Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Το "στοίχημα" της οικονομίας

Την ώρα που οι «ταύροι» ποντάρουν σε ανάκαμψη της οικονομίας μήνα με τον μήνα,
πολλοί αναλυτές προβλέπουν σαφή επιδείνωση της κατάστασης έως το τέλος του έτους
ή και μέσα στο 2010...

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Σοφοκλέους: Το στοίχημα της οικονομίας
Σε κατάσταση αμηχανίας βρίσκονται οι Έλληνες επενδυτές της Σοφοκλέους, καθώς λαμβάνουν μηνύματα αντιδιαμετρικά αντίθετα σε ό,τι αφορά το μέλλον της πραγματικής οικονομίας.

Η έντονη ανάκαμψη των τιμών των μετοχών κατά το τελευταίο τρίμηνο ήταν αποτέλεσμα δύο παραγόντων:

1. Ο συστημικός κίνδυνος περιορίστηκε δραστικά, με αποτέλεσμα σήμερα να μη συζητά κανένας για το αν οι τράπεζες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ή αν στη νοτιοανατολική Ευρώπη θα δούμε το ένα κράτος να πτωχεύει μετά το άλλο.

2. Επίσης φάνηκε ότι ξεκίνησε αναστροφή της πτωτικής τάσης, με κάποιους δείκτες από τον Απρίλιο και μετά να εμφανίζονται μερικώς βελτιωμένοι.

Στην πράξη, είδαμε -σύμφωνα με μαρτυρίες στελεχών της αγοράς- τις πωλήσεις τον Μάιο να ανακάμπτουν ελαφρά έναντι του Απριλίου, τις ενδείξεις για τον τουρισμό του 2009 να βελτιώνονται και φυσικά για πρώτη φορά βλέπουμε τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών να είναι σχετικά αισιόδοξα για το μέλλον των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους: «Ενώ μέχρι και τον Απρίλιο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονταν σύμφωνα με τις αρχικές μας προβλέψεις, τον Μάιο χαρήκαμε βλέποντας τάση σταθεροποίησης», ανέφεραν, γεμίζοντας με αισιοδοξία τους χρηματιστηριακούς επενδυτές.

Ύστερα απ’ όλα αυτά, κάποιοι έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές, καθώς θεώρησαν πως η κρίση είναι θέμα μερικών μηνών να ξεπεραστεί και ότι από εδώ και στο εξής κάθε μήνας θα είναι καλύτερος από τον προηγούμενο.

Σε όλο αυτό το κλίμα επέδρασαν καταλυτικά και σειρά άλλες ειδήσεις (κάποιες τράπεζες στο εξωτερικό θα επιστρέψουν τα κεφάλαια που έλαβαν σαν δεκανίκι από το Δημόσιο) και φήμες ότι ορισμένα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναζητούν τρόπους προκειμένου να αποπληρώσουν «εδώ και τώρα» τα χρήματα που πήραν από το κράτος με τη μορφή της αύξησης κεφαλαίου, μέσα από την έκδοση προνομιούχων μετοχών.

--- Ο -ισχυρός- αντίλογος

Απέναντι ωστόσο σε αυτό το κλίμα δεν είναι καθόλου λίγοι οι αναλυτές -για να μην πούμε μάλιστα ότι είναι και οι περισσότεροι- οι οποίοι επιμένουν πως η κρίση δεν πέρασε, αλλά θα διαρκέσει πολύ ακόμη και ειδικότερα για την Ελλάδα η ανάκαμψη (δυστυχώς) δεν θα είναι έντονη: 

* Η Deutsche Bank, για παράδειγμα, μπορεί να μίλησε τη Δευτέρα (8/6) με θερμά λόγια για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, πλην όμως όταν αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας προέβλεψε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης τόσο για το 2009 (-0,5%) όσο και για το 2010 (-0,8%), με αντίστοιχους δείκτες δημοσιονομικών ελλειμμάτων στο -6,2% και στο -6,9%, αντίστοιχα. Οι Γερμανοί δηλαδή βλέπουν ουσιαστική ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία από το 2011 και μετά... 

* Την ίδια ημέρα η Fitch δημοσίευσε την έκθεσή της για τα μεγάλα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αναφερόμενη κι αυτή, όπως ήταν φυσικό σε θέματα κινδύνων από τη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ποιότητα χαρτοφυλακίου των τραπεζών, ενώ σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας «έδωσε» για το 2009 ΑΕΠ -2%, έναντι οριακά θετικής επίδοσης κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους! 

* Καθόλου ενθαρρυντική δεν ήταν και η θέση της Nomura για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (έκθεση της 4ης Ιουνίου). Σύμφωνα λοιπόν με τον ξένο οίκο: «Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών θα συνεχίσει να επιδεινώνεται καθώς η Ελλάδα και η ευρύτερη περιοχή βαδίζει προς την ύφεση. Κατά την άποψή μας, αυτό θα οδηγούσε σε σημαντικά υψηλότερες ζημίες από επισφαλείς απαιτήσεις έως το τέλος του έτους».

Σχολιάζοντας μάλιστα τις σχετικές θέσεις των ελληνικών τραπεζών, ο διεθνής οίκος επισημαίνει: «Σε διάφορα conference calls υπήρξε η εκτίμηση από κάποιες τράπεζες ότι οι ζημίες των επισφαλών δανείων θα διατηρηθούν σχετικά σταθερές. Εμείς όμως πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα δούμε την άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων να συνδυάζεται με σημαντική αύξηση των προβλέψεων». 

* Αναδημοσίευση από το 586ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ& ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 12-16 Ιουνίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v