Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς τα πάνω οι τιμές των Η/Υ

Σημαντική αύξηση παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στις τιμές των ηλεκτρονικών υπολογιστών, στοιχείο που αποδίδεται κυρίως στα εξαρτήματα και ειδικότερα στο τριπλασιασμό των τιμών στις μνήμες Η/Υ, που επηρρεάζουν το τελικό κόστος.

Προς τα πάνω οι τιμές των Η/Υ
Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες στις τιμές των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ανατρέποντας όσους επέμεναν ότι ο κανόνας στην αγορά υψηλής τεχνολογίας είναι ένας και μοναδικός: ”ταχύτερα και φθηνότερα”.



Πολλές εταιρίες, όπως η Sony και η Apple Computer ανακοίνωσαν πρόσφατα αύξηση των τιμών τους, ενώ άλλες όπως η Hewlett-Packard η Dell Computer και η Compaq Computer, διατήρησαν τα επίπεδα τιμών τους, υποβαθμίζοντας όμως τη σχέση μεταξύ ποιότητας και τιμής, δίνοντας λιγότερη ”τεχνολογία” στον καταναλωτή.

Ο λόγος της αύξησης είναι πολύ απλός και η ευθύνη δεν βαραίνει τις κατασκευάστριες εταιρίες: Τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός Η/Υ αυξήθηκαν σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν το τελικό κόστος παραγωγής.

Η πιο εμφανής αύξηση παρατηρήθηκε στις μνήμες των Η/Υ, καθώς παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι η τιμή τους τριπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι. ”Υπάρχουν λιγότεροι κατασκευαστές σε σχέση με το παρελθόν” μας λέει ο κ Γ. Ριμικής, υπεύθυνος ανάπτυξης προϊόντων του Altec Group. ”Πέρυσι το καλοκαίρι η μνήμη των 128ΜΒ κόστιζε περίπου 10$ ενώ σήμερα η τιμή της ξεπερνά τα 30$. Οι εταιρίες που πέρυσι κατασκεύαζαν μνήμες ήταν περίπου οκτώ ενώ πλέον ο αριθμός τους έχει μειωθεί σε τρεις”.

Εκτός από τις μνήμες, αυξήθηκε η τιμή και άλλων εξαρτημάτων όπως οι σκληροί δίσκοι και οι οθόνες. ”Παρατηρήθηκε μια αύξηση τις τιμής των σκληρών δίσκων καθώς Κορεάτικες και Ταιβανέζικες εταιρείες που αντέγραφαν την αμερικανική τεχνολογία και τη διέθεταν σε πολύ χαμηλότερες τιμές, διέκοψαν τη λειτουργία τους” αναφέρει ο κ. Ριμικής.

”Αύξηση παρατηρήθηκε και στις οθόνες που χρησιμοποιούμε στους φορητούς υπολογιστές” επισημαίνει η κα. Όλγα Παπαδοπούλου, υπεύθυνη ανάπτυξης φορητών προϊόντων της Compaq Hellas. ”Στη συνέχεια όμως φαίνεται να εξισορροπείται καθώς αυξάνεται η ζήτηση για οθόνες 15΄΄ και η τιμή τους διαμορφώνεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τις μικρότερες οθόνες 14΄΄ που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα”.

Η αύξηση της τιμής πάντως φαίνεται ότι είχε επίπτωση στην παγκόσμια αγορά, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών IDC, το 2001 η συνολική ζήτηση για υπολογιστές, φορητές συσκευές και servers ανήλθε σε 129,5 εκατ. προϊόντων, αριθμός που αντικατοπτρίζει μια μικρή μόνο αύξηση της τάξης του 2% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Η στασιμότητα είναι ενδεικτική της τάσης που επικρατεί στην αγορά και φέρνει πονοκέφαλο στα στελέχη των μεγάλων εταιρειών κατασκευής.

Σταμάτης Ζαχαρός

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v