Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Forbes: Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι το 2004

Ο Warren Buffett ετοιμάζεται να επανακτήσει την Νο1 θέση από τον Bill Gates, ο Χάρι Πότερ έκανε ζάμπλουτη τη συγγραφέα του, όπως και η Google τους δημιουργούς της, ενώ -έστω και από το κρατητήριο- ο Mikhail Khodorkovsky καθώς και ο μεγάλος του ανταγωνιστής Roman Abramovich, καταλαμβάνουν περίοπτες θέσεις στον κατάλογο Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Forbes: Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι το 2004
Μετά από δύο χρόνια συρρίκνωσης στον παγκόσμιο πλούτο, οι περιουσίες των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο αυξήθηκαν και πάλι, με τον συνολικό πλούτο των πολύ-δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, όπως καταγράφονται στον ετήσιο κατάλογο του Forbes να αυξάνεται κατά μισό τρισεκατομμύριο δολάρια, στα 1,9 τρισ. δολ.

Τα μεγαλύτερα κέρδη σε ρευστό εξασφάλισε ο γκουρού των επενδύσεων Warren Buffett, προσθέτοντας 12,4 δισ. δολ. στην καθαρή αξία της περιουσίας του. Η περιουσία του ”μάγου της Ομάχα” ανέρχεται στα 42,9 δισ. δολ. και υπολείπεται πλέον ”λίγα” δισ. δολ. (3,5 δισ. δολ. για την ακρίβεια) από την περιουσία του Bill Gates, ο οποίος για δέκατη συνεχόμενη χρονιά παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη.

Οι πολύ-δισεκατομμυριούχοι που περιλαμβάνονται στη φετινή λίστα του Forbes ανήλθαν στον αριθμό ρεκόρ των 587, μεταξύ των οποίων 64 νεοεισερχόμενοι.

Στους ”νέους” της λίστας ξεχωρίζει η Joanne Kathleen Rowling, η συγγραφέας των βιβλίων του Χάρι Πότερ, που χάρη στα παραμύθια της μπήκε στην 18η ετήσια λίστα των ανθρώπων με μυθική περιουσία (υπολογίζεται στο 1 δισ. δολ.) Η Rowling είναι μια από τις πέντε αυτοδημιούργητες δισεκατομμυριούχους του καταλόγου.

Το ντεμπούτο τους στους ζάμπλουτους έκαναν φέτος και οι Sergey Brin και Larry Page, το φοβερό δίδυμο που δημιούργησε την υπερ-διάσημη μηχανή αναζήτηση Ιντερνέτ, Google. Για πρώτη φορά, έφτασε σε δεκαψήφιο νούμερο και η περιουσία του Guy Laliberté, του Καναδού δημιουργού του Cirque du Soleil, καθώς και του Michael Ying, που ξεκίνησε αυτοκρατορία έτοιμων ενδυμάτων Esprit από το Χονγκ Κονγκ και επεκτείνεται σε όλο τον πλανήτη.

Χάρη στην εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, η Ρωσία ανέθρεψε οκτώ νέους δισεκατομμυριούχους, και απολαμβάνει σήμερα σύνολο 25, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στις ”πατρίδες” των εύπορων του πλανήτη, μετά τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Την 16η θέση λοιπόν, καταλαμβάνει ο -φυλακισμένος μέχρι και σήμερα- Mikhail Khodorkovsky της πετρελαϊκής Yukos, ενώ την 25η θέση ο Roman Abramovich, ιδιοκτήτης της ρωσικής πετρελαϊκής Sibneft αλλά και της εγγλέζικης ποδοσφαιρικής ομάδας Chelsey.

Την περίοπτη θέση του στο ΤΟΡ 10 (Νο4) διατήρησε, τέλος, ο Σαουδάραβας μεγαλο-επενδυτής πρίγκηπας Alwaleed, με περιουσία 21,5 δισ. δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v