται τα πρώτα –δειλά- βήματα στο χώρο του B2B. Ήδη, περισσότερες από 5 στις 100 επιχειρήσεις έχουν δυνατότητα να δεχθούν παραγγελίες είτε από μεμονωμένους χρήστες είτε από επιχειρήσεις, εγγονός ου αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την πλήρη ανάπτυξη του διεπιχειρησιακού Ηλεκτρονικού Εμπορίου. Το ποσοστό αυτό είναι ίσο με της Ισπανίας λίγο χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό του Καναδά και υψηλότερο σε σχέση με την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Ήδη πάντως ορισμένες εταιρίες έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία e-marketplaces, δικτυακών τόπων δηλαδή μέσω των οποίων ”κλείνονται” συμφωνίες για προμήθειες μεταξύ επιχειρήσεων. Ο όμιλος ΟΤΕ δραστηριοποιείται και στην συγκεκριμένη αγορά, μέσω της θυγατρικής εταιρίας CosmoOne. Η εταιρία, πραγματοποίησε το 2001 τζίρο 54,8 εκατ. ευρώ ενώ το μήνα Δεκέμβριο ο αριθμός των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν ανήλθε σε 350 έναντι μόλις 50 που είχαν πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Στο πρώτο τρίμηνο του 2002 ο τζίρος ξεπέρασε το συνολικό όγκο συναλλαγών του 2001, φθάνοντας τα 67,5 εκ. Ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας, οι παραγγελίες αφορούσαν είδη ηλεκτρονικών υπολογιστών (61%), είδη γραφείου (19%) και είδη κινητής τηλεφωνίας (16%).

Ανάλογη εταιρία έχουν συστήσει και η Vodafone-Panafone σε συνεργασία με τη Eurobank-Ergasias. H Business Exchanges κατά το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας της που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2001 πραγματοποίησε τζίρο περίπου 1,5 δις. δρχ. ενώ για την πρώτη υπερδωδεκάμηνη χρήση που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2002, η διοίκηση της εταιρίας προβλέπει τζίρο περί τα 5,5 δις. δραχμές.

Σταμάτης Ζαχαρός

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v