Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JCF Group: Αναζητήστε ασφαλή και υψηλά μερίσματα!

Στους ευρωπαϊκούς κλάδους με τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις εστιάζει η JCF International, επισημαίνοντας ότι τα μερίσματα είναι και πάλι ”της μόδας”, αφού εκτός των άλλων, προσθέτουν ασφάλεια στα χαρτοφυλάκια μετοχών. Εταιρίες κοινής ωφέλειας, τράπεζες, ενεργειακές και ασφάλειες στις πρώτες θέσεις.

JCF Group: Αναζητήστε ασφαλή και υψηλά μερίσματα!
Στους τομείς με υψηλές αλλά και σχετικά σίγουρες μερισματικές αποδόσεις εστιάζει το μηνιαίο report της JCF με ημερομηνία 30 Απριλίου, επισημαίνοντας ότι υψηλές μερισματικές αποδόσεις προσθέτουν ασφάλεια στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών και ότι τα μερίσματα βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο.

O συνδυασμός των χαμηλών επιτοκίων, οι υψηλότερες αποδόσεις από πλευράς μετοχών και οι σχετικά χαμηλοί δείκτες πληρωμής μερισμάτων στους σημαντικότερους δείκτες μετοχών, αναφέρει η JCF, ”δείχνουν” το δρόμο στους επενδυτές προς την αναζήτηση των υψηλών μερισματικών αποδόσεων.

πολλαπλασιαστές αποτίμησης των ευρωπαϊκών και αμερικάνικων χρηματιστηριακών αγορών βρίσκονται στα κανονικά τους επίπεδα, έπειτα από τις έντονα ανοδικές αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις των κερδών ανά μετοχή και πλέον αναμένεται ότι οι τιμές των μετοχών θα κάνουν ένα διάλειμμα στην ανοδική τους κίνηση, αναφέρεται στην έκθεση.



Υπό αυτό το πρίσμα, οι μετοχές με υψηλές μερισματικές αποδόσεις προσθέτουν ασφάλεια στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών, με τον τομέα των εταιριών κοινής ωφέλειας να διαθέτει τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις αυτή τη στιγμή στο 4,37%.

Με δεδομένα τα χαμηλά επίπεδα χρέους που διαθέτουν αυτές οι μετοχές, μπορούν επίσης να θεωρηθούν ως ασφαλείς επιλογές, αφού οι εταιρίες κοινής ωφέλειας είναι μη κυκλικές εταιρίες και ευνοούνται από τις αυξήσεις των τιμολογίων τους. Ωστόσο, τονίζουν οι αναλυτές της JCF, παραμένουν ακόμα ”ουδέτεροι” έναντι αυτής της κατηγορίας μετοχών.

Ο επόμενος πιο αποδοτικός τομέας σε μερισματικές αποδόσεις είναι ο τραπεζικός τομέας με επίδοση της τάξεως του 3,74%. Η κεφαλαιακή τους επάρκεια εξασφαλίζει την ασφάλεια των μερισμάτων στο μεσοδιάστημα, αλλά οι τράπεζες πιθανώς να ”υποφέρουν” όταν αυξηθούν τα επιτόκια. Βάσει αυτού, η JCF αλλάζει τη σύστασή από ”ουδέτερη” σε ”αρνητική” για τον τραπεζικό τομέα.

Οι μερισματικές αποδόσεις στον τομέα της ενέργειας είναι επίσης υψηλές (3,45%) και αρκετά ασφαλείς, καθώς οι εταιρίες διαθέτουν υγιείς ισολογισμούς, υψηλή ταμειακή ρευστότητα, ενώ και οι τιμές του πετρελαίου διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Η JCF διατηρεί την ”θετική” σύστασή της για τον ενεργειακό κλάδο.

Τέλος, ”θετική” διατηρείται η σύσταση για τον ασφαλιστικό κλάδο, ο οποίος, αν και ”είναι ακόμα σε φάση ανάκαμψης”, οι χαμηλοί δείκτες πληρωμής μερισμάτων καθιστούν τις πληρωμές των μερισμάτων ασφαλείς. Ο μέσος όρος του κλάδου είναι στο 3,05%, καταλήγει η JCF.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v