Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit: Ολα τα τρίμηνα 2004 των εισηγμένων (update)

Συγκεντρωτικά στοιχεία για τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2004 όλων των εισηγμένων εταιριών ανά κλάδο, καλύτερη/ χειρότερη απόδοση, καθώς και ανά δείκτη επεξεργάστηκε το τμήμα μελετών και αναλύσεων της Merit Χρηματιστηριακής. Αύξηση 32,3% στα κέρδη προ φόρων και μετά μειοψηφίες στο σύνολο της αγοράς. Δείτε τα σχετικά αρχεία.

Merit: Ολα τα τρίμηνα 2004 των εισηγμένων (update)
Τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2004 των εισηγμένων εταιριών που επεξεργάσθηκε η Merit Χρηματιστηριακή, δίνει σήμερα στη δημοσιότητα το euro2day.gr.

Στους σχετικούς πίνακες, το τμήμα μελετών και αναλύσεων της Merit Χρηματιστηριακής, επεξεργάζεται τις διαφορές αποδόσεων από την καλύτερη στη χειρότερη, ενώ παραθέτει τα αποτελέσματα όλων των εταιριών που συμμετέχουν στον FT 20, Mid 40 και Small Cap 80.

Ακόμα, οι πίνακες περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2004 όλων των εισηγμένων εταιριών, αλλά και τις επιδόσεις του κάθε κλάδου ξεχωριστά.

Τα τελικά αποτελέσματα τριμήνου 2004 ήρθαν να συμπληρώσουν ευχάριστα την αντίδραση της αγοράς κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, επισημαίνεται σε σχετικό σχόλιο της Merit Χρηματιστηριακής.

Βλέπετε, προσθέτουν οι αναλυτές, μπορεί τα αποτελέσματα των τραπεζών να επηρέασαν θετικά τα συνολικά αποτελέσματα της αγοράς όμως κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την αύξηση των προ φόρων κερδών του FSTE 40 η οποία ξεπέρασε το +79%, έστω κι αν δικαίως αμφισβητούμε αρκετά αποτελέσματα ως μη λειτουργικά.

Στους πίνακες γίνεται αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων ανά κλάδο, εταιρεία και δείκτη. Συνοπτικά έχουμε τα παρακάτω:

Το σύνολο της αγοράς εμφάνισε αύξηση στο κύκλο εργασιών κατά 11,43%. Τα μεικτά κέρδη εμφανίστηκαν αυξημένα κατά 14,4%. Τα μερικά αποτελέσματα είναι αυξημένα κατά 19,7% ενώ τα κέρδη προ φόρων μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας εμφανίστηκαν αυξημένα κατά 32,3%.

Στον FTSE ASE 20 παρατηρούμε αύξηση στο κύκλο εργασιών κατά 11,9%. Τα μερικά αποτελέσματα είναι αυξημένα κατά 10,6%, ενώ τα κέρδη προ φόρων μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας εμφανίστηκαν αυξημένα κατά 20,18%.

Στον FTSE ASE 40 παρατηρούμε αύξηση στο κύκλο εργασιών κατά 18,8%. Τα μερικά αποτελέσματα είναι αυξημένα κατά 50% ενώ τα κέρδη προ φόρων μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας εμφανίστηκαν αυξημένα κατά 79%.

Στον FTSE ASE 80 παρατηρούμε αύξηση στο κύκλο εργασιών κατά 9,4%. Τα μερικά αποτελέσματα είναι αυξημένα κατά 60%, ενώ τα κέρδη προ φόρων μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας εμφανίστηκαν αυξημένα κατά 69%.

Το P/E προ φόρων μετά δικαιωμάτων της αγοράς με βάση τα αποτελέσματα τριμήνου διαμορφώνεται στο 9,5x

Επισημαίνεται ότι εάν από το σύνολο της αγοράς εξαιρέσουμε τα αποτελέσματα των τραπεζών των ασφαλειών και των εταιρειών επενδύσεων τότε η αύξηση των αποτελεσμάτων στο σύνολο της αγοράς αγγίζει το 28% μην επηρεάζοντας ουσιαστικά την καλή εικόνα ενώ στον FTSE 20 η αύξηση των αποτελεσμάτων περιορίζεται στο 9% εξηγώντας τη σημαντική επίδραση των τραπεζών στον εν λόγω δείκτη. Στους υπόλοιπους δείκτες δεν εμφανίζεται σημαντική μεταβολή.

Πριν από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τριμήνου το consensus της αγοράς έκανε λόγω για ρυθμούς ανόδου κερδοφορίας του συνόλου της αγοράς στο +13,5% κάτι το οποίο αναμένουμε να αναθεωρηθεί σταδιακά προς τα άνω ξεπερνώντας το +15%.

Ειδικά για τα αποτελέσματα των εταιρειών του δείκτη FTSE /ASE 40 έχουμε να τονίσουμε ότι η αύξηση των κερδών προ φόρων μετά δικαιωμάτων κατά 80% περίπου επηρεάζεται σημαντικά από τα αποτελέσματα των εταιρειών ΓΕΚ, ΕΧΑΕ, ΕΠΑΤΤ, ΟΛΥΜΠ, ΑΛΕΚ, ΗΡΑΚΛ, ΜΥΤΙΛ, ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ και ΦΟΛΙ, από τα οποία άλλα οφείλονται σε αμιγώς λειτουργικούς ρυθμούς ανάπτυξης και άλλα σε λιγότερες προβλέψεις κατά το φετινό τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο.

Σε επίπεδο επί μέρους κλαδικών δεικτών πέραν της αναμενόμενης αύξησης της κερδοφορίας των τραπεζών κατά 31% ξεχώρισαν ο κλάδος των εταιρειών συμμετοχών +263%, ο κλάδος τυχερών παιχνιδιών +106% ο κλάδος των βασικών μετάλλων και των μη μεταλλικών ορυκτών και τσιμέντων +44% και +119% αντίστοιχα.

Παραδοσιακά στηρίζουν την αγορά οι κλάδοι χονδρικού και λιανικού εμπορίου με αποτελέσματα που ξεπερνούν το +50%, καθώς και ο κλάδος της ποτοποιίας +160%. Ο κλάδος των κατασκευών παρουσιάζει άνοδο κατά 29% γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρει κάποιες βαθιές ανάσες από τα σημερινά του επίπεδα.

Στον αντίποδα αρνητική εικόνα για τα διυλιστήρια –45%, την ύδρευση –47%, και τον παραδοσιακά θετικό κλάδο των τροφίμων –23% ελέω των αποτελεσμάτων της ΕΒΖ.

Μόνιμα προβληματικοί οι κλάδοι κλωστών και ειδών ενδυμασίας στο –50% τουλάχιστον.

Ανάκαμψη για τις ναυτιλιακές οι οποίες περιόρισαν τις ζημιές στο μισό, ενώ η πληροφορική παραμένει ουσιαστικά εν υπνώσει με αποτελέσματα στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

* Δείτε τους σχετικούς πίνακες που δημοσιεύονται σε συγκεντρωτική μορφή zip στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v