Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Γιατί χτύπησε κόκκινο η… αδρεναλίνη

Πώς οι φήμες για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που διαψεύστηκαν επισήμως, άναψαν φωτιά στο ταμπλό. Το "στριμωξίδι" για δανεισμό τίτλων, το σορτάρισμα από ξένη τράπεζα και τι προεξοφλεί η αγορά.

Alpha Bank: Γιατί χτύπησε κόκκινο η… αδρεναλίνη
Στα ύψη έστειλαν την αδρεναλίνη της αγοράς όσα συνέβησαν κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής στον τίτλο της Alpha Bank.

Με την αγορά να έχει την αίσθηση ότι αργά ή γρήγορα η Alpha θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, οι φήμες που κυκλοφόρησαν πως σύντομα θα ανακοινωθεί -και θα είναι και πολύ μεγάλη- λειτούργησαν σαν φιτίλι σε πυριτιδαποθήκη.

Διότι στην ταραγμένη περίοδο που διάγουμε οι αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών γίνονται σε σημαντικά discounts από τις τρέχουσες τιμές.

Έτσι παρουσιάζεται το εξής σύνθετο φαινόμενο: κάποιοι δανείζονται για να σορτάρουν και να κερδίσουν από τη μείωση της τιμής της μετοχής και κάποιοι για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο των υφιστάμενων θέσεών τους.

Υπάρχουν όμως και μερικοί (συνήθως ανάδοχοι των αυξήσεων) που "σκουπίζουν" την αγορά ώστε να στεγνώσουν την προσφορά και να ανεβάσουν το κόστος δανεισμού, για να κάνουν τη ζωή… δύσκολη στους πρώτους.

Στην αύξηση τόσο της ΕΤΕ όσο και της Πειραιώς το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να βρεθούν αρκετοί ξένοι brokers χωρίς τα χαρτιά που χρειάζονταν για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση δανεισμού από τους πελάτες τους. Κι έτσι όχι μόνο υστέρησαν στο "service" του πελάτη, αλλά έχασαν και τις προμήθειες.

Κανείς τους δεν θέλει να βρεθεί στην ίδια θέση στην περίπτωση όπου η Alpha ή μια άλλη τράπεζα προχωρήσει σε αύξηση.

Γι' αυτό εδώ και μερικές εβδομάδες κάποιοι δανείζονται μεθοδικά μετοχές της Alpha Bank.

Ακόμη κι αυτοί, όμως, πιάστηκαν εξαπίνης την περασμένη Παρασκευή από τη φήμη ότι ο κύβος ερρίφθη και η Alpha προχωρά σε ΑΜΚ έως 1,6 δισ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι ξένη τράπεζα βγήκε και δανείστηκε με συνοπτικές διαδικασίες 1,4 εκατ. μετοχές Alpha, σαρώνοντας την προσφορά που υπήρχε εκείνη τη στιγμή στο pool της ΕΤΕΣΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο μέρος των τίτλων που δανείστηκε το χρησιμοποίησε αμέσως για σορτάρισμα της μετοχής της Alpha Bank.

Μέσα σε μερικά λεπτά επικράτησε αντανακλαστικός πανικός καθώς κι άλλοι έσπευσαν να αντιγράψουν την κίνηση αυτήν. Έτσι, η τιμή της μετοχής κατέγραψε βουτιά, παρά το γεγονός ότι άλλες μεγάλες τράπεζες, από αυτές που συμμετέχουν σχεδόν πάντα ως ανάδοχοι στις αυξήσεις κεφαλαίου ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, παρότρυναν τους πελάτες τους να βγουν long.

Τελικά ήρθε η διάψευση από την πλευρά της Alpha Bank, λίγο πριν κλείσει η συνεδρίαση, για να δικαιώσει όσους κράτησαν την... ψυχραιμία τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν ανάλογα… επεισόδια και στο μέλλον.

Έπειτα από όσα έχουν συμβεί τα νεύρα της αγοράς είναι τεντωμένα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v