Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλώρη για Κύπρο έβαλαν Cosmote - Panafon

Πυρετώδεις διεργασίες λαμβάνουν χώρα στα στρατηγεία της Cosmote και Panafon, που συμμετέχουν στη διαβούλευση της Κυπριακής Κυβέρνησης για την παροχή νέων αδειών στην κινητή τηλεφωνία που λήγει στις 25 Απριλίου. Σημείο - κλειδί ο αριθμός των αδειών, αλλά και οι ενδεχόμενοι συνεργάτες στη Μεγαλόνησο.

Πλώρη για Κύπρο  έβαλαν Cosmote - Panafon
Στις 25 Απριλίου λήγει η προθεσμία υποβολής δηλώσεως ενδιαφέροντος και συμμετοχής στην διαβούλευση που προκήρυξε η Κυπριακή Κυβέρνηση για την αδειοδότηση νέων εταιριών κινητής τηλεφωνίας και όπως αναμένετο, πυρετώδεις διεργασίες πραγματοποιούνται στα στρατηγεία της Cosmote και της Vodafone-Panafon.

Οι δύο εταιρίες είχαν εκφράσει και παλιότερα το ενδιαφέρον τους για την δραστηριοποίησή τους στην αγορά της Κύπρου καθώς εκτιμούν ότι το υψηλό επίπεδο διαβίωσης, αλλά και η συνεχώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση προσφέρουν ευκαιρίες για ισχυρή ανάπτυξη. H Κυβέρνηση της Κύπρου έστειλε μάλιστα πρόσκληση στις δύο εταιρίες να συμμετάσχουν στη διαβούλευση.

Σήμερα στην Κύπρο υπάρχει ένα και μόνο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας που ανήκει μάλιστα στον κρατικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών ΑΤΗΚ. Το γεγονός αυτό αποτελεί δέλεαρ για τις ελληνικές εταιρείες καθώς η αγορά δεν είναι διαμορφωμένη. Η Κυπριακή Κυβέρνηση εξέφρασε σε πρώτη φάση την επιθυμία της να διαθέσει τρεις ακόμη άδειες ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους σε τέσσερις ενώ προτίθεται να προκηρύξει διαγωνισμό για την διάθεση τεσσάρων επιπλέον αδειών για ανάπτυξη δικτύου σταθερής ασύρματης πρόσβασης UMTS. Η όλη διαδικασία αδειοδότησης πάντως δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν τον προσεχή Σεπτέμβριο, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του Υπ. Επικοινωνιών κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Panafon, εξέφρασε για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον του για την απόκτηση μιας από τις άδειες λέγοντας ότι ”μέχρι 25 Απριλίου η Vodafone-Panafon θα έχει καταθέσει τις παρατηρήσεις της για εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση μίας από τις άδειες κινητής τηλεφωνίας που αναμένεται να διαθέσει η κυπριακή κυβέρνηση”.

Στελέχη όμως της εταιρίας που ασχολούνται με το θέμα εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το πόσο συμφέρον είναι να αποκτηθεί μία άδεια σε περίπτωση που η Κυβέρνηση της Κύπρου επιμείνει να ανεβάσει τον συνολικό αριθμό των δραστηριοποιούμενων δικτύων σε τέσσερα.

Δεδομένου του μικρού πληθυσμού της Κύπρου, ο αριθμός των τεσσάρων δικτύων είναι υπερβολικός και στελέχη των δύο εταιρειών εκφράζουν φόβους ότι σε περίπτωση που υπάρξουν τόσοι πολλοί παίκτες, οι επενδύσεις τους δεν θα καρποφορήσουν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Η Cosmote είναι η εταιρία του ομίλου ΟΤΕ που συμμετέχει στη διαβούλευση καθώς η OTE International που ελέγχει τις επενδύσεις του Οργανισμού στο εξωτερικό, δεν ασχολήθηκε με το θέμα της Κύπρου. Η Cosmote έχοντας την πρόσφατη εμπειρία της ταχύτατης ανάπτυξης στην Αλβανία με την εξαγορά της AMC, φαίνεται λιγότερο διστακτική, ενώ αποτελεί πιο ευέλικτο σχήμα για συνεργασίες με άλλα επιχειρηματικά σχήματα.

Είναι γνωστή άλλωστε από το παρελθόν η πρόθεση του ομίλου Γερμανού να συμμετάσχει στην ενδεχόμενη επένδυση της Cosmote στην Κύπρο. Στελέχη του ομίλου Γερμανού εκφράζουν την βεβαιότητά τους σχετικά με την έκβαση της συνεργασίας που πάντως βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο συζητήσεων.

Από την άλλη μεριά η Vodafone-Panafon έχει ισχυρούς συνεργάτες στο νησί. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία είχε προχωρήσει στα τέλη Μαίου του 2000 σε ανακοίνωση για την ίδρυση εταιρίας ISP (παροχέα πρόσβασης στο internet) όπου θα κατείχε το 55% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου.

Το υπόλοιπο ποσοστό σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανήκε σε ισχυρούς παίκτες της τοπικής αγοράς όπως ο όμιλος Ιντεάλ (25%), ο όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας (10%) και ο όμιλος Λανίτη (10%) που δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς όπως οι τραπεζικές υπηρεσίες, οι κατασκευές και τα έργα πολιτικού μηχανικού, η ναυτιλία, η αεροπλοΐα, ο τουρισμός καθώς και η γεωργία.

Η εταιρία δεν δημιουργήθηκε ποτέ, αλλά οι σχέσεις της Vodafone-Panafon με τους ”συνεργάτες” της διατηρούνται ακόμη και σε ενδεχόμενη απόπειρα ανάπτυξης δικτύου κινητής τηλεφωνίας στο νησί θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να συμμετάσχουν κάποιοι από τους ”παλιούς φίλους”.

Σ.Α.Ζ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v