Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κακή αρχή με πολιτικολογίες και «επεμβάσεις»

Πριν μιλήσει η Δικαιοσύνη μίλησε το γκουβέρνο. Πώς (και γιατί) μια δισέλιδη επιστολή «βαφτίστηκε» πόρισμα. Το παρασκήνιο της «προληπτικής» επίθεσης Ρέππα-Σηφουνάκη στις καταγγελίες Βγενόπουλου.

Κακή αρχή με πολιτικολογίες και «επεμβάσεις»
Το στρατιωτικό δόγμα της «προληπτικής επίθεσης» εμφανίζονται να εφαρμόζουν στελέχη της νέας κυβέρνησης απέναντι στην ανοικτή και δημόσια κριτική που τους ασκήθηκε για το θέμα των αερομεταφορών (άγονες γραμμές και όχι μόνον) από τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο, εκπρόσωπο ενός μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου που προσφάτως απέκτησε την Ολυμπιακή Αεροπορία.

«Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», λέει ο λαός μας και στην περίπτωση της στάσης του κ. Ρέππα φαίνεται ότι ισχύει απολύτως. Διότι ο υπουργός Μεταφορών εκείνη την ημέρα των καταγγελιών έκανε δύο δηλώσεις.

Μία ότι στέλνει τις καταγγελίες του κ. Βγενόπουλου στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και μία ότι ο υφυπουργός του κ. Σηφουνάκης είναι… «σκανδαλωδώς υπερεπαρκής».

Όταν βεβαίως το έκανε αυτό, γνώριζε ότι ο κ. Βγενόπουλος είχε χαρακτηρίσει «σκανδαλωδώς ανεπαρκή» τον κ. Σηφουνάκη, ακριβώς γιατί τον θεωρούσε υπαίτιο για την υπόθεση που ο κ. Ρέππας έστειλε στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Συνεπώς, με τις τότε δηλώσεις του ο κ. Ρέππας αφενός μεν έστελνε στον επιθεωρητή την υπόθεση κι αφετέρου έστελνε και… «σήμα» για το ποια θα επιθυμούσε να είναι η κατάληξή της, προσφέροντας πλήρη κάλυψη στον κ. Σηφουνάκη… ΠΡΙΝ ερευνηθεί η υπόθεση από τον επιθεωρητή.

Πολύ κακή αρχή λοιπόν για τα στελέχη μιας κυβέρνησης που υποσχέθηκε διαφάνεια, ισονομία και έναν νέο τρόπο διακυβέρνησης. Διότι υπό αυτές τις συνθήκες οι όποιες κινήσεις διαφάνειας αποκτούν προσχηματικό χαρακτήρα, γίνονται… «φερετζές» για τους αδαείς.

Εκ των οποίων όμως δεν υπάρχουν πλέον πολλοί στην ελληνική επικράτεια.

Για τους ίδιους άλλωστε λόγους, έντονη ήταν η δυσαρέσκεια κυβερνητικών στελεχών όταν στην υπόθεση παρενέβη εισαγγελέας, ζητώντας τη δικαστική εξέτασή της.

Είναι δε χαρακτηριστική αυτής της δυσαρέσκειας η δήλωση κυβερνητικού παράγοντα σε εφημερίδα ότι «αυτεπάγγελτες παρεμβάσεις εισαγγελέων υπήρχαν επί παλαιοτέρων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, διακόπηκαν στη διακυβέρνηση της Ν.Δ. και επανήλθαν με τη νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ».

Ακριβώς η παρέμβαση αυτή της Δικαιοσύνης και η κυκλοφορία της πληροφορίας ότι την Πέμπτη το πρωί έχει κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο κ. Βγενόπουλος, από τον αντιεισαγγελέα πρωτοδικών κ. Παρασκευά Αδάμη, φαίνεται ότι προκάλεσε και αυτή την κατεπείγουσα «προληπτική επίθεση».

Άλλωστε, το γεγονός ότι ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κατάφερε να παράσχει πόρισμα για την υπόθεση μέσα στο συντομότατο χρονικό διάστημα των… επτά (7) ημερών (οι καταγγελίες έγιναν στις 16 Νοεμβρίου και ο κ. Ρέππας είχε ήδη λάβει την επιστολή σήμερα 24 Νοεμβρίου) προξένησε εξαρχής εντύπωση.

Εντύπωση που ξεκαθαρίζει τώρα, από τις απολύτως έγκυρες πληροφορίες που αναφέρουν: α) ότι δεν πρόκειται για κάποιο «πόρισμα» Ρακιντζή, αλλά για μια… δισέλιδη επιστολή, β) ότι δεν υπήρξε καμία εμπεριστατωμένη έρευνα, ούτε βεβαίως και κλήση προσώπων που εμπλέκονται ούτε και γ) κλήση προς τον κ. Βγενόπουλο να θεμελιώσει τις καταγγελίες του.

Τουναντίον, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ρακιντζής έλαβε απλώς μια σειρά εγγράφων από το υπουργείο, επί τη βάσει των οποίων δεν διαπίστωσε παρατυπίες.

Προσέξτε δε τη… «λεπτομέρεια». Ο ίδιος ο κ. Ρακιντζής αναφέρει στην επιστολή του ότι όσα λέει, τα λέει «με βάση τα στοιχεία που τέθηκαν υπ' όψιν του» κι ότι κρίνει πως «δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή δυνατότητα ανάληψης ελεγκτικού έργου για τη διερεύνηση των καταγγελιών του κ. Βγενόπουλου.

Η σκοπιμότητα με την οποία η επιστολή αυτή βαφτίστηκε «πόρισμα» γίνεται προφανής. Να υπάρχει πρώτη «ετυμηγορία» για την υπόθεση πριν καν προλάβει η Δικαιοσύνη να εξετάσει μάρτυρες, να καταστεί απολύτως εμφανές ποια είναι η «πολιτική βούληση» στη συγκεκριμένη υπόθεση, ασχέτως των πραγματικών περιστατικών.

Κι έτσι φτάσαμε στην πολιτική… πρωτοτυπία να ζητά ο κ. Ρέππας από τον κ. Βγενόπουλο «να ζητήσει συγγνώμη από τις υπηρεσίες που προσπάθησε να σκιάσει» (sic), την ίδια ώρα που η Δικαιοσύνη εξετάζει την υπόθεση και δεν έχει βγάλει την ετυμηγορία της!

«Τσόντα» βεβαίως σε αυτή την προκλητική δήλωση, προκλητική διότι προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα της εν εξελίξει δικαστικής διερεύνησης, υπήρξαν και άλλες δηλώσεις που απλώς δείχνουν ότι ο ξύλινος πολιτικός λόγος εξακολουθεί να συνοδεύει μέρος του «νέου» ΠΑΣΟΚ.

Δ. Ρέππας: «Ματαιοπονούν όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να τραυματίσουν τη σχέση μου με τον Νίκο Σηφουνάκη» (σ.σ. ωσάν το μέλημα του επιχειρηματία ήταν να χαλάσει την όποια σχέση του με τον υφυπουργό του).

Ν. Σηφουνάκης: «Το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά εγώ δεν χαριζόμαστε για τις πολιτικές επιλογές μας» (sic), για να προσθέσει εν συνεχεία: «Το πόρισμα (σ.σ. εννοεί την… επιστολή Ρακιντζή) με δικαιώνει και επιβραβεύει την ηθική κι επιβάλλει στον όποιο δημαγωγό και αυτοχρισμένο δημόσιο κατήγορο να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως σερίφης της χώρας».

Κοινώς, το γεγονός ότι ο κ. Βγενόπουλος «τόλμησε» να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ολυμπιακής απέναντι σε πρακτικές που θεωρεί αθέμιτες, θίγοντας ταυτόχρονα και θέματα που έχουν σχέση με το ευρύτερο κρατικό και κοινωνικό συμφέρον, τον καθιστά κατά τον κ. Σηφουνάκη… «σερίφη» και «δημόσιο κατήγορο»!

Για την καταγγελία Βγενόπουλου, βέβαια, ότι με τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο διαγωνισμός δημιουργούνται πρόσθετα έξοδα του Δημοσίου εκατομμυρίων ευρώ, σε μια εποχή ασφυκτικής δημοσιονομικής πίεσης, ενόσω η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης και του διεθνούς διασυρμού, δεν είπε… κουβέντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v