Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα καυτά ερωτήματα του "παρ΄ ολίγον" deal

Όλα δείχνουν ότι η δεύτερη προσπάθεια συνένωσης ΕΤΕ-Alpha καταλήγει σε ναυάγιο κι αρχίζουν οι ερωτήσεις. Τα "γιατί" της αγοράς (που θέλει ρελάνς), το φλέγον "και τώρα τι;" για εμπλεκόμενους, κλάδο και Χ.Α.

Τα καυτά ερωτήματα του παρ΄ ολίγον deal
Μετέωρη βρίσκεται η αγορά καθώς, από τις μεγάλες προσδοκίες που δημιουργήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, με την κίνηση της ΕΤΕ, και παρέμειναν -μετριασμένες έστω- στο προσκήνιο το σαββατοκύριακο, περάσαμε στην ψυχρολουσία της Δευτέρας.

Χθες η Εθνική Τράπεζα επέμεινε ότι θεωρεί την προσφορά της ελκυστική, ενώ κύκλοι της διευκρίνιζαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει βελτιωμένη ή τουλάχιστον ότι δεν θα υπάρξει βελτιωμένη προσφορά ενόσω η Alpha Bank δεν ξεκαθαρίζει τι ακριβώς θέλει.

Ωστόσο, η Alpha το μόνο που ξεκαθάρισε χθες εκ νέου -μέσω του κ. Κωστόπουλου- ήταν ότι απορρίπτει την πρόταση, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

Κι εδώ ξεκινούν τα ερωτήματα της αγοράς. Το πιο φλέγον είναι "και τώρα τι;". Όχι μόνο για τους εμπλεκομένους αλλά και για τον κλάδο.

Είναι σαφές ότι η αγορά θα ήθελε να δει μια "ρελάνς" από την πλευρά της Εθνικής, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί, παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου, με επίκεντρο βεβαίως το τίμημα.

Άλλωστε, μάλλον δεν είναι τυχαία και η δήλωση Κωστόπουλου προς το προσωπικό πως "έχοντας επίγνωση της αξίας μας..." ή ότι η Alpha "βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις", δύο νύξεις στην "αξία" της τράπεζας αλλά και στην πιθανή ύπαρξη άλλων... μνηστήρων.

Ωστόσο, για λίγο η ΕΤΕ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο βελτίωσης, αφήνοντας όμως την ήδη υφιστάμενη προσφορά της να αιωρείται. Κι αυτό παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες, νομικά η ισχύς της έληξε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που δεν αποκλείουν ακόμη και την πιθανότητα εκδήλωσης μιας δημόσιας πρότασης από την πλευρά της ΕΤΕ, αν και η πλειονότητα εκτιμά ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο στις τρέχουσες συνθήκες και εντελώς ασυνήθιστο σε "συνενώσεις" τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά την Alpha, πηγές της αγοράς θεωρούν ότι η διοίκησή της δεν έχει περιθώρια να αλλάξει θέση μετά τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις που έγιναν, χωρίς βελτίωση της πρότασης από την πλευρά της ΕΤΕ.

Ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν ότι στο προσεχές διάστημα ίσως εκδηλωθεί και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha, ενώ άλλο σενάριο που παίζει στην αγορά αφορά στο ενδεχόμενο εύρεσης άλλου "μνηστήρα", με πρώτο υποψήφιο τη Eurobank.

Τα ερωτήματα του… "παρ' ολίγον"

Σειρά ερωτήματα όμως προκύπτει και από την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, με βάση πάντα τις πληροφορίες, τις διαρροές αλλά και τα γεγονότα.

Είναι σαφές ότι επί 29 ημέρες η εμπιστευτικότητα τηρήθηκε απόλυτα, με επαγγελματισμό και από τις δύο πλευρές, ώσπου ήρθε η τελευταία μέρα.

Την περασμένη Παρασκευή, η διοίκηση της Alpha επέλεξε να κάνει αιφνιδιαστικά διοικητικό συμβούλιο κι αμέσως μετά η πληροφορία διέρρευσε, προκαλώντας αναστάτωση, ερωτήσεις προς την ΕΤΕ αλλά και μεγάλη άνοδο στις τιμές των τραπεζικών μετοχών.

Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί η Alpha επέλεξε να συνεδριάσει την Παρασκευή και όχι μέσα στο σαββατοκύριακο, προκειμένου να δώσει την απάντησή της. Το γεγονός ότι η προθεσμία έληγε την Παρασκευή θεωρείται "τυπικό" εφόσον θα μπορούσε να δοθεί παράταση.

Αλλά και η ΕΤΕ όχι μόνο απέφυγε να... παίξει καθυστερήσεις, αλλά έσπευσε και να δημοσιοποιήσει την πρότασή της ολόκληρη, μαζί με συμπληρωματικά στοιχεία, γεγονός που δημιούργησε (εσφαλμένα) σε μέρος της αγοράς την αίσθηση ότι επρόκειτο για κλεισμένο deal.

Κι αμέσως μετά, στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, τα δύο επιτελεία είχαν μαραθώνιες συσκέψεις, που όμως, όπως επισημαίνει ξένος επενδυτικός τραπεζίτης, δεν κατέληξαν σε καμία αλλαγή της ατζέντας που διαμορφώθηκε την Παρασκευή.

Αυτή η κατάληξη, με τη σειρά της, ίσως να οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις το προηγούμενο διάστημα. Αν συγκρίνει κανείς τις πληροφορίες που αφήνουν να διαρρεύσουν οι δύο πλευρές, τότε στην… καλύτερη περίπτωση είχαμε παρεξηγήσεις των προθέσεων και αδυναμία επικοινωνίας.

Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί ότι η πλευρά της ΕΤΕ διαβεβαιώνει πως δεν υπήρξε καμία "απαίτηση" της Alpha για βελτίωση του τιμήματος, ενώ από την άλλη η Εθνική κατηγορείται για ακαμψία στο θέμα του τιμήματος.

Ισχύει άραγε η πληροφορία από την πλευρά στελεχών της Alpha ότι μόλις την Πέμπτη (δηλαδή, μία μέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας) έλαβε πλήρη γνώση του τιμήματος;

Και πώς μπορεί αυτή να συνδυαστεί με τις πληροφορίες από την πλευρά της Εθνικής πως στελέχη της Alpha άφηναν στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης να εννοηθεί ότι το τίμημα "δεν είναι το μείζον θέμα, θα τα βρούμε";

Τι ρόλο έπαιξαν οι εσωτερικές ισορροπίες στην Alpha, στις οποίες παραπέμπουν με νόημα κάποιοι κύκλοι της ΕΤΕ;

Το παιχνίδι των "ευθυνών" είναι σίγουρα περίπλοκο όταν χαλάει μια σχέση. Ωστόσο, "οι κινήσεις των δύο πλευρών δείχνουν ολοένα και λιγότερο φιλικές", όπως σημειώνει γνωστός τραπεζίτης, που όμως εκτιμά ότι η υπόθεση μπορεί να έχει συνέχεια, παρά τη χθεσινή εμμονή των δύο διοικήσεων στις αρχικές τους θέσεις.

Στο μικροσκόπιο οι κινήσεις των πρωταγωνιστών από το Χ.Α.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο, είναι σαφές ότι υπάρχει κόκκινος συναγερμός και στενή παρακολούθηση των δύο πρωταγωνιστών, καθώς είτε γίνει κάτι μεταξύ τους είτε όχι οι "καραμπόλες" πρέπει να υπολογιστούν.

Στο χρηματιστήριο η συμπεριφορά των τίτλων στο ταμπλό χθες ήταν ίσως ενδεικτική. Οι λοιπές τραπεζικές μετοχές έχασαν σημαντικό μέρος από τα κέρδη που έγραψαν την Παρασκευή, η Alpha κατάφερε να διασώσει ένα μέρος από το premium που της πρόσφερε η Εθνική και η τελευταία έκλεισε με ελάχιστη άνοδο.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μια θετική κατάληξη στην υπόθεση ETE - Alpha θα έδινε φτερά στην αγορά, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, όπως έδειξε και η αντίδραση της Παρασκευής. Από την άλλη πλευρά, κι αν δεν γίνει το deal, έχει σημασία πως υπήρξε εναρκτήριο λάκτισμα, οπότε και οι όποιες επιπτώσεις από ένα "ναυάγιο" θα είναι βραχυχρόνιες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v