Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JCF: Τροχοπέδη το πετρέλαιο σε ΑΕΠ και S&P 500

Σε ύφεση οδηγούν την παγκόσμια οικονομία οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, εκτιμά η JCF σε έκθεσή της (7/8), επισημαίνοντας πως μια αύξηση 10% στις τιμές του πετρελαίου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 0,5%, ενώ τονίζει πως αν οι τιμές παραμείνουν ως έχουν θα μειώσουν το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο 3,3% το 2004.

JCF: Τροχοπέδη το πετρέλαιο σε ΑΕΠ και  S&P 500
Σε ύφεση οδηγούν την παγκόσμια οικονομία οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, εκτιμά η JCF σε έκθεσή της με ημερομηνία 7 Αυγούστου και τίτλο ”Αυξανόμενη νευρικότητα για την παγκόσμια ανάπτυξη”.

Ειδικότερα, με βάση τις εκτιμήσεις της JCF, μια αύξηση 10% στην τιμή ενός βαρελιού πετρελαίου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 0,5%. Ακόμα, με βάση την ίδια υπόθεση, ο δείκτης Euro Stoxx θα έχανε 13% της αξίας του. Όπως τονίζεται στην έκθεση, φαίνεται πως οι αγορές εξέρχονται από τη φάση της πλευρικής κίνησής τους με ένα πτωτικό ”ξέσπασμα”.

Δυστυχώς, συνεχίζει η JCF, η επιμονή των αυξημένων τιμών του ”μαύρου χρυσού” σημαίνει πως οι αγορές αντιμετωπίζουν ένα ”πετρελαϊκό σοκ” και η μόνη μεταβλητή που φαίνεται να προσαρμόζεται (προς τα κάτω) είναι η παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι συγκλίνουσες ενδείξεις στην Αμερική ενισχύουν τους προαναφερθέντες φόβους, όπως άλλωστε φαίνεται και από τα μεγέθη της καταναλωτικής ζήτησης, των θέσεων εργασίας και των εταιρικών κερδών, αναφέρεται επίσης στην έκθεση.

Επιπλέον, επισημαίνεται πως τα πολλά εξαιρετικά εταιρικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο ενδεχομένως να οδηγήσουν σε προς τα κάτω αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων τόσο για το υπόλοιπο του χρόνου όσο και για το 2005. Παράλληλα, σημειώνεται πως οι πετρελαϊκές κρίσεις στο παρελθόν πάντα σήμαιναν την αρχή μιας ύφεσης, και για αυτόν τον λόγο η JCF επιχειρεί να μετρήσει τον αντίκτυπο των πρόσφατων αυξήσεων.

Έτσι, υπογραμμίζεται πως εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, θα περιορίσουν την αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ στο 3,3% το 2004 και στο 2,5% το 2005.

Ακόμα ένας ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ 2,5% το 2005 θα υποδηλώνει άνοδο στα εταιρικά κέρδη του ίδιου έτους κατά 4,4% σε σχέση με το τρέχον 9,7% που προβλέπουν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις. Επίσης, σημειώνεται πως με βάση το ίδιο μοντέλο της JCF ο δείκτης S&P εκτιμάται στις 953 μονάδες, ήτοι χαμηλότερα κατά 10%.

Ένα αξιόπιστο ενεργειακό πρόγραμμα θα ήταν καλοδεχούμενο τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές στις ΗΠΑ, σημειώνεται στην ίδια έκθεση. Ταυτόχρονα τονίζεται πως οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας αξίζουν περαιτέρω έρευνα. Παρά ταύτα η JCF σημειώνει πως τα όποια μέτρα δεν θα αποτρέψουν τη βραχυπρόθεσμη προς τα κάτω προσαρμογή της οικονομικής ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v