Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SelasNet: Οι προβλέψεις των αναλυτών για το ΧΑ

Οριακή αύξηση κατά 2% εκτιμούν οι ειδικοί της Σοφοκλέους ότι θα εμφανίσουν οι τιμές των μετοχών σε ορίζοντα μήνα και σε ορίζοντα τριμήνου, όπως προκύπτει από τη νέα δημοσκόπηση της SelasNet με ημερομηνία Ιούνιος 2004.

SelasNet: Οι προβλέψεις των αναλυτών για το ΧΑ
Οριακή αύξηση κατά 2% εκτιμούν οι ειδικοί της Σοφοκλέους ότι θα εμφανίσουν οι τιμές των μετοχών σε ορίζοντα μήνα και σε ορίζοντα τριμήνου, όπως προκύπτει από τη νέα δημοσκόπηση της SelasNet με ημερομηνία Ιούνιος 2004.

Σε ορίζοντα 12 μηνών, η αύξηση των τιμών αναμένεται να είναι της τάξης του 6,3%, έως τις 2.550 μονάδες. Όπως αναφέρεται οι ήπιες προβλέψεις πρέπει να αποδοθούν αφενός στο ότι η αγορά θεωρείται δίκαια αποτιμημένη και δεύτερον, στο ότι ο τράπεζες, ”το βαρόμετρο αγοράς”, εκτιμώνται ως υπερτιμημένες.

Το ενδιαφέρον των ειδικών μετατοπίζεται στους τίτλους μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Όπως και στο παρελθόν, η απουσία ενδογενών συντελεστών αναθέρμανσης του χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος – ακόμα και οι επερχόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες προεξοφλείται ότι δεν θα επιδράσουν στο Χ.Α.Α.– καθιστά την διεθνή οικονομική συγκυρία κυρίαρχο των εξελίξεων.

Καθώς οι τοπικές μακροοικονομικές προσδοκίες είναι συγκρατημένες, τα ευχάριστα νέα έρχονται από την περισσή αισιοδοξία με την οποία οι αναλυτές προσδοκούν τη σταθερή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

* Δείκτες

Αν και αποκλείεται το σενάριο μιας απότομης πτώσης του γενικού δείκτη στους επόμενους 3 μήνες, η πιθανότητα σημαντικής αύξησης της τιμής του, τόσο στο άμεσο όσο και στο απώτερο μέλλον, είναι μικρή. Σε 12 μήνες η αξία του γενικού δείκτη αναμένεται να υπερβαίνει μόλις κατά 6,3% το επίπεδό του την ημέρα της ολοκλήρωσης της δημοσκόπησής μας.

Άξια λόγου είναι και η παρατηρούμενη μετατόπιση προτιμήσεων προς τις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης, των οποίων ο δείκτης προβλέπεται μεσοπρόθεσμα (3 μήνες) και μακροπρόθεσμα (12 μήνες) να υπερκεράσει τόσο το γενικό δείκτη όσο και το δείκτη που αποτελείται από τα βαριά χαρτιά.

* Αποτίμηση – Αύξηση Κερδών

Η συντριπτική πλειοψηφία (84,6%) διαβεβαιώνει ότι η αγορά είναι δικαίως αποτιμημένη. Η Πληροφορική αντικαθιστά τα Μέταλλα στην τωρινή δημοσκόπηση, και συνθέτει με τις Τράπεζες και τα Μ.Μ.Ε. την τριάδα των πιο υπερτιμημένων κλάδων.

Στην άλλη πλευρά του λόφου, οι Τηλεπικοινωνίες προσφέρουν τη θέση τους από την προηγούμενη δημοσκόπηση στο Λιανεμπόριο, που μαζί με τα Τυχερά Παιχνίδια και τις Κατασκευές αποτελούν το σύνολο των κλάδων που θεωρούνται σημαντικά υποτιμημένοι. Όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2004, επικρατεί η άποψη ότι θα βελτιωθούν, όμως λιγότερο από ότι στο πρώτο τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση, υπολογίζεται ότι η αύξηση των κερδών ανά μετοχή της αγοράς συνολικά θα κυμανθεί μεταξύ 10%-15% για το 2004, ενώ για το 2005 θα περιοριστεί στο 5%-10%.

* Κλαδική Εικόνα

Η εικόνα των κλαδικών προτιμήσεων για το επόμενο τρίμηνο δεν είναι ξεκάθαρη. Ενώ οι κυκλικές μετοχές και οι μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης προσελκύουν την πλειοψηφία των προτιμήσεων, όταν ζητάμε από τους ειδικούς του χρηματιστηρίου να εξειδικεύσουν τις απαντήσεις τους, τότε επιλέγουν τους κλάδους της Ενέργειας (αμυντικός), των Τυχερών Παιχνιδιών (αμυντικός) και των Τσιμέντων.

Το φαινόμενο δείχνει ότι οι άνθρωποι της αγοράς με τριμηνιαία προοπτική ενδιαφέρονται περισσότερο για τις μετοχές και λιγότερο για τους κλάδους. Στον αντίποδα συναντούμαι τις Κατασκευές, την Ύδρευση και την Πληροφορική. Είναι το δεύτερο συνεχόμενο ερωτηματολόγιο όπου οι Κατασκευές, ενώ παραμένουν υποτιμημένες, διατηρούνται στο χαμηλότερο τμήμα του πίνακα κλαδικών προτιμήσεων, αρνούμενες να συμμορφωθούν, αντίθετα με τους άλλους κλάδους, με τη συμβατική θεωρία που συσχετίζει την αποτίμηση με την αναμενόμενη επίδοση πάνω στο γενικό δείκτη.

* Βραχυχρόνιοι Συντελεστές

Οι ξένες εισροές, οι διεθνείς αγορές, η εταιρική κερδοφορία και η παγκόσμια οικονομία απαρτίζουν, όπως και στο παρελθόν, την τετράδα των πιο καθοριστικών συντελεστών της αγοράς για τους επόμενους 3 μήνες. Όσον αφορά τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 (ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ), μονάχα 9,1% υποστηρίζει ότι μέχρι το πέρας της τέλεσής τους η επιρροή τους θα είναι αισθητή.

* Τοποθετήσεις Ελλήνων Θεσμικών σε Μετοχές Εξωτερικού

Σε συμφωνία με τα στοιχεία της προηγούμενης έρευνας, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο όγκος των ξένων μετοχών στα ελληνικά χαρτοφυλάκια θα αυξηθεί μέχρι το τέλος του έτους, αν και στην παρούσα έρευνα η αύξηση προβλέπεται εντονότερη.

* Παγκόσμια Οικονομία

Οι ειδικοί της αγοράς παρουσιάζονται αισιόδοξοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας στους επόμενους 12 μήνες. Συγκεκριμένα, όχι μόνο μεγάλωσε το ποσοστό των υποστηρικτών της ανόδου της (61,9%), αλλά ταυτόχρονα εξασθένισε το ποσοστό όσων προειδοποιούσαν για στασιμότητα (28,6%), ενώ οι προφήτες της υφέσεως παρέμειναν ολιγάριθμοι (9,5%).

Αναφορικά με την τιμή του πετρελαίου (ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ), μόνο 9,5% απαισιοδοξούν ότι θα βρίσκεται σε υψηλότερο σημείο στο τέλος του έτους. Με προϋπόθεση την ανάπτυξη, αναμένεται αύξηση των βραχυπρόθεσμων Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών επιτοκίων, πιο αισθητή στη δεύτερη περίπτωση, γεγονός που εξηγεί και την προσδοκώμενη σταθεροποίηση του Δολαρίου έναντι του Ευρώ. Η Κινέζικη οικονομία (ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ), ένα από τα πιθανά κλειδιά της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης εφέτος, θα πραγματοποιήσει ομαλή προσγείωση σύμφωνα με το 85% των ερωτηθέντων.

* Ελληνική Οικονομία

Οι μακροοικονομικές προσδοκίες είναι συγκρατημένες σε σχέση με το παρελθόν. Η αύξηση του Α.Ε.Π. υπολογίζεται σε 3,9% για το 2004 και 3,4% το 2005 (4,2% και 3,6% στην προηγούμενη δημοσκόπηση). Ο ετήσιος πληθωρισμός θα αναζωπυρωθεί στο 3,2% και 3,0% το 2004 και 2005, αντίστοιχα (3,0% και 2,9% στην προηγούμενη έρευνα). Εν τέλει, ο εγχώριος μηνιαίος δείκτης τιμών καταναλωτή για το επόμενο τρίμηνο προβλέπεται επίσης αυξημένος.



* Στο ερωτηματολόγιο της SelasNet απάντησαν συνολικά 22 εκ των εγκυρότερων αναλυτών, χρηματιστών και διαχειριστών.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ της 7ης και 14ης Ιουνίου 2004, περίοδος όπου η αξία του Γενικού Δείκτη παρουσίασε πτώση 1,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v