Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες μετοχές ψηφίζουν 8 χρηματιστηριακές

Ταύτιση απόψεων σε 11 μετοχές παρατηρείται στις 31 κορυφαίες επιλογές 8 διαφορετικών ΑΧΕ, που συγκέντρωσε η εφημερίδα ”Μέτοχος & Επενδύσεις”. Τι ψηφίζουν οι αναλυτές των Εθνική ΑΧΕ, EFG Eurobank, Π&Κ, Alpha Finance, Σίγμα, Εγνατία, Marfin Analysis και HSBC Χρηματιστηριακή.

Ποιες μετοχές ψηφίζουν 8 χρηματιστηριακές
του Γιώργου Α. Σαββάκη

Σε 31 μετοχές συμπυκνώνονται οι top επιλογές των οκτώ μεγαλύτερων χρηματιστηριακών εταιριών της Σοφοκλέους, ενώ μόλις... 11 από αυτές συγκεντρώνουν τις προτάσεις τριών ή και περισσότερων τμημάτων ανάλυσης. *

Οι προτιμήσεις στις οποίες ”συγκλίνουν” οι μεγαλύτεροι παίκτες της αγοράς αποτελούν μια εξαιρετικά χρήσιμη αφετηρία για τον επενδυτή, αφού, όπως προκύπτει και από αντίστοιχες έρευνες που πραγματοποίησε τα προηγούμενα χρόνια ο ”Μ” ** (2002 και 2003), οι μετοχές που προτείνονται από περισσότερες από δύο μεγάλες χρηματιστηριακές κατά κανόνα υπερ-αποδίδουν μεσοπρόθεσμα σε σχέση με τους βασικούς δείκτες αναφοράς, τόσο σε περιόδους πτώσης της αγοράς, όσο και σε περιόδους ανόδου.

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι συνολικά οι top επιλογές οκτώ διαφορετικών χρηματιστηριακών περιορίζονται σε 31 μετοχές, εκ των οποίων υπάρχει ουσιαστική ”σύγκλιση” σε 11, καταδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την έλλειψη ”βάθους” στις διαθέσιμες επενδυτικές επιλογές, παρά την τυπική ύπαρξη άνω των 350 εταιρειών, και εξηγεί την παρατηρούμενη επικέντρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε λίγες δεκάδες τίτλων.

Το τελευταίο ”συμπέρασμα” που προκύπτει αφορά στην επιστροφή μετοχών του τραπεζικού κλάδου στις top προτιμήσεις των μεγάλων τμημάτων ανάλυσης μετά από δύο χρόνια!

Το γεγονός αυτό, αρνητικό όσον αφορά στην ικανότητα πρόβλεψης των αναλυτών το 2003 (αφού καταφανώς δεν είχαν θεωρήσει υποτιμημένες και ελπιδοφόρες τις ελληνικές τράπεζες τον Ιούνιο του ιδίου έτους), ενισχύει κατά τα λοιπά τη ”σωστή” επιλογή μη τραπεζικών μετοχών, αφού ένα χαρτοφυλάκιο στηριγμένο στις βασικές επιλογές των μεγάλων ΑΧΕ θα ξεπερνούσε σε απόδοση τον Γενικό Δείκτη στο διάστημα 13/6/03- 26/4/04, χωρίς να περιλαμβάνει έστω και μία τραπεζική μετοχή.

Στη μελέτη περιλαμβάνονται οι top επιλογές των οκτώ τμημάτων ανάλυσης των εταιρειών Εθνική Χρηματιστηριακή, EFG Eurobank Χρηματιστηριακή, Π&Κ Χρηματιστηριακή, Alpha Finance, Σίγμα Χρηματιστηριακή, Εγνατία Χρηματιστηριακή, Marfin Analysis και HSBC Χρηματιστηριακή.

Το γεγονός ότι οι οκτώ κορυφαίες εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρίες καταλήγουν σε ένα μικρό αριθμό εταιριών σημαίνει ότι το ρίσκο γι’ αυτήν την κατηγορία μετοχών είναι εμφανώς μικρότερο σε σύγκριση με την υπόλοιπη αγορά και σίγουρα αξίζουν την προσοχή μας.

Με το πρώτο screening στις επιλογές των οκτώ τμημάτων ανάλυσης, το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι οι μετοχές των Τιτάν και Γερμανός ”κλέβουν” την παράσταση με 7 προτάσεις από σύνολο 8, ήτοι 90% θετική πρόταση για τις προοπτικές τους.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο είναι εταιρίες με σαφή διεθνή προσανατολισμό και καλά ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο αγαθών και υπηρεσιών, με ισχυρή δύναμη στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Οι μετοχές των CosmOTE και Folli Follie εξακολουθούν να βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των ειδικών, με 5 και 4 αντίστοιχα θετικές προτάσεις.

Οι μετοχές που επανέρχονται στο προσκήνιο με 4 προτάσεις είναι εκείνες των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας και με 3 προτάσεις η μετοχή της EFG Eurobank Ergasias. Έπειτα από τη σημαντική υπεραπόδοση στη διάρκεια του 2003, σε συνδυασμό με τα πολύ καλά αποτελέσματά τους και τις ευοίωνες προοπτικές του τρέχοντος έτους, οι δυνάμεις πυρός της Σοφοκλέους επανέρχονται στο προσκήνιο.

Σημειωτέον ότι σε σχέση με πέρυσι οι μοναδικές αλλαγές στην top 10άδα είναι η εύλογη απουσία (αποσύρθηκε από το Χ.Α.) της Panafon Vodafone, καθώς και η απουσία της Coca-Cola 3Ε και της Άκτωρ, η οποία, αν και πέρυσι κέρδισε την εμπιστοσύνη των αναλυτών, εν τέλει υποαπέδωσε σημαντικά σε σχέση με τη συνολική αγορά.

Στις θέσεις τους πλέον είναι οι μετοχές των τριών τραπεζών συν τη μετοχή της Intralot.

* Οι προτάσεις των 8 ΑΧΕ δημοσιεύονται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό” με τη μορφή excel

** Mερική αναδημοσίευση από το φύλλο 319 της εφημερίδας ”Μέτοχος & Επενδύσεις” της 29ης Απριλίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v