Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη και ρίσκο στα ευρωπαικά εταιρικά ομόλογα

Περιζήτητα είναι τα εταιρικά ομόλογα στην Ευρώπη, όμως οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι ιδιαίτερα μεγάλοι, ενώ η αγορά αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

  • του Στέφανου Κορέλλη
Κέρδη και ρίσκο στα ευρωπαικά εταιρικά ομόλογα
Περιζήτητα είναι τα εταιρικά ομόλογα στην Ευρώπη, όμως οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι ιδιαίτερα μεγάλοι.

Η Moody’s Investor Services προβλέπει εκτίναξη των στάσεων πληρωμών σε ομόλογα υψηλού ρίσκου στην Ευρώπη περίπου στα τέλη του έτους. Το πρόβλημα είναι διεθνές, όμως η οξύτητά του είναι εντονότερη στη Γηραιά Ήπειρο.

Ειδικότερα, παγκοσμίως οι εταιρείες αναζητούν ρευστότητα μέσω της αγοράς ομολόγων, με αποτέλεσμα να έχουν συγκεντρώσει στους τρεις πρώτους μήνες του έτους το ποσό των 825 δισ. δολαρίων, που είναι υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με τα 390,9 δισ. δολάρια του πρώτου τριμήνου του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic.

Οι επενδυτές στρέφονται στα εταιρικά ομόλογα, ακόμη και σε αυτά υψηλού κινδύνου, διότι προσφέρουν υψηλές αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Από την άλλη, τα εταιρικά ομόλογα αποτελούν μέσο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων την ίδια στιγμή όπου οι τράπεζες είναι γενικά φειδωλές στη χορήγηση δανείων.

Για την Ευρώπη οι τοποθετήσεις στην αγορά εταιρικών ομολόγων από τις αρχές του χρόνου έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1995. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Wall Street Journal», η αξία τους ανέβηκε στα 268 δισ. δολάρια έως τώρα. Ο συγκεκριμένος κλάδος γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση στη Γηραιά Ήπειρο, όπου οι εταιρείες αντλούν το 70% των πιστώσεών τους μέσω τραπεζικών δανείων έναντι μόλις 30% στις ΗΠΑ.

Όμως, η έκρηξη αυτή ενέχει κινδύνους. Χαρακτηριστικά, με βάση τις προβλέψεις της Moody’s Investor Services, το τέταρτο τρίμηνο θα κορυφωθούν οι στάσεις πληρωμών σε εταιρικά ομόλογα υψηλού ρίσκου. Στην Ευρώπη το ποσοστό αναμένεται να φτάσει στο 21,2% στα τέλη του έτους. Το πρώτο τρίμηνο ενισχύθηκε στο 4,8% από το 2% που ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

---Απειλείται το «μαύρο» ρεκόρ του 1933

Το πρόβλημα, βέβαια, δεν εντοπίζεται μόνο στην Ευρώπη. Για τις ΗΠΑ εκτιμάται ότι στα τέλη του χρόνου οι περιπτώσεις αδυναμίας αποπληρωμής χρέους θα ξεπεράσουν τα επίπεδα του 1933 κατά την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης (ήταν στο 15,9%). Παγκοσμίως η Moody’s προβλέπει ότι περίπου 300 αξιολογημένες επιχειρήσεις θα κηρύξουν στάση πληρωμών, έναντι 104 το 2008 και μόλις 17 το 2007. Ήδη, κατά το πρώτο τρίμηνο 79 αξιολογημένες εταιρείες από τη Moody’s κήρυξαν στάση πληρωμών και ο αριθμός τους κινείται αυξητικά αφού μόνο τον Μάρτιο ήταν 35.

Ποσοστιαία οι στάσεις πληρωμών σε εταιρικά ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης έφτασαν το 7% το πρώτο φετινό τρίμηνο, από 4,1% που ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2008 και μόλις 1,5% (16 ο αριθμός τους) το περυσινό πρώτο τρίμηνο.

Ο ρυθμός στάσης πληρωμών του εταιρικού χρέους θα κορυφωθεί το τέταρτο τρίμηνο του έτος, φτάνοντας στο 14,6%. Ο χειρότερος μήνας θα είναι ο Νοέμβριος, όταν θα σημειωθεί το μεγαλύτερο ποσοστό στάσης πληρωμών -στο 16,4%- παγκοσμίως. Η κατάσταση πιστεύεται πως θα βελτιωθεί από τις αρχές του 2010, καθώς στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους θα μειωθεί στο 11,7%.

* Αναδημοσίευση από το 586ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ& ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 12-16 Ιουνίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v