Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Σφάζονται" οι σύμβουλοι για τη μεγάλη πίτα

Οι «χρυσές συμφωνίες» με επιλεγμένους ξένους οίκους αλλά και με εγχώριους συμβούλους και νομικά γραφεία για τις αποκρατικοποιήσεις. Οι πρώτες ενστάσεις - προσφυγές και η έλλειψη διαφάνειας στις αμοιβές.

Σφάζονται οι σύμβουλοι για τη μεγάλη πίτα
Με αναθέσεις και fast track διαδικασίες η κυβέρνηση υπογράφει «χρυσές συμφωνίες» με επιλεγμένους ξένους οίκους αλλά και με εγχώριους συμβούλους και νομικά γραφεία.

Δεδομένου ότι το πακέτο των 50 δισ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο που βγαίνει στην Ευρώπη για τα επόμενα 2 - 3 χρόνια, στην αγορά προεξοφλούνται γύροι αντιπαράθεσης και ενστάσεων από όσους θεωρούν πως θίγονται, παραγκωνίζονται και χάνουν την προοπτική ενός καλού συμβολαίου.

Ήδη στις Βρυξέλλες έχουν πρωτοκολληθεί οι πρώτες επιστολές και τα ερωτήματα, που αφορούν σε ευρύ πλέγμα νομικών - επιχειρηματικών διευκρινίσεων, αλλά και ενστάσεις, γεγονός το οποίο προοιωνίζεται ένταση για τη συνέχεια.

Το ενδιαφέρον είναι πως η κυβέρνηση προχωρά σε αυτήν τη συγκυρία στην επιλογή ορισμένων ξένων αποκλείοντας άλλους, ενώ... επικρέμαται το πατατράκ με τη CC&C και εκκρεμεί το ενδεχόμενο ορισμού υφυπουργού Αποκρατικοποιήσεων.

Σε πρώτη φάση, προχωρά η διαδικασία με τις τράπεζες (προκειμένου να υποβάλουν προσφορές για τα... καλάθια ακινήτων, που θα πρέπει να έχουν συνταχθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες).

--- Άρχισαν κιόλας οι προσφυγές

Όμως, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως η Ε.Ε. έχει κάνει αποδεκτή -επί της αρχής- τη βασιμότητα σχετικής καταγγελίας, που υποβλήθηκε πέρυσι το φθινόπωρο. Ουσιαστικά οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν ότι, με οδηγό τον νόμο 3049/2002, η Διυπουργική άνοιξε τον δρόμο για να οριστούν από τους συναρμόδιους υπουργούς οι σύμβουλοι των ιδιωτικοποιήσεων.

Επίσης, όροι και κριτήρια για τον τρόπο με τον οποίο θα αμείβονται οι σύμβουλοι δεν προβλέπονται (στον νόμο), που πρακτικά αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού Οικονομικών τη διαπραγμάτευση.

Τη στιγμή όπου η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός επαίρονται για τη διαύγεια (diavgeia) και την ανοιχτή διακυβέρνηση (opengov) της πολιτικής τους και δημοσιοποιείται πλήθος επουσιωδών στοιχείων (λ.χ. για λογαριασμούς των... 50 και 100 ευρώ), δεν δίνονται στη δημοσιότητα κριτήρια - προϋποθέσεις αμοιβών για συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, όπως ισχυρίζονται οι καταγγέλλοντες, με τη μέχρι τώρα ακολουθούμενη τακτική της Διυπουργικής δεν γίνεται ακριβής ορισμός των προσόντων που θα πρέπει να διαθέτει ο σύμβουλος, αφού γενικά και αόριστα αναφέρεται πως θα πρέπει να έχει... πείρα και κύρος.
 
Στην αγορά δυσπιστούν, καθώς λίγες μέρες πριν ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου «επέλεξε» μία νέα προσωποπαγή εταιρεία από το Λονδίνο, με καταβεβλημένο κεφάλαιο μιας λίρας, για τον καίριο ρόλο του στρατηγικού συμβούλου στον σχεδιασμό ολόκληρου του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των περίφημων πλέον 50 δισ. ευρώ.

Επιχειρηματική πηγή, που μέχρι τώρα μένει εκτός νυμφώνος, έλεγε πως οι κρατούντες φαίνεται να ποντάρουν στο κοινοτικό «κεκτημένο», στο ότι δηλαδή η διαδικασία ελέγχου, τεκμηρίωσης και γνωμοδότησης στα γραφεία των Βρυξελλών είναι τόσο αργόσυρτη ώστε οι αναθέσεις θα έχουν «τρέξει» αρκετά μέχρι να ολοκληρωθεί. Χρηματοοικονομικοί παράγοντες υπολογίζουν σε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ τις προμήθειες που θα καρπωθούν κυρίως οι ξένοι τραπεζικοί οίκοι (πρώτη και καλύτερη η γνωστή Lazard, η Citigroup, η BNP), το εγχώριο σύστημα αλλά και συγκεκριμένοι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και νομικά γραφεία.

--- Τα «είπε» ο ΣΜΕΧΑ

Για το ίδιο θέμα μόνο ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου έχει πάρει θέση δύο φορές.

Ο ΣΜΕΧΑ κάνει ανοιχτά λόγο για καταστρατήγηση της έννοιας της ανταγωνιστικότητας, για εξοβελισμό των Ελλήνων ειδικών, για απαράδεκτες πρακτικές και άλλα, που φαίνονται βάσιμα.
Βέβαια, η κυβέρνηση έχει ένα ισχυρό δέλεαρ που αφορά στην «αξιοποίηση» του Ελληνικού.

Στο συγκεκριμένο project χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι αναδείχθηκαν η Citigroup και η Πειραιώς. Ειδικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος ορίστηκε η Λάμδα Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι (ουδεμία σχέση έχει με τον όμιλο Lamda της EFG) και νομικοί η Δικηγορική Εταιρεία Ζεμπέρης, Μαρκεζίνης, Λάμπρου και Συνεργάτες.
 
Μόνο έκπληξη δεν προκαλεί βέβαια η παρουσία του γραφείου Barcelona Strategical Urban Systems (του περίφημου Καταλονού αρχιτέκτονα και πρωθυπουργικού φίλου κ. Χοσέ Αθεμπίγιο...), καθώς τα σχέδια για την «αξιοποίηση» του χώρου του Ελληνικού βασίζονται κυρίως σε δικές του ιδέες ανάπλασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v