ΔΕΗ και ΕΛΠΕ σφάζονται στην ποδιά της ΔΕΠΑ

Η ανάδειξη της ΔΕΠΑ σε κομβικό παράγοντα στη διακίνηση του φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή μέσω των σχεδιάζομενων εναλλακτικών αγωγών (και προμηθευτών) μετατρέπουν την εταιρία σε ”πολύφερνη νύφη” για τη ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, αλλά και τον όμιλο Κοπελούζου.

ΔΕΗ και ΕΛΠΕ σφάζονται στην ποδιά της ΔΕΠΑ
Η επικείμενη μετατροπή της ΔΕΠΑ σε κομβικό παράγοντα στη διαχείριση και διανομή φυσικού αερίου στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή (αγωγοί φυσικού αερίου από Ιράν, Κασπία και πιθανότατα Τουρκμενιστάν – προς την ευρωπαική αγορά), δεν αφήνει αδιάφορους τη ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, αλλά και τον επιχειρηματία Δ. Κοπελούζο (Προμηθέας Γκαζ), οι οποίοι βλέπουν τα ”ενεργειακά τους όνειρα” να περνούν μέσα από τη μετοχική συμμετοχή/συνεργασία τους στη ΔΕΠΑ.

Ηδη, τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν με 35% στο μετοχικό κεφάλαιο της ”πολύφερνης νέας νύφης” της ενεργειακής αγοράς, η ΔΕΗ προκρίνεται από το ελληνικό δημόσιο (μεγαλομέτοχος της ΔΕΠΑ με 65%) για αγορά μέχρι 30% των μετοχών της ΔΕΠΑ, ενώ ο κ. Κοπελούζος έχει προτείνει τη σύσταση κοινής εταιρίας από ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, Προμηθέας Γκαζ.

Συμπεριλαμβανομένης της απόφασης της κυβέρνησης για τη είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ και υπό την προυπόθεση πως οι συμφωνίες με Ιράν, Τουρκία και Ιταλία θα ευοδωθούν, το μέλλον της εταιρίας διαφαίνεται λαμπρό, εντός και εκτός συνόρων.

Ειδικότερα, εντός των συνόρων η κυβέρνηση αποφάσισε την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Ρεβυθούσα με τη συνεργασία

της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, όπου διαθέτει εγκαταστάσεις υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου, που προέρχεται από την Αλγερία.

Επισημαίνεται, ότι υπό τη σκεπή της ΔΕΠΑ λειτουργούν 3 θυγατρικές (ΕΠΑ Αττικής, ΕΠΑ Θεσσαλίας, ΕΠΑ Θεσσαλονίκης), ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με εξαγγελίες της κυβέρνησης, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη σύσταση τριών νέων εταιριών παροχής αερίου σε Μακεδονία, Θράκη και Στερεά Ελλάδα.

Η ΔΕΗ, έχοντας δρομολογήσει την είσοδο της στις Τηλεπικοινωνίες – με την ιταλική Wind – και μετά την ολοκλήρωση της διασύνδεσης του δικτύου της προς την Ιταλία - όπου έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του υποβρυχίου αγωγού και επίκειται η υπογραφή των συμβάσεων, ώστε να ενεργοποιηθεί η εμπορική συνεργασία και προς την Τουρκία – βλέπει την είσοδο της στο φυσικό αέριο ως το επόμενο βήμα.

Και δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι πρόκειται για φτηνό καύσιμο, αλλά και ότι της παρέχεται και η δυνατότητα εμπορικής εκμετάλλευσης στο εγχώριο περιβάλλον, αλλά και της πόρτας που της ανοίγεται προς την Ευρώπη. Αν συνυπολογιστεί και το ενδεχόμενο δεύτερης μετοχοποίησης της – εξεύρεση στρατηγικού εταίρου – το τρίπτυχο ηλεκτρική ενέργεια – τηλεπικοινωνίες – φυσικό αέριο την καθιστά ως ένα ”δυνατό all around παίκτη”.

Το τρίπτυχο ”πετρέλαιο – ηλεκτρική ενέργεια – φυσικό αέριο” περιλαμβάνεται στα σχέδια των ιθυνόντων των ΕΛΠΕ. Η εταιρία, σε συνεργασία με την ΑΕΓΕΚ και τον διεθνή ενεργειακό οίκο Tractebel, προχωρά στην κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής σε ίδιο χώρο στη Θεσσαλονίκη, όπου με την ολοκλήρωσή του το 2004, ο σταθμός θα εφοδιάζει με ηλεκτρισμό τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, καθώς και άλλες επιχειρήσεις, ενώ θα ενταχθεί στο Εθνικό Ενεργειακό Πλέγμα.

Επόμενο βήμα ίσως είναι το φυσικό αέριο, αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τα σχέδια της κοινοπραξίας LukOil - Λάτση, σε περίπτωση που αποκτήσουν το 23% των ΕΛΠΕ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μετά τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου την προηγούμενη Πέμπτη, η ενεργειακή πίτα μέχρι το 2010 θα ανέλθει στα 5,5 τρισ. δρχ. και σίγουρα το φυσικό αέριο θα καταλάβει μεγάλο μερίδιο.

Ασημάκης Καρτσιώτης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v