Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτικός "πυρετός" στη Ρωσία!

Οι Ρώσοι έχουν "ξετρελαθεί" με τις αγορές. Άλλωστε, εφέτος το ρωσικό χρηματιστήριο είναι "πρωταθλητής" με άνοδο 125%. Μάλιστα αυξάνονται όλο και περισσότερο όσοι παρακολουθούν σεμινάρια προκειμένου να γίνουν χρηματιστές.

  • του Απόστολου Λακασά
Επενδυτικός πυρετός στη Ρωσία!
"Ξεκινήστε τη μάθηση και τη διαπραγμάτευση με τα προθεσμιακά συμβόλαια τώρα", προτρέπει τους συμπατριώτες του ο ρωσικός όμιλος εταιρειών Broco. «Η εποχή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ή προθεσμιακών συμβολαίων, όπως τα λέμε αλλιώς, προσφέρει στους πελάτες της Broco την ευκαιρία να έχουν ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών, έτσι ώστε να αρχίσουν την αποτελεσματική διαπραγμάτευση προθεσμιακών συμβολαίων» δηλώνει ο κ. Βαλερί Μάλτσεβ, πρόεδρος του ομίλου, ο οποίος κάνει μαθήματα ανάλογα με το επίπεδο του κάθε ενδιαφερομένου (αρχάριου, προχωρημένου) να μπει στην αγορά των παραγώγων.

Η περίπτωση της Broco αποτελεί ένα παράδειγμα της χρηματιστηριακής μανίας που έχει πιάσει όλο και περισσότερους Ρώσους να εισέλθουν στον «μαγικό κόσμο του χρηματιστηρίου», μετά την εντυπωσιακή πορεία του ρωσικού χρηματιστηρίου. Από την αρχή του χρόνου και έως τα μέσα Νοεμβρίου το Χρηματιστήριο της Ρωσίας έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων αγορών (125%!).

Εύλογος, λοιπόν, ο επενδυτικός πυρετός. Η εταιρεία ZAO Finam είναι η πλέον κερδισμένη, καθώς έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή της χώρας ως προς τον όγκο συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Μόσχας. Η Finam επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στους απλούς, ατομικούς επενδυτές και για τον λόγο αυτό οργανώνει σεμινάρια σε περίπου 100 πόλεις της Ρωσίας με θέμα πώς να επενδύσουν στο χρηματιστήριο και στα παράγωγα.

Πέρυσι είχε προσελκύσει περίπου 25.000 «μαθητές», σχεδόν διπλάσιο αριθμό σε σχέση με το 2007. Πολλοί από τους ανθρώπους που εργάζονται στις εταιρείες αυτές ή από εκείνους που συμμετέχουν στα σεμινάρια και σήμερα είναι επιτυχημένοι έχουν διανύσει μια πορεία σαν... σε όνειρο.

Για παράδειγμα, η κ. Ελένα Μπελάγεβα, στέλεχος σήμερα της Finam και εκπαιδεύτρια, άρχισε να έχει ως χόμπι την ενασχόληση με την αγορά των ΗΠΑ λίγο μετά τα δραματικά γεγονότα του 1989, και αφού είδε στο σινεμά την αμερικανική ταινία «Wall Street» με τον Μάικλ Ντάγκλας. Ο 42χρονος κ. Αρτούρ Κρόιτορ ήταν ένας από αυτούς που συμμετείχαν στα σχετικά σεμινάρια. Τον περασμένο Απρίλιο πήρε τη μεγάλη απόφαση και παραιτήθηκε από τη δουλειά του, παρότι το πόστο του ήταν υψηλό - αντιπρόεδρος σε εταιρεία τροφίμων.

Δελεάστηκε από την επιτυχία που είχε όταν μετέτρεψε τα ρούβλια σε δολάρια. Η κάθετη πτώση του ρωσικού νομίσματος κατά 33% του... άνοιξε τα μάτια και τον περασμένο Απρίλιο πήρε τη μεγάλη απόφαση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ρωσικών επενδυτικών εταιρειών, η συμμετοχή των ερασιτεχνών day traders στο Χρηματιστήριο της Μόσχας έχει διπλασιαστεί από τις αρχές του τρέχοντος έτους από το 15% στο 30%.

Η κ. Ελένα Μπελάγεβα, μάλιστα, παρατηρεί: «Οι περισσότεροι σπουδαστές μας θεωρούν ότι η αγορά τους χρωστάει κάτι. Ο λόγος είναι ίσως ότι επί χρόνια κάποιοι (λίγοι) πλούτισαν χωρίς ο πλούτος της μετά σοβιετικής εποχής να περάσει στους πολλούς. Άλλοι πλέον αναζητούν το δικό τους αμερικανικό όνειρο».

Και η ίδια συμπληρώνει: «Στόχος μας είναι να κάνουμε αυτούς τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους και να τους μετατρέψουμε από επιπόλαιους κερδοσκόπους σε σοβαρούς επενδυτές». Από την πλευρά του, ο κ. Αρτούρ Κρόιτορ ομολογεί: «Δεν έχω αγοράσει ακόμη μετοχές. Θέλω να μάθω να οδηγώ πριν βγω στην εθνική οδό». Όμως μας βάζει σε υποψίες ότι μάλλον είναι η εξαίρεση του κανόνα!

* Αναδημοσίευση από το 609ο φύλλο της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 20-24 Νοεμβρίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v