Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθερά επιτόκια στην Ευρωζώνη, βλέπει η Εθνική

Σταθερά επιτόκια μέχρι τέλους του έτους, εκτός και αν το ευρώ ανατιμηθεί στα 1,30 δολάρια, βλέπει η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας στο τεύχος Μαΐου του 2004 του Euro area monthly. Οι εκτιμήσεις για πετρέλαιο, μακροοικονομικά μεγέθη.

Σταθερά επιτόκια στην Ευρωζώνη, βλέπει η Εθνική
Σταθερά επιτόκια μέχρι τέλους του έτους, εκτός και αν το ευρώ ανατιμηθεί στα 1,30 δολάρια, βλέπει η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας στο τεύχος Μαΐου του 2004 του Euro area monthly.

”Λαμβάνοντας υπόψη την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων που τροφοδοτείται από την άνοδο στη διεθνή τιμή του πετρελαίου, αναθεωρήσαμε επίσης την άποψή μας όσον αφορά στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Δεν αναμένουμε πλέον περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Αντίθετα, προβλέπουμε σταθερά επιτόκια μέχρι τέλους του έτους, εκτός και αν το ευρώ ανατιμηθεί στα 1,30 δολάρια”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Κεντρικό σημείο της ανάλυσης συνιστά το συμπέρασμα ότι η ”κατανάλωση παραμένει η ”αχίλλειος πτέρνα” της ανάπτυξης στην ευρωζώνη”, ενώ τονίζεται ότι αν και ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του έτους αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη (0,6%, σε σχέση με το 0,3%-0,4% που αναμενόταν), η αβεβαιότητα όσον αφορά στην ένταση της ανάκαμψης στην ευρωζώνη παραμένει.

Πρώτον, καθώς το ισχυρό ευρώ δεν επιτρέπει στον εξαγωγικό τομέα να αναχθεί σε πυλώνα της ανάπτυξης, το στοιχείο κλειδί για την πορεία της ανάκαμψης είναι η κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία ωστόσο συνεχίζει να δέχεται την περιοριστική επίδραση της υψηλής ανεργίας.

Δεύτερον, σε αυτό το ασταθές περιβάλλον έχει προστεθεί η πίεση των υψηλών τιμών πετρελαίου, οι οποίες ξεπέρασαν τα 40 δολάρια το βαρέλι. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι δυνατόν η ανάκαμψη να αποδυναμωθεί πριν ακόμα ουσιαστικά ξεκινήσει;

Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα διεθνή δεδομένα, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας αναθεώρησε τις προβλέψεις της, εκτιμώντας ασθενέστερη ανάπτυξη και ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη σε σχέση με ό,τι αναμενόταν για το 2004.

Υπό αυτές τις συνθήκες, αναθεωρήσαμε επίσης τις εκτιμήσεις μας για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, καταλήγοντας ότι θα διατηρήσει τα επιτόκιά της σταθερά μέχρι το τέλος του 2004.

Πρέπει να τονισθεί, αναφέρεται σχετικά, ότι η τιμή του πετρελαίου είναι μια ακόμα παράμετρος της διεθνούς οικονομίας που ενδέχεται να επηρεάσει την πορεία της ανάκαμψης στην ευρωζώνη.

Η αυξημένη παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο και τα μειωμένα αποθέματα των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την κατάσταση έντασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, έχουν ωθήσει την τιμή του πετρελαίου σε επίπεδα της περιόδου του πολέμου στον Κόλπο (πάνω από 40 δολάρια το βαρέλι), και δεν προβλέπουμε ταχεία υποχώρησή της, αναφέρουν οι αναλυτές της Εθνικής.

Ήδη οι υψηλές τιμές πετρελαίου έχουν μεταφραστεί σε έντονες πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες ενδέχεται να καθυστερήσουν την ανάκαμψη της ευρωζώνης μέσω της συρρίκνωσης των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων και της μείωσης του πραγματικού διαθεσίμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

Εκτιμώντας ότι η μέση τιμή του πετρελαίου κατά το 2004 θα είναι 35 δολάρια το βαρέλι, αναμένουμε, όπως τονίζεται, ασθενή ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, αναθεωρήσαμε, αναφέρουν οι αναλυτές της Εθνικής, τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη σε 1,4% για το 2004 (από 1,6%) σε σχέση με 0,4% το 2003, και για τον πληθωρισμό σε 2% για το 2004 (από 1,8%) σε σχέση με 2,1% το 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v