Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Καταπίνει” ρευστό η Αργεντινή

Οι επιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία από τους κλυδωνισμούς στην Αργεντινή δεν έχουν ορατό τέλος. Επτά κορυφαίες τράπεζες αναθεωρούν τώρα προς τα άνω το ύψος των επισφαλειών από τα δάνεια προς την Αργεντινή και αποκαλύπτουν ”πως δεν είναι καθόλου εύκολο να απεμπλακούν”.

”Καταπίνει” ρευστό η  Αργεντινή
Δύο είναι σύμφωνα με τους ανά τον κόσμο αναλυτές οι αμιγώς οικονομικές ειδήσεις που σφράγισαν το περασμένο έτος: Η κατάρρευση Enron και η χρεοκοπία της Αργεντινής. Το δυσάρεστο για την παγκόσμια αγορά είναι ότι αμφότερα τα γεγονότα συνεχίζουν να πυροδοτούν αλυσιδωτές αντιδράσεις με ανεξιχνίαστους ορίζοντες λήξης.

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία από το διεθνή τραπεζικό τομέα, όπου επτά μεγάλοι τραπεζικοί οίκοι, τροποποιούν τις ανακοινώσεις τους σχετικά με τα δεσμευμένα στην υπόθεση της Αργεντινής κεφάλαια.

Σύμφωνα με πρόσφατα ανακοινωθέντα στοιχεία, οι επισφάλειες επτά μεγάλων τραπεζών από δανειακά ανοίγματα στη λατινοαμερικάνικη χώρα, ανέρχονται τελικώς στα 8,5 δισ. δολάρια, ποσό που αποκλίνει κατά 60% από τις αρχικές προβλέψεις, όπως αυτές είδαν τη δημοσιότητα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Το τραπεζικό σύστημα, που μέτρησε ουκ ολίγους κλυδωνισμούς από τις εξελίξεις στην Αργεντινή, έχει μέχρι τώρα- επίσημα τουλάχιστον- διαθέσει ποσά ύψους 23,6 δισ. δολ. Πιο γνωστοί ίσως από τα ποσά των δανείων είναι οι φόβοι του ίδιου συστήματος για την ασφάλεια των κεφαλαίων του, καθώς η οικονομία της Νο2 οικονομίας της Λατινικής Αμερικής, κάθε άλλο παρά να ανακάμπτει φαίνεται.

Κορυφαίο στέλεχος της Citigroup σε πρόσφατες δηλώσεις του, εξηγεί τη νέα ”εμπλοκή” στην υπόθεση: ”Πιθανή αποχώρηση από την αγορά της Αργεντινής δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού υπαναχώρηση τώρα θα σημαίνει την οριστική απώλεια των κεφαλαίων”.

Ο μοναδικός τρόπος να μην χαθούν τα ήδη επενδεδυμένα κεφάλαια, επισημαίνει μέλος του ”think tank” κορυφαίας τράπεζας είναι να στηριχθεί η οικονομική πολιτική της Αργεντινής, ώστε να ζητηθούν τα χρωστούμενα κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον. Για να συμβεί όμως αυτό, η ροή ρευστού προς την υπό κατάρρευση χώρα θα πρέπει να συνεχιστεί αμείωτη, πράγμα που θα διογκώσει περαιτέρω τις επισφάλειες στις λογιστικές καταστάσεις των τραπεζών.

Τα ”χαμένα” κεφάλαια μόνο της Citigroup υπολογίζονται πλέον στα 2,2 δισ. δολάρια - αισθητά υψηλότερα από προηγούμενες προβλέψεις της εταιρίας που υπολόγιζαν το ποσό σε 472 εκατ. δολ.

H HSBC Holdings, στο ίδιο πλαίσιο, υπολογίζει τα ”χαμένα” κεφάλαια στα 1,1 δισ. δολ., ενώ η J. P. Morgan σε 411 εκατ. δολ. Αντίστοιχα, σημαντικές τοποθετήσεις έχουν πραγματοποιήσει ακόμα δύο από τις μεγαλύτερες ισπανικές τράπεζες η Santander Central Hispano SA και η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA , οι οποίες εκτιμάται πως ”έχουν στον αέρα” 3,2 δισ. δολ.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, επισημαίνουν οι παροικούντες τον τραπεζικό κλάδο, οι δανείστριες τράπεζες της Αργεντινής θα υποχρεωθούν από τις λογιστικές τους καταστάσεις να αποφασίσουν αν θα κόψουν τον λώρο, ή αν θα συνεχίσουν να ”ταϊζουν ρευστό” μια αγορά που μοιάζει αχόρταγη.

Δ.Γλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v