Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κantor: Αναμένει επέκταση τραπεζών στη λιανική

Κινήσεις συγκέντρωσης της τραπεζικής αγοράς κυρίως γύρω από τους υφιστάμενους σημαντικούς παίκτες, αλλά και την επέκταση των τραπεζών στη λιανική τραπεζική και στο δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Kantor Capital στην ετήσια έρευνά της για τον τραπεζικό κλάδο.

Κantor: Αναμένει επέκταση τραπεζών στη λιανική
Κινήσεις συγκέντρωσης της τραπεζικής αγοράς κυρίως γύρω από τους υφιστάμενους σημαντικούς παίκτες, την πιθανή τιτλοποίηση δανειακών χαρτοφυλακίων, αλλά και την επέκταση των τραπεζών στη λιανική τραπεζική και στο δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Kantor Capital στην ετήσια έρευνά της για τον τραπεζικό κλάδο.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι τράπεζες αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ενίσχυση των κατηγοριών δανείων με μεγάλα περιθώρια κέρδους παρά την ανάγκη αυξημένων προβλέψεων.

Η Kantor τονίζει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήδη παρουσιάζει υψηλή συγκέντρωση, καθώς οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες με βάση το ενεργητικό κατείχαν το 55% της αγοράς και οι οκτώ μεγαλύτερες το 92% της αγοράς.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο χρηματιστήριο αυξήθηκε κατά 51% σε 22,4 δισ. ευρώ, και η αξία συναλλαγών κατά 97%.

Ο λόγος ”χορηγήσεις προς καταθέσεις” αυξήθηκε το 2003 σε 0,74 από 0,65 το 2002 και 0,56 το 2001. Για τις μεγάλες τράπεζες ο μέσος όρος του δείκτη αυξήθηκε το 2003 σε 0,73 από 0,64 το 2002 και 0,54 το 2001.

Ο μέσος όρος του δείκτη για τις μικρές τράπεζες αυξήθηκε το 2003 σε 0,81 από 0,78 το 2002 και 0,67 το 2001.

Το σύνολο των εξόδων μειώθηκε το 2003 κατά 3,7%. Σημαντική μείωση κατά 19,6% παρουσίασαν τα έξοδα από τόκους, ενώ αυξήθηκαν τα έξοδα από προμήθειες κατά 48,5% και οι προβλέψεις κατά 25,9%.

Ο μέσος όρος του δείκτη λειτουργικού κόστους προς ολικά έσοδα εκμετάλλευσης για τις μεγάλες τράπεζες μειώθηκε από 66,1% το 2002 σε 59,6% το 2003, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (62%).

Μείωση του δείκτη από 93,2% το 2002 σε 85,3% το 2003 σημειώθηκε και για τις μικρότερες εμπορικές τράπεζες.

Η μέση κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών αυξήθηκε σε 13,3% από 10,8% το 2002. Η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο:

α. στην αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων,

β. στην απορρόφηση θυγατρικών, και

γ. στη διάθεση ιδίων μετοχών προς θεσμικούς επενδυτές.

Η Kantor Capital εκτιμά ότι οι περισσότερες εκ των μεγάλων τραπεζών διαθέτουν κεφάλαια επαρκή για να υποστηρίξουν την επέκταση των δραστηριοτήτων. Επιπλέον, η πιθανή τιτλοποίηση μέρους των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια.

Πολλές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με την ανάγκη για αυξημένες προβλέψεις σε βάρος των αποτελεσμάτων τους με την υιοθέτηση των ΔΛΠ. Αυτό, όπως τονίζει, ίσως μειώσει την κερδοφορία και περιορίσει την πιστωτική επέκταση, ενώ ενδέχεται να γίνουν κινήσεις αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της καθαρής τους θέση.

Εξάλλου, η επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος των ελληνικών τραπεζών αποτελεί προϋπόθεση για τους ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα.

Παράλληλα η Kantor χαρακτηρίζει ως κρίσιμα στοιχεία για τον τραπεζικό κλάδο τα ακόλουθα:

· Οι νέοι κανονισμοί της Επιτροπής της Βασιλείας ΙΙ, οι οποίοι προβλέπουν την εισαγωγή επιπρόσθετων αρχών εποπτείας και τρόπου υπολογισμού των ελάχιστων κεφαλαίων των τραπεζών, θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις και έξοδα για παρακολούθηση και έλεγχο.

· Η τεχνολογία θα αποβεί καθοριστικής σημασίας στην αξιοποίηση των σχέσεων με πελάτες με την τμηματοποίηση των αγορών, την άμεση εξατομικευμένη προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και την πρόβλεψη της πορείας νέων προϊόντων.

· Σημαντικό ρόλο στη μετεξέλιξη των τραπεζών θα παίξει η οργανωτική εκλογίκευση και η απαλοιφή δομών και διαδικασιών που δεν παράγουν πλέον αξία για τους πελάτες αλλά και για τους μετόχους των τραπεζών.

· Η εισαγωγή των ΔΛΠ θα οδηγήσει σε αυξημένες προβλέψεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα επηρεάσουν αρνητικά τα αποτελέσματα και θα περιορίσουν την ταχύτητα πιστωτικής επέκτασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v