Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JCF: Δυο ”άξονες” αδυναμίας των χρηματιστηρίων

Σοβαρή ανησυχία για την περαιτέρω πορεία των μετοχικών αγορών εκφράζει σε ανάλυση της η JCF, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο που δημιουργεί η άνοδος των τιμών του πετρελαίου για την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις εμφανίζονται να εθελοτυφλούν.

JCF: Δυο ”άξονες” αδυναμίας των χρηματιστηρίων
Την ”αδυναμία” της επενδυτικής διάθεσης που επικρατεί στα χρηματιστήρια καθώς και την έλλειψη κατεύθυνσης τους επισημαίνει η JCF σε έκθεση της με ημερομηνία 31 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές του οίκου υπογραμμίζουν δύο βασικούς κινδύνους που ταλανίζουν τις αγορές, και διερωτώνται εάν η παρατηρούμενη έλλειψη κατεύθυνσης αυτών θα εξελιχθεί σε ένα μακροχρόνιο φαινόμενο.

Πρώτο σημείο αναφοράς είναι οι εντεινόμενες ανησυχίες ότι η οικονομική ανάπτυξη θα ”υποφέρει” εάν οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, και ειδικότερα εάν αυτές παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Ακόμα, όπως σημειώνεται στην έκθεση, δεύτερο σημείο προβληματισμού των αναλυτών της JCF, είναι η αυξημένη παρουσία φαινομένων ”φούσκας” στον τομέα των χρηματοοικονομικών και των ακινήτων, η οποία φούσκα, όπως τονίζουν, είναι ικανή να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τα επιτόκια επηρεάζοντας δυσμενώς τα χρηματιστήρια.

Άν και οι πολιτικοί δεν το παραδέχονται, σημειώνει η JCF, ο πλανήτης προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες τιμές του ”μαύρου χρυσού”. Πέρα από τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, συνεχίζει ο οίκος, καμία άλλη χώρα δεν θα αποφύγει την επιβράδυνση στην οικονομική της δραστηριότητα, σε περίπτωση που το πετρέλαιο παραμείνει ακριβό, συμπληρώνοντας πως ιδιαίτερα ευάλωτες είναι η Κίνα και η Ινδία.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, αυτός ο κίνδυνος, του ακριβού πετρελαίου, μπορεί να χειροτερέψει σε περίπτωση περαιτέρω προβλημάτων στην Μέση Ανατολή και ειδικότερα στην Σαουδική Αραβία, καθώς μπορεί να προκληθούν προβλήματα στην συνεχή ροή παροχής πετρελαίου.

Καθώς οι κυβερνήσεις δεν αισθάνονται την ανάγκη να διευθετήσουν το ζήτημα της ενεργειακής κατανάλωσης, ελπίζοντας ότι μπορεί να επιλυθεί από μόνο του, η αγορά θα πρέπει να επιλύσει την εξίσωση προσφοράς- ζήτησης, τονίζεται καυστικά στην έκθεση. Και η ευκολότερη λύση σημειώνει η JCF είναι απλά η επιβράδυνση της παγκόσμιας δραστηριότητας.

Ακόμα, υπενθυμίζεται στην έκθεση ότι ισχύει το σήμα εξόδου που από τους μετοχικούς τίτλους που δίνει το μοντέλο T. Η σοβαρή υποτίμηση των μετοχών σε σχέση με τα τρέχοντα θεμελιώδη τους, σύμφωνα με τον οίκο, δεν φαίνεται να διαφοροποιεί τις προοπτικές τους.

Παράλληλα, η JCF αναφέρει πως έχει ήδη προτείνει στους αναγνώστες της να αντισταθμίσουν τα χαρτοφυλάκια τους όσο πιο ορθολογικά μπορούν, ανάλογα με τους στόχους τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v