Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφρικανική χώρα με λευκούς κατοίκους!

Εκείνοι που λαμβάνουν αποφάσεις για την αγορά, καλό θα είναι να διαβάσουν την ”ωμή” άποψη ενός απλού αναγνώστη, την οποία δημοσιεύουμε αυτούσια, θεωρώντας ότι απηχεί τα αίτια αποχώρησης των ”μικροεπενδυτών”. Θυμίζουμε δε, ότι αξιοπιστία υπάρχει όταν την αντιλαμβάνονται οι πολλοί επενδυτές και όχι οι λίγοι αξιωματούχοι που την... επικαλούνται.

Αφρικανική χώρα με λευκούς κατοίκους!
Ποια είναι η άποψη των επενδυτών για τα τεκταινόμενα στην αγορά; Κακή, ψυχρή και ανάποδη. Οι έχοντες τη δυνατότητα να λάβουν πολιτικές και κανονιστικές αποφάσεις για την οικονομία και το χρηματιστήριο, ας κάνουν τον κόπο να διαβάσουν την επιστολή αναγνώστη μας.

Πιστεύουμε ότι θα εξαγάγουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα και θα γλιτώσουν τον χρόνο που θα απαιτούσαν οι δεκάδες συσκέψεις με ”αρμόδιους παράγοντες”.

Δεν συμφωνούμε σε όλα με τον αναγνώστη μας. Δεν υιοθετούμε τις απόψεις του. Θα συμφωνήσετε, όμως, ότι έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ως αποτύπωση ενός κλίματος που έχει διαμορφωθεί εδώ και καιρό μεταξύ των απλών ιδιωτών επενδυτών...

Η επιστολή

”Είναι καιρός να δούμε την αλήθεια κατά πρόσωπο και να μην κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που έχουμε είναι ότι η Σοφοκλέους είναι μεγάλη και μάλιστα πολύ μεγάλη σε αριθμό μετοχών.

Το ότι είναι μεγάλη είναι ”κατόρθωμα” κάποιων που έβαλαν και βάζουν ακόμη νέες μετοχές στην αγορά. Για λόγους που πιστεύω ότι όλοι τους αντιλαμβανόμαστε.

Τώρα που το κακό έχει ήδη γίνει, βρίσκουν τεχνάσματα ώστε να ξεκαθαρίσει, δήθεν, η κατάσταση. Να εξυγιάνουν, υποτίθεται, τον χώρο. Αυτό που σε βάζει σε σκέψη σε αυτή τη χώρα είναι η ατιμωρησία που υπάρχει -τόσα χρόνια, βρε αδελφέ- και δεν έχει ανοίξει ούτε μύτη, σαν να μην έγινε τίποτα. Μόνο κάτι πρόστιμα, και αυτά αν πληρωθούν...

Ποιος να βάλει ποιον μέσα, ρε παιδιά, αφού οι πρώτοι που πρέπει να μπουν μέσα είναι αυτοί που έχουν τα ηνία στα χέρια τους, αυτοί που με τίποτε δεν ψήφιζαν να γίνει εξεταστική επιτροπή. Και σίγουρα δεν μιλώ κομματικά. Κι από τους μπλε έχει πολλούς που ήταν μπερδεμένοι και μάλιστα βαθιά, αλλά δεν τους έπαιρνε να μιλήσουν. Απλώς ήλπιζαν να μην γίνει η επιτροπή. Και έτσι έγινε.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο κόσμος τα χρήματά του τα έχασε και, όπως γράψατε κι εσείς, έγινε κανονική αρπαγή. Δεν χωράει αμφιβολία για αυτό. Μπορούν να μας προσφέρουν μία ηθική ικανοποίηση; Έστω! Μα ούτε και αυτή;

Πιστεύω πως θα φτάσουμε και πάλι σε εποχές που οι πιο παλαιοί έχουν βιώσει. Σε εποχές που οι μετοχές δεν άνοιγαν για μέρες. Όσοι δεν έχουν και ανάγκη (αύξησης κεφαλαίου) να έχουν τη μετοχή τους στο ταμπλό, θα αφήσουν τις μετοχές τους να κατρακυλήσουν.

Τόσο, ώστε να μπορούν να κάνουν δημόσια προσφορά και να αποσύρουν τις μετοχές τους από το χρηματιστήριο. Θα σκεφτούν πολύ απλά: ”Γιατί να έχω τη μετοχή μου μέσα και να σκάω; Πόσο κάνει τώρα; 1,5 ευρώ; Την αφήνω στα 0,80 ευρώ, κάνω και προσφορά στο 1 ευρώ”.

Γιατί να μην κρατήσει τα μερίσματά του γι’ αυτόν; Γιατί να μην πάρει ένα δάνειο και εφ’ όσον η μετοχή του είναι και σχετικά ”μαζεμένη” να μην τη βγάλει; Αν δανειστεί με 3% και έχει και μέρισμα της τάξης του 5%, κερδισμένος θα είναι. Τι κι αν αγόρασε ο κόσμος στα 3 ευρώ; Δεν τον νοιάζει. Αφού έχει αυτό το δικαίωμα, καλά κάνει!

Αφήστε που σε μερικά χρόνια και με καλύτερο χρηματιστήριο θα μπορεί να τη βάλει πάλι μέσα!

Η τάση γενικά είναι ”άσε τη μετοχή να πέσει και βλέπουμε τι θα κάνουμε”. Ειλικρινά, πολλές φορές αναρωτιέμαι γιατί ασχολούμαι! Οι τράπεζες είναι νόμιμοι τοκογλύφοι, οι άλλοι, οι θεσμικοί, παρακαλούν για discount. Όσο για τους χρηματιστές; Ασ’ τα να πάνε κι αυτοί...



Τα μάθαμε πια και είναι καιρός να τα ακούσει και ο κόσμος. Έχουν καταλάβει όλοι λάθος την έννοια του χρηματιστηρίου.

Το λάθος όμως δεν ξεκινά από κάτω προς τα πάνω, αλλά από πάνω προς τα κάτω.

Αν αλλάξουν από ψηλά θα αλλάξει και ο κόσμος, αλλά τι περιμένεις όταν τον μικρομέτοχο τον βλέπουν όλοι σαν αντίπαλο;

Όλοι έτσι τον βλέπουν. Και οι βασικοί μέτοχοι και οι χρηματιστηριακές ο καθένας με τον τρόπο του. Και βασικό τους μέλημα είναι πώς να του φορτώσουν αυτό που θέλουν να ξεφορτωθούν.

Μέχρι και αυτοί που νομοθετούν είναι εναντίον του γιατί τα συμφέροντά τους και τη θέση τους εκεί την οφείλουν, στους ισχυρούς.

Τι να περιμένω να αλλάξει σε αυτήν τη χώρα;

Όταν το να γίνεις δημόσιος υπάλληλος είναι πρώτο μέλημα, όταν δεν δίνονται κίνητρα για επενδύσεις; Όταν δεν παράγουμε τίποτε αλλά όλοι ”την έχουν δει” έμποροι και μεσάζοντες; Για να φτάσει η πατάτα στην κατανάλωση περνά από 10 χέρια!

Όταν οι Ειδήσεις είναι show και πρώτη είδηση είναι τα κοσμικά και στο τέλος-τέλος οι σοβαρές ειδήσεις. Στη Γερμανία οι ειδήσεις κρατούν 20 λεπτά και εδώ 2 ώρες!

Για ποια ευρωπαϊκή χώρα μιλάμε τώρα; Είμαστε η χώρα του Τίποτα!!!

Είχε δίκιο ο άλλος που έλεγε ότι ”είμαστε η μόνη αφρικανική χώρα με λευκούς κάτοικους”.

Φιλικά,

Στέφανος Βασιλειάδης,

Θεσσαλονίκη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v