Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανική "ανάσα" για τις ιχθυοκαλλιέργειες

Kόντρα στην κρίση και στην ελεύθερη πτώση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γερμανία -τον σημαντικότερο αγοραστή των ελληνικών προϊόντων-, οι ελληνικές εξαγωγές σε τσιπούρα και λαβράκι πέρυσι κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Γερμανική ανάσα για τις ιχθυοκαλλιέργειες
* Ο πίνακας με τα εξαγώγιμα προιόντα που έοχυν τη μεγαλύτερη άνοδο στη γερμανική αγορά δημοσιεύεται στυη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Kόντρα στην κρίση και στην ελεύθερη πτώση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γερμανία -τον σημαντικότερο αγοραστή των ελληνικών προϊόντων-, οι ελληνικές εξαγωγές σε τσιπούρα και λαβράκι πέρυσι κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο σε σχέση με το 2008.

Την ώρα, λοιπόν, που οι ελληνικές εξαγωγές προς τη συγκεκριμένη χώρα διολισθαίνουν με ταχύτητα -πέρυσι μειώθηκαν κατά 12,34% εν συγκρίσει με το 2008, με αποτέλεσμα η αξία τους να υποχωρήσει στο 1,6 δισ. ευρώ-, οι εξαγωγές σε τσιπούρα και λαβράκι σημείωσαν βελτίωση της τάξεως του 37,2%.

Η εντυπωσιακή αυτή άνοδος των προϊόντων της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας κατατάσσει αυτά τα δύο προϊόντα στην πρώτη θέση της λίστας με τα ελληνικά προϊόντα που πέρυσι κατάφεραν να παρουσιάσουν θετικό πρόσημο και να καταγράψουν τη μεγαλύτερη άνοδο.

Σημειώνεται πως η αύξηση της αξίας των εξαγωγών προς τη Γερμανία σε τσιπούρα και λαβράκι, σύμφωνα με στοιχεία της πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο, είναι πολλαπλάσια από την άνοδο που σημείωσαν τα παρασκευασμένα δημητριακά (12,3%) και τα γαλακτοκομικά (4,1%), τα οποία βρέθηκαν στη δεύτερη και στην τρίτη θέση αντίστοιχα της εν λόγω λίστας.

Σε άνοδο τα ιχθυηρά

Την ίδια ώρα, ευοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές των προϊόντων της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας σε μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι τη μεγαλύτερη, αγορά της Ευρώπης. Κι αυτό γιατί δύο από τους βασικούς παίκτες του λιανεμπορίου, που δραστηριοποιούνται στη χώρα της... κ. Άνγκελας Μέρκελ, αποφάσισαν να επενδύσουν στη διανομή φρέσκων και κατεψυγμένων ιχθυηρών.

Συγκεκριμένα, η Rewe Grossverbraucher Service προχωρά στην ίδρυση θυγατρικής με την επωνυμία Trans Gourmet Seafood. Αντικείμενο της εταιρείας θα είναι η διανομή φρέσκων και κατεψυγμένων ιχθυηρών στη γαστρονομία και στα σούπερ μάρκετ της Rewe, ενώ στόχος είναι η επέκταση και στις γειτονικές χώρες (Πολωνία, Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία).

Ιδιαίτερη έμφαση πρόκειται να δοθεί στα ιχθυηρά συσκευασμένα για τα ψυγεία self-service των σούπερ μάρκετ, όπως επίσης και στα προϊόντα που φέρουν πιστοποίηση MSC και βιολογικής παραγωγής. Το ενδιαφέρον της Rewe GVS για την ανάπτυξη του κλάδου των ιχθυηρών είχε ήδη φανεί με τη διοργάνωση σεμιναρίων για πωλητές ιχθυηρών και για σεφ, καθώς και με τη μετακίνηση της έδρας της εταιρείας από το Cuxhaven στο Bremerhaven, κίνηση η οποία οδήγησε σε εξαπλασιασμό του κύκλου εργασιών της.

Η ίδρυση ανεξάρτητης θυγατρικής για τα ιχθυηρά αποτελεί ένα ακόμη βήμα της Rewe προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία της στον συγκεκριμένο κλάδο. Ο κύκλος εργασιών της νέας εταιρείας εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 65 εκατ. ευρώ ετησίως και με βάση το χρονοδιάγραμμα της Rewe GVS, η Trans Gourmet Seafood θα ξεκινήσει σύντομα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκπτωτική αλυσίδα Netto. 

Η  γερμανική εταιρεία μέλος του μεγαλύτερου ομίλου σούπερ μάρκετ της Γερμανίας, Edeka, είναι η πρώτη αλυσίδα discounter που προχωρά στην πώληση φρέσκων ιχθυηρών. Από τον Ιανουάριο, στα ψυγεία self-service των Netto οι Γερμανοί καταναλωτές μπορούν να βρουν ένα διαφορετικό είδος ψαριού κάθε εβδομάδα, από την Πέμπτη έως το Σάββατο, όπως σολομό και βακαλάο από ιχθυοκαλλιέργειες στη Νορβηγία, πέστροφα από ιχθυοκαλλιέργειες στη Γερμανία και στην Αυστρία, γλανίδι από ιχθυοκαλλιέργειες στην Ολλανδία και λαβράκι (Viktoriaseebarsch) πιστοποιημένης αλιείας.

Υστερούν οι άλλοι

Κι ενώ τα προϊόντα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας φαίνεται ότι έχουν βρει τον δρόμο τους στην αγορά της Γερμανίας, κάτι τέτοιο δεν δείχνει να συμβαίνει με το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών, αφού όλοι οι επιμέρους δείκτες σημείωσαν πτώση. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εξαγωγές το 2009 υποχώρησαν κατά 12,34% και διαμορφώθηκαν σε 1,6 δισ. ευρώ έναντι 1,82 δισ. ευρώ το 2008 και 1,98 δισ. ευρώ το 2007.

Πτωτικά πάντως κινήθηκαν και οι γερμανικές εξαγωγές προς την Ελλάδα και υποχώρησαν σε μεγαλύτερο βαθμό εν συγκρίσει με τις ελληνικές εξαγωγές προς τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, πέρυσι μειώθηκαν κατά 18,85% στα 5,78 δισ. ευρώ, από 7,24 δισ. ευρώ το 2008 και 7,11 δισ. ευρώ το 2007.

Αποτέλεσμα ο όγκος του διμερούς εμπορίου πέρυσι να μειωθεί σε ποσοστό 17,54% στα 7,47 δισ. ευρώ από 9,06 δισ. ευρώ το 2008 και 9,09 δισ. ευρώ το 2007. Λόγω της μεγαλύτερης πτώσης των γερμανικών εξαγωγών, το έλλειμμα εις βάρος της χώρας μας το 2009 σημείωσε βελτίωση καθώς μειώθηκε κατά 21,04% στα 4,28 δισ. ευρώ εν συγκρίσει με τα 5,42 δισ. ευρώ το 2008 και τα 5,13 δισ. ευρώ το 2007.

* Ο πίνακας με τα εξαγώγιμα προιόντα που έοχυν τη μεγαλύτερη άνοδο στη γερμανική αγορά δημοσιεύεται στυη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

** Αναδημοσίευση από το 626ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 19 – 23 Μαρτίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v